Pasta z tuńczyka, jajek i fety 191Uwielbiam, śniadaniowo, wszelakiego rodzaju pasty. Robi się je w sumie przyjemnie, smakują najczęściej całkiem bardzo świetnie. Do tego trzeba tylko skoczyć po świeże buły do piekarni
Kardamonovy
Placki z cukinii, marchewki z serkiem topionym 186Te delikatne placki znalazłam na blogu u Moniki , polecam je gorąco. Placki są kremowe, puszyste i bardzo delikatne. Ja podałam z pastą z łososia, znakomicie będą
Moje Małe Czarowanie
Jak podać niemowlakowi jabłko bezpiecznie BLW 246Jak podać niemowlakowi jabłko bezpiecznie BLW BLW – Baby Led Weaning a po polsku Bobas Lubi Wybór to metoda rozszerzania diety niemowlaków poprzez podawanie im takich pokarmów
Dorota Smakuje
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 112Mięso – jeść, czy nie jeść? To pytanie, które zadaje sobie prawie każdy, kto próbuje swoją dietę sprowadzić do stanu “idealnie zdrowej”. Nie będziemy
Tajemnice Smaku
Wędzone wędliny domowe 136Domowe Wędzenie wędlin Karkówki, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka i do dzieła! Łącznie wyszło nam około 10kg. Przygotowanie mięsa – peklowanie „na mokro” O
Tajemnice Smaku
Owsianka 5 zbóż z borówkami i kaki 113OWSIANKA Z PŁATKAMI 5 ZBÓŻ, Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I OWOCEM KAKI (Persymoną) Płatki “5 zbóż” to gotowa mieszanka, którą można nabyć w sklepie. Gdyby
Tajemnice Smaku
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 130GRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak
Tajemnice Smaku
Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem 120Oscypek to rodzaj twardego, solonego i wędzony owczego sera. Zimą sery sprzedawane pod Tatrami to w większości gołki, scypki, uscypki, sery góralskie, czyli takie “oscypki
Tajemnice Smaku
Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką 142Sałatka rukola z góralskim wędzonym serem i gruszką Składniki rukola 2 łyżki startego sera wędzonego typu oscypek gruszka 1 łyżka soku z cytryny – do skropienia
Tajemnice Smaku
Oscypek… scypek z karmelizowanym ananasem 136Oscypek, scypek, serek góralski… z karmelizowanym ananasem Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia
Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 140Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy
Tajemnice Smaku
Pasztet z pistacjami i Calvadosem 113Pasztet z pistacjami i Calvadosem Smażony pasztet z wątróbek drobiowych, flambirowany z Calvadosem. Dodatek pistacji wzbogaci zarówno smak wątróbek, jak i konsystencję, ponieważ dodajemy je na
Tajemnice Smaku
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 128Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać
Tajemnice Smaku