pożywną, wegetariańską sałatkę z dojrzewającym kozim serem, który przywiozłam z wakacji na Lanzarote :) Skomponowałam go ze świeżymi figami, czerwoną quinoą i migdałami do tego szczawik zajęczy, dobry dressing i sałatka gotowa. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy pół główki niedużej sałaty masłowej garść listków szczawiu gajowego 120 gram koziego sera dojrzewającego w pimientonie z Lanzarote (można zastąpić polskim(...)talerzy, dodajemy listki szczawiu gajowego, trójkątne plasterki sera, kawałki fig. Posypujemy wszystko czerwoną quinoą, migdałami i szczawikiem zajęczym. Polewamy dressingiem zrobionym z wymieszanej oliwy, octu, soli i pieprzu. Gotowe :) Smacznego
Quinoa Raz!wyglądają. Idealnie sprawdzają się zatem na wszelkiego rodzaju imprezach, ale i na codziennym stole Tym razem postawiłam na rzodkiewki i szczypiorek w towarzystwie wiejskiej szynki, jajek i tłustych dodatków. Sałatkę polecam podawać w szklanej misce aby jak najlepiej zaprezentować jej warstwy. Składniki: 150 g rzodkiewki 30 g szczypiorku 250 g szynki dobrej jakości 250 g sera żółtego tłustego(...)Wyłożyć pokrojone jajka a następnie przyprawić je solą i pieprzem. Kolejna warstwa to drobno pokrojony szczypiorek. Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na wierzch a następnie delikatnie posolić i przepieprzyć. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 3674 kcal, B 163 g, T 328 g, W 17 g. W 100 g: 314 kcal
Ola la LCHFnosi futer i skóry. Na diecie bezmięsnej od wielu lat jest Paul McCartney, Natalie Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka(...)Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćsałatki. Dziko żyjący będzie też odznaczał się zdrowszym mięsem ze względu na naturalny pokarm który spożywa. Ma ładną soczystą barwę która dobrze prezentuje się na talerzu. Wiosennym akcentem sałatki będzie delikatny ogórek małosolny. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki; 2 małe dzwonki dzikiego łososia pieprz cytrynowy kilka listków ciemnej sałaty strzępiastej garść zielonego groszku 5 główek rzodkiewki(...)talarki ogórka, przepołowioną na 4 części rzodkiewkę oraz groszek. Nakładamy kawałki łososia, wszystko lekko solimy, polewamy olejem z pestek dyni oraz dodajemy limonkę którą wszystko skropimy przed jedzeniem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnalecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. Składniki 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy(...)jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne przepisy na Wielkanoc: Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy JeśćWitajcie :) Przy piąteczku zapraszam na sałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe(...)obieramy i kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki , majonez i śmietanę ze sobą mieszamy dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i delikatnie mieszamy . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJako osoba nie przepadająca za połączeniem kurczaka ze słodkimi dodatkami (żurawiną) byłam bardzo sceptycznie do niej nastawiona a tu bardzo miłe zaskoczenie... sałatka cudownie chrupie i jest naprawdę przepyszna! Sałatka z selera naciowego i żurawiny Składniki: Pęczek selera naciowego 100 g żurawiny suszonej (kandyzowanej) podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku Sos 2 łyżki majonezu łyżka śmietany łyżeczka musztardy(...)pieprzem (jak ktoś lubi można dodać vegety). Szczypiorek drobno kroimy. Mieszamy ze sobą kurczaka, selera, szczypiorek i żurawinę i zalewamy sosem powstałym z majonezu, śmietany i musztardy. Gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniprzyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka(...)maśle klarowanym podsmażyć kopytka do lekkiego zezłocenia, dodać miód, sok z cytryny, gałkę, cynamon oraz przesypać bakalie, a następnie całość wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Ozdobić pistacjami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącachrupiącą sałatą stworzymy świetną kompozycję która nie tylko nas orzeźwi ale też wzmocni organizm sporą ilością witaminy C. Absolutnie niezbędne są płatki róży które łączą wszystkie smaki sprawiając że sałatka znika w mig :) Dla 1 osoby duża porcja Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jabłka Garść świeżych listków mięty Kilkanaście sztuk agrestu Kilkanaście sztuk czereśni bez pestki Kilkanaście sztuk(...)zamrażarki części jabłka z miętą i układamy na spód salaretki. Kładziemy połówki czereśni oraz agrestu a następnie wciskamy płatki róży. Na górę dajemy drugą połowę jabłka z miętą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaroku, gdy przyjdzie lato, nie mogę doczekać się chwili, gdy będę mogła zrobić sałatkę z młodych warzyw i ogórków małosolnych. Ma ona lżejszy smak i jest bardziej aromatyczna niż sałatka warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki(...)Wyłuskany groszek gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w kostkę bez obierania. Pokrojone składniki umieszczamy w misce, solimy, pieprzymy, dodajemy musztardę i majonez. Całość mieszamy. Smacznego. Zobacz również: Ogórki małosolne
Smak mojego domubardziej twarda). "Główki" natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego(...)miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam całość. Gotowe ! Smacznego
Życie na widelcukilku składników, które można zapamietać bez problemu. Jest to sałatka pyszna, nieskomplikowana. Nie zawiera duszonych warzyw, a wszystkie dodatki są soczyste i chrupiące. Właśnie włożyłam sałatkę do lodówki, gdyż spodziewam się gości. Składniki seler naciowy ja zużyłam 3 „kolby” 3 jabłka, najlepiej Szara Reneta tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie Calippo od Index Food puszka duża kukurydzy majonez+musztarda+sól(...)Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy. Wsypać kukurydzę. Wymieszać. Przygotować majonez. Majonez, musztardę – niewiele, zmiksować z solą, chrzanem i pieprzem. Zalać salatkę, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby się przegryzła. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSzybka i efektowna sałatka, która urozmaici obiad, czy kolację… w każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około(...)szerokie i 2cm długie. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i wypłukaną fasolkę. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu i całość dobrze mieszamy. No i gotowe :) Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajogrodach cudowne jest to, że można się w nich zatracić, podziwiać, wąchać i ... zjeść! Z każdym dniem mój apetyt na łąkę rośnie. Zapełniam kolejne talerze zupą szczawiową, eksperymentuję z sałatkami z mniszka, chronię przed kosiarką stokrotki, by zamienić je w syrop i notorycznie podgryzam bratki (Mamo! Wybacz, to nie ślimaki...). Odliczam kwiaty mniszka na syrop, przedzieram się przez krzaki(...)mnie jest cudownym i fascynującym doświadczeniem. Chcę więcej! I cieszę się, że w królestwie jadalnych kwiatów jestem nadal nowicjuszką - ekscytuje mnie to, jak wiele jeszcze pięknych i smacznych kwiatów przede mną. Pisząc te słowa siedzę na tarasie. Lekki wietrzyk przynosi mi w prezencie mój ukochany zapach czarnego bzu - chciałabym zamknąć go w wielkim flakonie niczym najcenniejsze perfumy. Tego nie potrafię
KUCHARNIAspożycia. A co zrobić jeśli kupicie niedojrzałe awokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla(...)cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy sok limonki, jogurt i oliwę. Doprawiamy wszystko solą i pieprze. Blendujemy składniki na gładka masę. I gotowe :) Smacznego
kulinarnyJa