śmietanowego - 1000 przepisów (strona:56/67)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2046

warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku
Różowy Tort Malinowy 247

Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt:    4 jajka                    8 łyżek cukru

Słodka Strona
Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 566

łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy:40 g czekolady mlecznej30 g czekolady gorzkiej80 g śmietanki kremówki 30%10 g masła sos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa:ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%łyżka cukru pudrufix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania:Mleko gotujemy wraz z cukrem

Słodka Strona
Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami 177

Nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki

Słodka Strona
Karpatka Królewska 406

Karpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie...  Karpatka Królewska - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki wodyszczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkiMasy:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka

Słodka Strona
Deser Jogurtowy z Mango 380

Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Mango obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na gładki mus.Do pucharków nakładamy na zmianę: masę jogurtowo-śmietanową, mus z mango. Całość możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1745

muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować.Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 197

obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości.Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym.Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll. Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji przepisu na pstrąga, teraz pora na garnek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śmietankowiec 377

przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.Porada: Tak przygotowany śmietankowiec ma konsystencję lekkiego kremu. Jeśli wolicie, by masa śmietanowa była zwarta, rozpuśćcie 9-10 łyżeczek żelatyny zamiast

W poszukiwaniu inspiracji
Mission impossible, czyli tort podróżny 158

musu wystarczy dodać połowę żelatyny, a do kremu nie trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można tak jak ja - masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej i sprawić, że ta ostatnia będzie się ładnie trzymać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożeraczka świątecznie - pierwsza pascha 171

zabrałam się za gotowanie.Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam, gotowałam więc, aż mleko straciło swój mleczny kolor. Serek wyszedł, więc chyba nic nie zepsułam. Reszta przygotowań rozłożona jest w czasie, zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 204

mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:250 g truskawekkandyzowane plastry pomarańczy listki miętyBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szparagowe trzy po trzy 168

ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces.Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego Ciast pikantnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 190

duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego!Czytałam niedawno, że u kogoś już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 328

Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka.Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki

Gospodyni Miejska