nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc dzisiaj nasza domowa carbonara. Zwykle przyrządza ją mój Młody i to chyba jego popisowe danie. Tym razem jednak musiałam zrobić obiad sama - dałam radę ! Zobacz inne
Smaczna Pyzatygodniu zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć kilka łatwych, szybkich, sprawdzonych i przede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 300g kurek, szklanka śmietanki 36%, 100g żółtego sera, ząbek czosnku, cebula, sól
Z miłości do słodkościciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym
Praktyczna plSchłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Mango obieramy i rozgniatamy widelcem lub, jeśli jest wystarczająco twarde, ścieramy na tarce. Mieszamy delokatnie z masą śmietanową i schładzamy w lodówce. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy ruskim szampanem. Warto od razu kupić dwie butelki, żeby nie chodzić w międzyczasie do sklepu, jest zima
sama złodyczbardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam
Blondynka Gotujemiało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu a ku mojemu zaskoczeniu, zrobiło największą furorę. Spytacie pewnie gdzie są gruszki? a właśnie, że są, schowane pod śmietanową pierzynką, niestety tartaletki znikły w pierwszej kolejności ze stołu i nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Niestety muszę się przyznać, że bardzo często irytuje znajomych podając im smakołyki a potem przez
ciastkarnia na kruchym spodziePierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości śmietany, dlatego zastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny!Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków
Kraina Tysiąca Smakówwyciąć różne kształty z plastrów). Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dokładamy po łyżce musu owocowego, dokładnie łącząc z masą śmietanową. Krem wrzucamy do lodówki na co najmniej godzinę do zgęstnienia (ponownie odpędzając amatorów podjadania). Przestudzony biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki i pakujemy do środka krem - przy wewnętrznej
sama złodyczfeta kroimy w średnią kostkę. Piekarnik nastawiamy do 180*C (termoobieg). Na upieczony spód wykładamy fasolkę (w kształt słoneczka(:), fetę i pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą
Symfonia Smakówdokładnie nasączamy wylewając stopniowo za pomocą łyżki porcje herbaty tak, aby pokryła ona całą jego powierzchnię. Na nasączony biszkopt kładziemy dość równą ilość konfitury malinowej, a kolejno schłodzony krem śmietanowy. *Aby wyszło nam to jak najrównomierniej można nakładać przełożenia pomagając sobie obwodem okrągłej formy tortowej - wtedy na pewno nie wyjdziemy również na boki. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na powierzchnię
Symfonia SmakówKostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie
Smakołyki Berenikikażdym razem krótko miksując, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), również zmiksować- do zimnego naparu kawowego dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję- kawową masę śmietanową wlać do masy serowej, wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników - masę serową przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać
Smakołyki Berenikipszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego (klik): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka
Fabryka pomysłówRyby to jedno z najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach. Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak
Kuchnia u KrysiProponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch
Kuchnia Pokoleń