Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 154W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane
Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 163Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość
Tajemnice Smaku
Pasta z awokado i bobu 150Pasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice Smaku
Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 134Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić
Tajemnice Smaku
Pączki na zakwasie 136Na wspólne pączkowanie zaprosiła mnie Ania – Kuchennymi drzwiami , a przepis na pączki nad pączkami od Moniki Waleckiej – Gotuje, bo lubi , czyli Cała w mące
Tajemnice Smaku
Zielony hummus – ciecierzyca, awokado, pietruszka 129Zielona pasta z ciecierzycy i awokado to taki mariaż dwóch przepysznych dań, hummusu i guacamole. Kiedy połączymy ze sobą ciecierzycę i awokado, otrzymamy pastę, która jest
Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 186Spaghetti z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z
Tajemnice Smaku
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 128Pain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po
Tajemnice Smaku
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 122Pain d’epi to francuska bagietka o kształcie kłosa pszenicy. Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed
Tajemnice Smaku
Jaja z musem z awokado i … pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą 144Pieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić
Tajemnice Smaku
Zielone szparagi w boczku z teriyaki z chipsami z czosnku i imbiru 141Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel
Tajemnice Smaku
Bruschetta z ricottą i szparagami 127Czy można jeść szparagi na surowo? Tak! Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska, właśnie z surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i
Tajemnice Smaku
Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym 122Placuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub
Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 125Świeże, chrupiące ogórki, najlepiej gruntowe, kawałek sera feta, kilka listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się
Tajemnice Smaku
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem 109Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z
Tajemnice Smaku