smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:550/904)

Syrop z mniszka i czarnego bzu na ODPORNOŚĆ 187

Może to dziwić ale czasem świetne lekarstwa dosłownie rosną nam pod nogami i gdy wygospodarujemy trochę czasu to świetnym pomysłem jest wybranie się na zbiór mniszka

Kuchnia PROzdrowotna
Galantyna z kurczaka 188

Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. 

Salonik smaków
Sałatka antywirusowa - z pomarańczy i cebuli 192

Połączenie może brzmi dziwnie ale za to smakuje bardzo dobrze :) Składniki: - 4 małe pomarańcze lub 3 duże (ja użyłam czerwonych), - 3 duże cebule, - 1/2 łyżeczki suszonego

Co na wege obiad?
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 155

Gdy jestem w cukierni , to nie mogę oderwać oczu od ptysi i eklerek z bitą śmietaną. Są tak apetyczne, że często je kupuję. Dzisiaj postanowiłam

Salonik smaków
Sernik tradycyjny z rodzynkami 130

Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tradycyjny z rodzynkami 158

Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z czerwonej kapusty z granatem i pistacjami (Insalata di cavolo rosso con melagrana e pistacchi) 156

Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki . Kapustę przekładamy do salaterki, dodajemy ziarenka granatu oraz drobno pokrojone pistacje. Sałatkę doprawiamy solą , pieprzem i podajemy. **** PREPARAZIONE Pulite il cavolo rosso, poi tagliatelo a listarelle sottili. In una ciotola mescolate il succo di ribes rosso, 3 cucchiai di olio extravergine(...)Versate il cavolo rosso nell'insalatiera, aggiungete i chicchi di melagrana. Per ultimo cospargete con i pistacchi tritati, mescolate bene e la vostra insalata è pronta per essere gustata. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z tuńczykiem 218

Tuńczyk  z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym  domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny(...)delikatnie solimy i pieprzymy.   Z tuńczyka odlewamy zalewę. wszystkie składniki łączymy ze sobą razem z majonezem. Mieszamy. Opcjonalnie można dodać szczypiorek lub jak lubimy pół puszki kukurydzy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z morelami, rukolą, serem owczym i nerkowcami 191

Składniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi

Gocha gotuje!
Wolno pieczona, szarpana wołowina z papryczkami peperoni 150

dwóch widelców podzielić na włókna. Mięso podawać ciepłe, polane powstałymi podczas pieczenia sokami,  z ziemniakami/ryżem i ulubioną surówką, lub jak u mnie w postaci kanapki na ciepło. SMACZNEGO!     Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 6 - 8 porcji mięsa. Mięso można podawać od razu po przygotowaniu, lub zrobić dzień wcześniej, przechować w lodówce i następnego(...)najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska
SAŁATKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI – idealna na Sylwestra! 184

sylwestrowe przekąski. Na stołach zagoszczą pewnie wszelkiego rodzaju koreczki, kanapeczki, finger food i inne pyszności, na których widok pocieknie ślinka. Ja dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę makaronową , która jest idealnym pomysłem na Sylwestra. Pięknie się prezentuje, jest łatwa do zrobienia, a do tego smakuje fantastycznie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * makaron Lubella kokardki – ok. 200 g * kukurydza(...)praskę, dodajemy do jogurtu i majonezu, wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek i doprawiamy do smaku. Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy schłodzone posypane świeżym koperkiem i odrobiną parmezanu. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Lubella

Ostra na Słodko
Surówka z selera z rodzynkami 158

Hej :-) Po pięknej pogodzie :-( U mnie dziś ciemno, mgła, mało widać, dobrze, że na razie nie muszę wychodzić - leń he he :-). Tak przyznaję się ostatnio jestem

kruche babeczki
KOTLETY Z SOCZEWICY I CUKINII (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 127

Delikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki(...)Wykonanie: Ugotowaną soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Olej z chili 142

Składniki – porcja na 0,5 l: 2 szklanki dowolnego oleju (nie aromatyzowany), 1/2 szklanki świeżych papryczek, Krok 1 Papryczki myjemy i kroimy w plasterki (kroimy

Coś bym zjadła
Śledzie pod pierzynką 316

świątecznym stole nie może zabraknąć śledzia pod pierzynką, jak co roku jest to obowiązkowa sałatka(...)Wykładamy buraki, smarujemy majonezem i na górę dajemy marchewkę. Ostatni raz smarujemy majonezem i wykładamy na samą górę starte jajka. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Życzę smacznego

Kulinarne życie