już dawno temu. Teraz przyszła pora na innego rodzaju pasty do pieczywa i nie tylko. Podczas pobytu w Bieszczadach, tuż przed powrotem do domu, miałam przyjemność jeść na śniadanie genialną pastę z orzeszków nerkowca. W ubiegły weekend postanowiłam sama spróbować wykonać podobną. Moja smakuje inaczej ale jest równie smaczna :) Polecam! Szybka pasta z nerkowców
Dzieje kuchennej Wiewióryrelaksu poza nią, zamienia się w totalny chaos. Uporządkowane życie staje się totalną jazdą bez trzymanki, w której pamiętać należy o: budzeniu dzieci do szkoły lub przedszkola, przygotowaniu im śniadania, co oznacza zrobienie wcześniejszych zakupów, praniu, prasowaniu, sprzątaniu, odrabianiu lekcji, gospodarowaniu czasu wolnego dzieciom, siedzeniu po nocach, by odrobić prace domowe (zbudować ludziki z kasztanów i żołędzi, przygotować strój
Weekendy w domu i ogrodzienajdłużej. Wiem, że teraz jest moda na takie "spowalnianie" życia zwłaszcza wśród wielu młodych ludzi. Nuży ich ciągły pośpiech, chcą cieszyć się życiem, smakować go, zwolnić. Takie chwile, jak śniadanie na trawie, możliwość rozmowy i cieszenia się obecnością przyjaciół i znajomych albo po prostu innych ludzi sprawia, że człowiek zatrzymuje się wśród swoich spraw i wielkim haustem wdycha błogość
Moja Mama Gotujedolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący kubek” może być doskonałą alternatywą drugiego śniadania do pracy. Jeżeli nie mamy gdzie jej podgrzać wystarczy kupić sobie niewielki termos obiadowy. Taki ciepły posiłek jest dużo lepszy dla naszego organizmu niż kolejna porcja kanapek. Autor: Mama
Moja Mama Gotujegóra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy i zimna smakuje równie dobrze jak ciepła. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujejajka dostarczyć. Podział jest dosyć prosty i logiczny. Mamy kurki, które znoszą nam jajka najczęściej podawane na polskim stole. "Na twardo", "na miękko" - są nieodzownym elementem każdego większego śniadania bogatego w białko. Specjalnym rodzajem jaj kurzych są te od kury zielononóżki, gatunku hodowanego w Polsce od prawie 100 lat. Jaja te są bardzo cenione, głównie dzięki zmniejszonej zawartości cholesterolu
Moja Mama Gotujerozbiła balkonowe płytki. Moim oczom ukazał się niesamowity widok. Potężne, drugie co do wielkości jezioro w Europie wyglądało przepięknie! Na horyzoncie wyłaniały się wzgórza innego kraju - Albanii. Po szybkim śniadaniu poszłam zapoznać się z okolicą. Miasto wygląda na prawdę zjawiskowo. Usytuowane jest na wzgórzu, a patrząc na nie z pewnej odległości ma się wrażenie jakby różnej wielkości domy
Moja Mama GotujeJestem szczęśliwa, bo zjadłam dobre, zdrowe śniadanie. Jestem szczęśliwa, bo żyję. Jestem szczęśliwa, bo mam siebie za przyjaciela. Jestem szczęśliwa, bo świeci słońce. Jestem szczęśliwa, bo jestem szczęśliwa!: Beata Pawlikowska -"Rok Dobrych myśli." Dzisiaj mamy dla Was typowo jesienne danie. Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami. Pysznie rozgrzewa od środka i dodaje energii, a dodatkowo
Moja Mama Gotujewujek z daleka jest usatysfakcjonowany śpiewaniem kolęd. Zmywanie! Zakasane rękawy, jeden talerz, drugi, dwudziesty pierwszy, koniec. Jak dobrze, że można siąść przed telewizorem i pooglądać Kevina. O jutrzejsze śniadanie nie ma się co martwić, o obiad też nie, bo lodówka przecież pełna. Dwa dni później trzeba będzie jednak pojechać na zakupy, bo połowę rzeczy znalazło się w koszu. Zepsute
Moja Mama GotujeKakao nazywane bywa napojem bogów. Według Azteków, remedium na starość. Idealny dodatek do śniadania lub na rozgrzanie w długie zimowe wieczory. Jakie właściwości lecznicze kryje w sobie ten tajemniczy, brązowy proszek? Kakao powstaje z nasion kakaowca, które poddawane są wtórnej fermentacji, a następnie suszeniu. Tak uzyskane nasiona praży się i mieli, w wyniku czego powstaje gęsta masa
Moja Mama GotujeBułki ze sklepu... to nie bułki. Kto skosztuje raz domowych - więcej nie spróbuje tych sklepowych. Bo domowe... to niebo. Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące. Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od Cytrynowych Królowych to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego
Czarnawisienkaświęta, na święta i nie tylko. Jeśli lubicie tuńczyka i macie ochotę na zdrowe śniadanie, podwieczorek czy szybką i smaczną przekąskę w ciągu dnia to polecam tę sałatkę. Dzięki dodaniu wielu warzyw, ryżu i mozzarelli (zamiast jajek) staje się dość syta, dzięki której możemy zaspokoić nasz - nie tylko poranny - pierwszy głód. Do tego kusi kolorami;) - smacznego:) Składniki: 2 puszki
Zasmakuj Kuchniwody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie
Zrób to smacznieżyłka strzela. Dlatego dziś camembert z orzechami. Jest pyszny, szybki do zrobienia, nie wymaga umiejętności akrobaty i można bez wstydu wjechać z nim na stół podczas ważnej kolacji poprzedzającej śniadanie, jeśli wiecie, co mam na myśli… Potrzebujemy: po 1 serku camembert na osobę dowolne posiekane bakalie (suszone owoce, orzechy, pestki) miód gryczany lub tymiankowy płatki chilli. Przygotowanie: Serki
ladykitchenUwielbiam owsiane ciasteczka z dodatkiem bakalii. Są świetną przekąską lub nawet śniadaniem, jeśli nie mamy czasu na to by je przygotować rano. Dodają energii i są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Składniki (na około 20 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu 1 szklanka mąki orkiszowej
Mango Papaja