razem na okładce nie ma żadnej z nas, ale jest piękna wiosenna kompozycja autorstwa Gosi Łaniak z bloga Modern Taste. W wiosennym numerze znajdziecie m.in.: przepisy na wiosenne śniadania i obiady pomysły na czekoladowe pyszności informacje o tym jak hodować kiełki zwyczaje wielkanocne na świecie recenzję restauracji Armenia, którą osobiście przetestowałam Czytaj dalej... Artykuł 4. numer Magazynu Aromat
Pasja Smakujedzenie, mama z niemowlęciem. To naprawdę ułatwi zorganizowanie i przewidzenie niespodzianek. Kiedy lista gości jest gotowa, przystępujemy do ustalania menu. Najpierw zastanów się jaki posiłek zamierzasz podać (śniadanie z wczesnym obiadem, tylko obiad, kolacja itp.) Teraz pozostaje ustalić co przygotować, czyli listę potraw. Przy decydowaniu musimy wziąć pod uwagę preferencje gości, czyli to, kto na jakiej diecie
Codzienna kuchnia niecodziennajakoś polubić nie mogę, ale to nic bo zamieniam ją sobie właśnie na zielone listki szpinaku i jest pysznie. Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść z kromką razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą sałatkę . Jest doskonałym dowodem
Smaczna Pyzaśmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem. Do wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany
Karo in the KitchenKakaowy (z bananem) krem owsiany, z bananem i pekanami .. na szczęście tylko o kilkanaście minut, ale rano to i tak dużo, dobrze więc jest mieć gotowe śniadanie, szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć jak gęsty był, ale musicie mi zaufać od dziś do czwartku proszę o BARDZO mocne kciuki
More food, love and dreamspewnością na stałe zagości w moje kuchni. Dawno nie jadłam tak dobrze uzupełniających się składników. Panowie, może z okazji Dnia Kobiet przygotujecie swoim pięknym Paniom tak smaczne danie na śniadanie? Z pewnością niejedna byłaby zachwycona! Składniki (na 2 porcje): 2-3 średnie buraki 100 gram wędzonego łososia 50 gram koziego sera garść rukoli sos balsamiczny Buraki szoruję, osuszam
Mango PapajaProsto i smacznie ..na śniadanie lub kolację....ilość jajek i szynki dowolna..wg apetytu. jajka szynka masło do smażenia szczypiorek sól, pieprz Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wrzucić pokrojoną szynkę i chwilkę podsmażyć.Jajka roztrzepać,doprawić solą i pieprzem.Wlać na patelnię i usmażyć mieszając.Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorem
Moje domowe kucharzeniegładki mus. Wystarczy przelać napój do szklaneczek i delektować się nim w upalne dni. Ja czasem dodaję jeszcze otręby. Wtedy znakomicie zastąpi nam taki gęsty napój śniadanie. Smacznego
potrawyregionalneDzisiaj kolejny przepis z wspólnego "Wypiekania na śniadanie" . Tym razem piekliśmy pyszne i pachnące pomarańczą muffinki z dodatkiem imbiru. Ja swój przepis lekko zmodyfikowałam i zamieniłam ricottę na serek homogenizowany a także zmniejszyłam ilość imbiru. Muffinki są rewelacyjne. Składniki: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki
Ala piecze i gotujecodziennie. Dzisiejszy, kolejny dzień detoxu zaczęłam jaglanką. Kasza jaglana albo owsianka to dobry początek dnia i codziennie można do niej dodać coś innego żeby nie była nudna. Na drugie śniadanie szykuję szpinakowy koktajl , obiad jak widać czyli papryka zapieczona z kaszą. Na podwieczorek wypiję świeży sok z buraka i grapefruita i czeka mnie pyszna kolacja bo będzie świeża sałata
Smaczna PyzaPierwsze wytrawne śniadanie od dłuższego czasu - scones z fetą i bazylią . Przepis: własny / 4 porcje - 8-9 małych scones / 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 30-40 g zimnego masła jajko 70 ml mleka 50 g pokruszonej fety garść drobno pokrojonej, świeżej bazylii + odrobina mleka i mąki Wszystkie składniki prócz fety i bazylii
tost z dżememchili con carne, zawiń i zjedz. Na tym kończyła się moja kulinarna kreatywność. To były czasy kopca kreta z pudełka i płatków Fitness z mlekiem krowim codziennie na śniadanie. Wtedy gotowanie uważałam za zło konieczne, które dodatkowo było niezgodne z moimi feministycznymi poglądami. Kobieta wyzwolona nie daje zamknąć się w kuchni! Na szczęście mi przeszło. Mój dzisiejszy przepis był
Fill The Bowlniezliczoną ilość kombinacji smakowych... Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem pomarańczy i imbiru oraz migdałowymi płatkami - pachnące i pyszne! Kolejny przepyszny wypiek w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie :); podobne małe słodkości znajdziecie również u Justyny , Joanny , Bożeny , składniki: suche: 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6niebosuche ale nie może też być lejące. Dokładnie wystudź ciasto zanim zaczniesz jeść, a potem przechowuj w lodówce. Piekłam wieczorem, stąd ta różnica kolorów, i tak, tak zjadłam na śniadanie Smacznego
greenscarfKlasyka śniadaniowa na 1001 sposobów - nigdy się nie znudzi! Sobota rano. Wypadałoby w końcu z łóżka wstać. Śniadanie bym zjadła. Stoję już którąś tam minutę w otwartych drzwiach lodówki i na nic zdecydować się nie mogę. Też tak miewacie? Ja wtedy stosuję sprawdzoną wiele razy metodę: łapię 2 jaja, i po omacku kilka razy sięgam w otchłań lodówki
Grunt to przepis!