piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy przez 30 - 35 minut. Co 10 minut mieszamy, żeby płatki i reszta składników równo się upiekły. Studzimy i przekładamy do słoika. Zjadamy na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Fanom domowych granoli polecam także przepis na gryczaną granolę z jagodami goji . Duży wybór superfood, takich jak nerkowce, migdały, jagody goji, można znaleźć
My Chcemy Jeśćpierwszą poważną współpracę, która pozwoliła mi uwierzyć, że to, co robię ma sens i może być sposobem na życie. Mowa oczywiście o Netto , dla którego przygotowuję fajny cykl Śniadań Tygodnia . (Tutaj oczywiście należą się podziękowania dla Joasi, która mnie odnalazła w tej całej kulinarnej blogosferze i stwierdziła, że ten chłopak na pewno potrafi gotować). Te wydarzenia oraz wiele innych
Food SquarePamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco zmodyfikowany
Niebieski kubek z kawaSmaczne bułeczki, delikatnie maślane. Miękkie w środku, z zewnątrz chrupiące. Idealne na śniadanie lub do burgerów. Składniki (na 10 niewielkich bułeczek): 350 gram mąki pszennej 150 ml mleka 50 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 50 gram roztopionego masła 1 małe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek
Mango Papajaróżnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych kończąc. Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :) Składniki
Grunt to przepis!Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami Chleb piekę raz, dwa razy w tygodniu. Ciągle eksperymentuję, bo niesamowicie pochłonęła mnie sztuka wypiekania własnego pieczywa! Pamiętam, jak pierwszy
Moje Qulinariaoprzeć. Pełen orzechów, wyraźnie bananowy, z lekkim posmakiem syropu klonowego; orzechowy smak potęguje dodatek płatków owsianych i orkiszowej mąki razowej. Jest dość ciężki, ale nie zakalcowaty; idealny na drugie śniadanie z kubkiem zimnego mleka. Nie tylko dla dzieci! Chlebek bananowy z mąką orkiszową i płatkami owsianymi Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x30 cm) 3 banany 100 ml jogurtu naturalnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałość dokładnie zblendować (używam ręczny blender). Doprawić delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Przełożyć do mniejszych kokilek, przykryć i przechowywać w lodówce. Ja zwykle przygotowuję wieczorem na ranne śniadanie, pychaaa... :-) Smacznego
Smaczne Zdroweroślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie. Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny i tak różny, od tego co jemy zazwyczaj. Pokombinujcie również z przyprawami, które pozwolą na uzyskanie za każdym razem
Mieszam w GarnkuUwielbiam tosty francuskie i uważam, że to idealne danie na leniwe niedzielne śniadanie. Najbardziej smakują nam z owocami i cynamonem. Gdy w najnowszej książce Jamiego Olivera znalazłam ten przepis, nie czekałam długo z wypróbowaniem go. W oryginale Jamie użył malin a ja zastąpiłam je jagodami i konfiturą malinową. Danie robi się szybko i bez problemu. Tosty wyszły puszyste
Mienta blogczemu mam nadzieję, że będzie mi służyć na dłuższy, niż zwykle czas! Tym bardziej, że za chwilę wolny czas mi ucieknie, a taka granola idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie czy przekąskę. Jest bardzo chrupiąca, jednak nie bogata w charakterystyczne dla granoli "zlepki", ale to w ogóle nie obniża jej smaku! Bo jest przepyszna! Delikatnie słodka z wyczuwalnym akcentem
Zdrowie na języku :PJajka po florencku to genialny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Przepyszny, duszony szpinak oraz idealnie ugotowane jajko w koszulce na stostowanej bułce z dodatkiem idealnie kremowego sosu holenderskiego. Każdy etap przygotowania dania jest równie ważny. Stosowanie bułki powoduje, iż nie chłonie ona nadmiaru wilgoci. Szpinak dusimy jedynie 3-4 minuty
Mango PapajaProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników. Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz
Ugotowaćsurowym masłem, można mnie spokojnie i pewnie przekupić w (prawie) każdej kwestii. Kartoflanka, purée, pyzy, kopytka czy gnocchi, wszystko jedno, przyjmę każdą ilość. Rösti to dawne wieśniacze śniadanie rolników z kantonu Berno, a dzisiaj – narodowa potrawa Szwajcarów. Placek ziemniaczany wielkości średniej patelni na której jest smażony (18-20cm), gruby (2-2,5cm), przypieczony i rozkosznie złoty
Karo in the Kitchenpuszce trochę mleka kokosowego i tak sobie pomyślałam, że może by tak jakieś placuszki wykombinował. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. I z tego kombinowania wyszło wspaniałe pożywne i zdrowe śniadanie w stylu fit. Placuszki wyszły puszyste, intensywnie kokosowe z lekko kwaskowatym akcentem w postaci jabłka. Mój Mężczyzna orzekł, że to placuszki najlepsze ze wszystkich i wcale nie kręcił nosem
Cynamonowe szczęście