Dzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskiciepło jak i na zimno. No ale nie jestem obiektywna w tym temacie bo uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków(...)pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min. Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony
IMPRESJA SMAKUCurry ma w sobie coś, co uszczęśliwia. To danie z tych, które mogłabym jeść codziennie. Gdy za oknem szaro i deszczowo, zaszywam się pod kocem z
Moja pasja smakumleko kokosowe 400ml -gorczyca w ziarnach biała -2 chilli zielone -kurkuma -kolendra w liściach i w ziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki i czerwony, ugotowany na pół twardo Najważniejsza jest baza do ryby. Pasta w zasadzie. Nie jest łatwo ją przyrządzić i to kwestia cierpliwości raczej niż trudności(...)ostatecznie ucieramy na jednolitą masę. U mnie wyszło piekielnie ostre, przy czym aromatyczne. Ostrość zbiłem troszkę miodem (pół łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pastę, podsmażamy i dodajemy rybę. Smażymy z każdej strony po dwie minuty, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy rodzynek. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Smak mnie zaskoczył, chyba będzie częściej gościło to danie w moim domu
BaRepasDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki(...)łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany
Oryginalny smaktalerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek. Po 4 minutach czosnek wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulkę smażymy do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut. 3. Do cebuli dodajemy wołowinę wraz z sokami, które się wytworzyły, doprawiamy pieprzem, imbirem i solą, kruszymy papryczkę chilli. Przesmażamy przez około(...)szczelnie folią aluminiową (ja zawinęłam na dwa razy) i wkładamy do piekarnika na 100 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Danie jest idealne na coraz chłodniejsze dni. Delikatnie pikantne i rozgrzewające za sprawą imbiru, czosnku i chilli uchroni nas przed jesiennymi przeziębieniami :) Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakiSkładniki na 3 porcje: 220 g ryżu do risotto 300-400 g dyni ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki
Moja Galeria SmakuNiesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami
Smaki Edytyżem jabłkowy doskonale nadaje się do gotowanego ryżu. Wystarczy ugotować ryż na mleku, wyłożyć na małe, płaskie talerzyki, rozsmarować i gdy trochę przestygnie nałożyć na niego dżem jabłkowy. I deser gotowy ! Zapraszam po przepis : Składniki : 2 kg jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne(...)zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj i postaw na ogniu, zagotuj. Pozostałą część jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do gotujących się owoców, wymieszaj. Smaż dżem mieszając od czasu do czasu masę , aby nie przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj
Przepisy i porady kulinarnegniazda nasiennego). Pokroić drobno cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz(...)Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny). Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko
Buniabaje w kuchnirondlu lub woku rozgrzewamy na dużym ogniu łyżkę oleju kokosowego i smażymy mięso partiami na 2-3 razy – powinno się szybko zamknąć z obu stron. Usmażone mięso wyjmujemy, smażymy następną partię. Po usmażeniu wszystkich plasterków przekładamy je razem do woka i dodajemy łyżkę pasty curry. Smażymy razem mieszając, aż mięso całe oblepi się równomiernie pastą. Wyjmujemy zawartość woka(...)samego woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem. W woku ląduje druga łyżka oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieloną kurkumę. Smażymy mieszając aż zniknie ostry zapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek
Karo in the KitchenDziś będzie przepis na steki z tuńczyka. Danie,które wymaga minimum składników i minimum czasu na przygotowanie. Smakuje wyśmienicie i naprawdę warto spróbować. Tuńczyk jest rybą
kuchnia doskiZnowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam
Kuchnia domowa AniRacuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z
Mama GotujeZ braku pomysłu na obiad, zastosowałem taktykę gotowania "na winie" - co się nawinie, wrzucić do garnka. W ten sposób powstał pomysł na takie oto szybkie danie
Konrad Gotuje