bulionu cebula średniej wielkości dynia marchew 2 łyżki oliwy ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry ponadto: pęczek zielonej pietruszki jajka gotowane na twardo pestki słonecznika W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony drobno czosnek. Następnie wrzucić pokrojone na kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle(...)płynem. Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Pietruszkę posiekać. Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem
6niebosię nawinie", czyli z tego co było pod ręką. Kupiliśmy wcześniej makaron, fetę i filet z kurczaka wędzony, od siebie dodaliśmy oliwki zielone, trochę kukurydzy, paprykę czerwoną, prażony słonecznik i prażone płatki migdałów. Do tego sos: miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli ) 1 wędzony filet(...)kurczaka 1 opakowanie sera feta oliwki zielone 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szczypiorek słonecznik (3 garście) płatki migdałów (2 garście) sól pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 1,5 łyżki majonezu Makaron gotujemy al'dente. Składniki, które musimy pokroić, kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik i płatki migdałów prażymy na suchej patelni
kruche babeczkiwoda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry(...)rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy w wodzie przez noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sos, mieszamy. Wykładamy równomiernie na tace dehydratora
Jeść, by żyć w zdrowiuchapati, itp. Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, itd. Jeśli dodać do tego szpinak bogaty w żelazo, cukinię - w magnez, potas(...)woda, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Guacamole: 3 awokado, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez noc), 1/4 szklanki ziaren słonecznika (moczone przez noc), 2 łyżki sosu z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 100 - 120 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
Jeść, by żyć w zdrowiuZwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej(...)oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce mieszamy bułkę tartą, ziarna sezamu i słonecznika. Każdą roladkę obtaczamy w jajku a następnie w ziarnach. Staramy się aby panierki zostało jak najwięcej na mięsie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju
VioletoweKucharzeniedłużej się opierać i musiałam w końcu zrobić zielone pesto do makaronu oczywiście. Pesto na oliwie oczywiście... i z czosnkiem, sokiem cytrynowym i orzechami. Orzechy czasem mieszam z ziarnami słonecznika jeśli mam ich za mało. Marzyłam od dawna o takich lśniących, długich wstążkach tagliatelle, wymieszanych w soczystym zielonym pesto z dużą ilością czosnku i odświeżającym sokiem z cytryny. Nie miałam(...)oliwie 150 g zielonego: u mnie roszponka, ale może być rukola, szpinak lub mieszanka łącznie z bazylią 100 ml dobrej oliwy 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki nieprażonych nasion słonecznika (mogą być też pestki dyni lub mieszanka pestek i różnych orzechów (bez rodzynek) 2 łyżki orzechów pistacjowych sok z 1/2 lub 1 całej cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie
Sztuka gotowania w/g SamiryProsty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem, polecam do szczególnie osobą będącym na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diecie bezglutenowej. Składniki: 0,5 kilograma kaszy gryczanej niepalonej 3 szklanki wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren(...)wierzchu jest woda, jeśli nie ma to dolewamy niewielka ilość tak żeby niewielka warstwa przykrywała kaszę, odstawiamy ponownie na 24 godziny. Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy
Bajeczna Kuchniapewno w sobie ma ale na pewno nie są one z tych, które nocą zwężają nam ubrania :D Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 średni burak 2 łyżki pestek słonecznika 90 g opakowania serka sałatkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraka pieczemy w piekarniku lub gotujemy(...)Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Serek również kroimy w kostkę. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Miód, oliwę, sok z cytryny i szczyptę pieprzu mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy kaszę jaglaną, układamy na niej buraki a następnie kładziemy serek sałatkowy. Całość polewamy przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posypujemy podprażonym słonecznikiem
My simple kitchenprzepis. Przepis: Składniki: (15 kotletów) warzywa z zupy - w moim przypadku były to: połowa selera 4 białe części pora 2 nacie pietruszki dodatkowo: 2 łyżeczki chrzanu pół szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: 1. Warzywa miksujemy na gładką masę 2. słonecznik prażymy(...)suchej patelni, po czym miksujemy na proszek 3. Do warzyw dodajemy zmielony słonecznik, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą 2 łyżeczki chrzanu oraz po około 1 łyżeczce każdego z ziół doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. 4. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Mój pomysł nakilku miesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni . Przygód z chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i większa ilość soli. Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego(...)łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu dodajemy wodę i całość dobrze mieszamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 40 dag brukselki 20 dag surowego wędzonego boczku 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Brukselkę gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe słupki i obsmażamy na złoty kolor. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Miód łączymy z musztardą, oliwą(...)zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli. Mieszamy. Brukselkę obsypujemy boczkiem i pestkami słonecznika. Całość polewamy sosem
Qchnia po prostutakie najlepiej smakują w sałatce w towarzystwie jajek i pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy. Ugotowane jajka obrać(...)podzielić na ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,ściągnąć skórkę i pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła,cząstki jajek i kostki pomidora. Jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać warzywa i jajka,posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkidopiero teraz mam chwile dla siebie (dosłownie chwilę). Sałatka dziś u mnie, jakoś tak ostatnio częściej robimy. Ta jedna z moich ulubionych, tutaj dodałam kurczaka wędzonego, brokuł, prażony słonecznik, czosnek, feta i kukurydza. Szczypior jeszcze się załapał, łyżka majonezu i gotowe :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 większy wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera(...)feta 3 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu szczypiorek Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy. Kurczaka, fetę kroimy w kosteczkę, przekładamy do dużej miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pocięty szczypiorek, ugotowanego brokuła. Słonecznik prażymy na suchej patelni, przestudzony dodajemy do reszty. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe
kruche babeczkikażdy przepis modyfikuję tak, aby znalazła się w nim dynia. Znam osoby, które za nią nie przepadają, ale po spróbowaniu dyniowego hummusu zmieniły zdanie! Posmak sezamu i chrupiących pestek słonecznika nadają cudownego smaku tej paście. W przepisie użyłam dyniowego puree. Jak je zrobiłam? Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni, dynię podzieliłam na cienkie ćwiartki. Ułożyłam na blasze do pieczenia(...)tahiny (pasty sezamowej) 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka pestek słonecznika Przygotowanie: Do blendera włożyć ciecierzycę, wlać wodę, sok z cytryny, tahinę i obrany ząbek czosnku. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Do miski wlać dyniowe puree, dodać zmiksowaną ciecierzycę, sól, pieprz
JaglusiaFitness Mischung #419 W składzie: pszenne i owsiane płatki pełnoziarniste, płatki czekoladowe (cukier trzcinowy, odtłuszczone kakao, masło kakaowe, masa kakaowa, lecytyna rzepakowa), płatki kukurydziane, płatki jęczmienne, liofilizowane maliny, nasiona słonecznika, płatki migdałów. Najbardziej w tej mieszance spodobało mi się połączenie czekolady i malin... tym bardziej, że maliny to moje ulubione owoce, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle(...)dzięki czemu dobrze wyczuwalne i miękkie. Do tego chrupiące płatki kukurydziane, zimne mleko i... można rozpocząć nowy dzień :) 3) Bergsteiger Müsli W składzie: pełnoziarniste płatki orkiszowe, rodzynki, nasiona słonecznika, morele, kawałki jabłka, kuleczki orkiszowe, migdały, orzechy laskowe, płatki orkiszowe (a'la cornflakes), pestki dyni, siemię lniane, kiełki pszenicy, sezam. Innymi słowy, musli na bogato. Podstawę stanowi orkisz, który występuje
Poranek na słodko