lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy w roku i mam swoje wobec niej wymagania, co sprowadza się do tego, że nie każdą sałatkę jarzynową zjem
bistro mamamodę na demonizowanie pszenicy, za kilka lat niezdrowe będzie żyto czy jęczmień. Nie popadajmy w paranoje - epidemia chorób cywilizacyjnych nie wzięła się ze sporadycznego spożycia kromki chleba na śniadanie. Wzięła się stąd, że nie znamy umiaru i wpychamy w siebie kilogramy (przeważnie słabej jakości) chleba rocznie. Do tego dochodzą makarony, kebaby, pizza. Stąd taka moja rada - przede wszystkim
Powiedz dietom niepowstało z pasji dwóch przyjaciół, stąd główne motto „Jedzenie & Przyjaciele” doskonale oddaje klimat tego miejsca. Tu każdy może czuć się swobodnie, niezależnie od tego, czy przychodzi na służbowe śniadanie, szybki lunch lub wieczorne spotkania z przyjaciółmi. A wszystko to w wyjątkowo estetycznej przestrzeni, w niezobowiązującej atmosferze i rozsądnej cenie. Przyznam się, że w Trafik nie bywałam dotąd regularnie
Grunt to przepis!śniadanie :) Składniki 150 g zielonej soczewicy 3-4 ogórki kiszone 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka sałatkowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i soczewicą
czarrna od kuchniJeszcze jedna propozycja na urozmaicenie Wielkanocnego śniadania, pyszny wiosenny sos, który do jaj pasuje znakomicie. Przyznam się, że podjadałam go przy robieniu, a potem ledwo zdążyłam ze zdjęciami, bo dzieciaki skonsumowały go ze świeżo upieczonym chlebem. Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 1/2 pęczku zielonej części cebuli dymki - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól
Apetyczna babeczkatylko lubimy. Tutaj nie ogranicza nas nic :) Dzisiejszy przepis to propozycja na Wielkanocny stół, choć równie fajnie sprawdzą się na imprezie, w karnawale, czy po prostu podane na kolację, śniadanie… Składniki na jajka faszerowane: 4 jajka 1,5 łyżeczki musztardy 1,5 łyżeczki majonezu pół pomidora pokrojonego w kostkę garść świeżego szpinaku sól, pieprz Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy
NiePieprz.plpomyśleliśmy, że i teraz jest dobry moment na to, bo być może przyda Wam się ten przepis do wykorzystania na wielkanocny stół. Takie buraczki byłyby niezłym dodatkiem do świątecznego śniadania. Potrzebujemy: około 6,5 kg buraków 1 i 1/4 szklanki cukru (około 275 g) 1 szklanka octu (około 250 g) 4,5 łyżeczki soli Buraki zalewamy
Marder&Marder ManufactureWielkanoc we Włoszech rozbudza podniebienie dopiero przy obiedzie. Śniadanie jada się zazwyczaj klasyczne, na słodko, a dopiero główny posiłek dnia ma w każdym z regionów swoją odrębną tradycję. Daniem najbardziej popularnym, dość spójnym dla całego Półwyspu wydaje się jedynie baranina, choć i w tym przypadku jak Włochy długie i szerokie użyte dodatki różnią się od siebie. Oto jeden
Bon Ton Italiaborówkowa surowa gryczanka z nerkowcami~ Poprzednio było zielono - dzisiaj mamy za to śniadanie w moim ulubionym kolorze - fioletowym :) W końcu nadeszła przerwa świateczna! Przyda się troche odpoczynku...Trzeba odespać nieco te zerwane noce ;) Muszę się Wam jeszcze pochwalić, że po raz drugi zostałam doceniona przez Marszałka woj. lubelskiego i zostałam stypendystką w dziedzinie fotografii! Dodało mi to mega motywacji
breakfast of dreamsszkole u mojego synka jest taka tradycja z okazji Świąt Wielkanocnych - każde dziecko przynosi pudełko ze śniadaniem dla innego dziecka. W środku są produkty wybrane z listy, min.: jajka, owoce, kanapki z masłem i czekoladowa posypka, soczki, croissanty, itd... a co dla alergika???? kiedy nie może czekolady mlecznej, mąki pszennej, jajek
nietadietaPyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka w sam raz na drugie śniadanie do pracy czy kolację. Polecam samo zdrowie. Składniki: 100 g szpinaku 2 duże pomarańcze 100 g sera camembert 2 pomidory 1/3 małej cebuli olej z orzechów świeżo mielony pieprz Wykonanie: Szpinak umyć, osuszyć. Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować (pozbyć się białych błonek), każdy filecik przekroić na pół
magiczna kuchnia KasiWiosna już za pasem a to oznacza wysyp pysznych, polskich warzyw i owoców. Jeżeli, tak jak ja, nie możecie się już doczekać, umilcie sobie oczekiwanie zajadając pyszne śniadanie na bazie smażonych, owsianych placuszków polanych słodkim sosem malinowym. Ten pyszny sos przygotujecie z mrożonych polskich malin, które bez problemu kupicie w sklepach, np. w Biedronce. Osłodzony miodem dosłownie rozpływa się
Milion SmakówUniwersalny, nadaje się i na śniadanie jak i na kolację. Składniki 100 g mąki 2 łyżki stopionego masła 4 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz pół szklanki kremówki suszone oregano 3 suszone pomidory w oliwie 1 duży pomidor malinowy kulka mozzarelli ząbek czosnku Przygotowanie Mąkę, proszek do pieczenia, starty parmezan
R'n'G KitchenJedni nie wyobrażają sobie śniadania Wielkanocnego bez żurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem chipsów z szynki parmeńskiej i jajka na pół-miękko to genialne połączenie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam wykonać ją podczas tych Świąt. Składniki (na 2-4 porcje): 2 litry warzywnego bulionu 2 pietruszki
Mango PapajaSmaczne śniadanie :) Składniki 1/2 kg pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pora 4 jajka 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Pieczarki pokroić … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z fasolą
czarrna od kuchni