Śledzie w zalewie octowej z gorczycą 131Śledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na
Tajemnice Smaku
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 132Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem Czekoladowe naleśniki , to deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Wszystko zależy od dodatków z jakimi
Tajemnice Smaku
Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą 128Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą Zielony, delikatny i aksamitny mus z awokado, to pomysł na szybki i zdrowy deser. Woda kokosowa, napój
Tajemnice Smaku
Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca 125Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi
Tajemnice Smaku
Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami 128Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami * Czy smalec jest zdrowy? W tym temacie nawet nie próbujemy podejmować dyskusji Smalczyk ten ma pewną zaletę
Tajemnice Smaku
Czekoladowe masło orzechowe z miodem 115Czekoladowe masło orzechowe z miodem Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy “ziemnymi”? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak do końca orzeszki, tylko
Tajemnice Smaku
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka 136Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do
Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 140Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy
Tajemnice Smaku
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki 134Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki Kasza jaglana zdobywa co raz więcej swoich wielbicieli i smakoszy. O właściwościach prozdrowotnych kaszy
Tajemnice Smaku
Pachnąca pachnotka – sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi 128Sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość… PACHNOTKA. Pierwsza reakcja? Doniczka w łapki
Tajemnice Smaku
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami 142Hummus – tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest zdrowy, smaczny i zawiera wiele cennych składników bogatych w witaminy. Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w
Tajemnice Smaku
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 134Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 135Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej
Tajemnice Smaku
Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego 118Pół kilo fistaszków, mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego przepisu dodajcie pastę z tahini
Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 160“Dzień świętego Marcina rogalem się zaczyna” Co roku 11 listopada w Dzień Świętego Marcina w Poznaniu i okolicach wypieka się ogromne ilości rogali Świętomarcińskich
Tajemnice Smaku