Ciasto właściwe: 200 g zaczynu 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 230-250 g lekko ciepłej wody ½ łyżki soli 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek dodatkowo: świeże liście chrzanu Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić(...)całą noc. Przygotowanie ciasta właściwego: Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba. Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól. Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać jeszcze 20 g wody. Formę
Codziennik Kuchennymąki Szymanowskiej uniwersalnej + 1 łyżka 3 ugotowane ziemniaki 7 dag drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki oleju 1 białko 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni przepis Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę(...)mąki oraz sól i całość mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy połowę pestek słonecznika i dyni oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 7- 8 kul i układamy je jedna obok drugiej w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce
Smakowite Daniaśrednie ziemniaki 1 mniejsza cebula 2 listki laurowe 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Do tego: łuskany słonecznik ( ilość zależy od upodobań) grzanki z ulubionego pieczywa ( najlepiej razowego) Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki 2. Umieść warzywa w garnku, dodaj listki laurowe, zalej warzywa(...)wraz z powstałym z nich wywarem. 5. Krem podgrzewaj na małym ogniu, dodając olej, sos sojowy, tymianek i cynamon- dokładnie wymieszaj. 6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 7. Słonecznik upraż na suchej patelni, w ten sam sposób przygotuj grzanki. 8. Podawaj krem posypany prażonym słonecznikiem i grzankami Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanachleba ( na grzanki) 1/2 pęczka pietruszki 1 duży ząbek czosnku szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka oleju 2 łyżeczki łuskanego słonecznika Sposób przyrządzenia: 1. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5cm ser halloumi.- grilluj z dwóch stron na złoty kolor. 2. Cukinię umyj i przy(...)stronach. 5. W moździerzu* umieść czosnek, sól oraz sok i skórkę z cytryny- wszystko utłucz na pastę. 6. Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika) 7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii i gorący ser- dodaj na czubek trochę pesto. 8. Na koniec możesz całość
Kuchnia w Słońcu Skąpanawody lub bulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego pieczywa na grzanki Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju- najlepiej w garnku. 2. Pomidory umyj i pokrój(...)przyprawy. 5. Całość zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i upraż razem ze słonecznikiem na suchej patelni, aż zrobi się chrupiący- uważaj, żeby nie przypalić słonecznikowych nasion. 8. Krem podawaj z kleksem jogurtu, posypani grzankami i słonecznikiem. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej 400 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę dodatkowo do jabłek 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g słonecznika 20 g rodzynek ok. 35 g płatków migdałowych 20 g sezamu wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz 2 łyżeczkami cynamonu. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Pokrojone(...)kostkę jabłka mieszamy z 1 i 1/2 łyżeczką cynamonu, wystudzonym podprażonym słonecznikiem oraz z rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj mam propozycję na śniadanie. Sałatka z roszponką, pomidorami, słonecznikiem i wędzoną piersią z kurczaka. Delikatna, zdrowa, zielona, sycąca. Do przygotowania w jedną chwilę. Do tego kromka chleba i mamy pyszne śniadanie. Składniki: 125 g roszponki (opakowanie) 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka 4 dojrzałe pomidory 2 czubate łyżki słonecznika kilka łyżek oliwy extra vergine łyżeczka octu balsamicznego sól(...)smaku Wykonanie: Roszponkę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Dodajemy słonecznik, oliwę i ocet balsamiczny. Całość lekko solimy i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domuDziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na śniadanie" Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej TYP 500 Ciasto: 300 g mąki pszennej TYP 500 50 g miękkiego masła 20 g cukru(...)soli dodatkowo: ziarna słonecznika 100 g woda do posmarowania Krok 1 Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę. Krok 2 Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam
Różowa kuchniaSuszone pomidory w oleju Składniki - 3 słoiki: Pomidory lima – 2kg Czosnek – 5 ząbków Świeże zioła np.: rozmaryn, oregano, tymianek Ulubione zioła suszone np. oregano, bazylia, płatki chili, kapary, słonecznik, pestki dyni Olej rzepakowy – ½ litra Kapary – 2 łyżki Pestki słonecznika lub dyni Sól Wykonanie: Pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej(...)wysuszone w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć też oliwy z oliwek) i dodajemy do niego ulubione zioła, zioła których użyliśmy do suszenia pomidorów, szczyptę soli. Dodajemy też kapary, słonecznik lub pestki dyni. Olej podgrzewamy delikatnie uważając, aby nie zaczął się gotować. W między czasie pomidory układamy w słoiku z wybranymi dodatkami np. czosnkiem, kaparami lub pestkami. Całość zalewamy zagrzanym
Kuchnia Bon AppetitCukinia jeszcze u mnie króluje. Tym razem będą placuszki z dodatkiem słonecznika. Pyszne i chrupiące choć miękkie w środku. No kto im się oprze? Smacznego! Składniki : * cukinia około 350g * jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki nasion słonecznika * łyżka koperku bądź natki pietruszki * sól, pieprz * olej do smażenia Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 15 minut(...)puści sok. Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem, mąką i słonecznikiem. Przyprawić, dodać posiekany koperek. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło bądź na zimno
Magiczne Życie MartyPostanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu. Składniki na 8 szt mąka pszenna tym 700 Kłos Pol 800 g czosnek granulowany Kłos- Pol 1 łyżeczka drożdże(...)świeże 50 g masło 150 g jajko 2 szt woda ciepła 2.1/2 szklanki słonecznik 200 g woda i ściereczka Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Krok 2 Do dołka w mące wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut
Różowa kuchniaPyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków. Składniki: 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 200 gram mąki żytniej typ 2000 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra letniej wody 0,5 szklanki płatków orkiszowych 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka soli(...)Papier do pieczenia Gosia Forma do pieczenia 30 x 14 cm. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną
Bajeczna Kuchnianiego około 35 sporych ciasteczek. Powiem jedno-uzależniają. Możecie zrobić z dowolnymi dodatkami, np z wiórkami kokosowymi, z czekoladą i innymi ziarnami. Ja robię z orzechami i słonecznikiem, są wspaniale chrupiące i nie za słodkie, bardzo gorąco polecam Wam te ciasteczka, są ekstra. No to zaczynamy SKŁADNIKI -1,5 szkl płatków owsianych górskich -orzechy włoskie posiekane 3/4 szkl(...)duże garście słonecznika -2 szkl mąki pszennej -0,5 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego -1/3 kostki masła czyli ok 60g -1/3 kostki margaryny czyli ok 70g -2 łyżki miodu -1 łyżka mleka -szczypta sody(mała ilość sody spowoduje,że ciasteczka będą bardziej chrupkie) Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik. Dodajemy mąkę,cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki ciepłej wody -20g drożdży świeżych -2 łyżki cukru -1 łyżeczka soli -5 łyżek płatków owsianych górskich -0,5 kg mąki pszennej tortowej -1 duża garść słonecznika łuskanego -1 duża garść siemienia lnianego Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko(...)dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-) Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam p.s a jak Wam zostanie troszkę ziarenek, nie zapomnijcie o ptaszkach,chociaż te zdecydowanie wolą słoninkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuidealnie! Ja zawsze biorę parę kulek na uczelnię lub na długie górskie trasy. A jak smakują...mniam! Słodkość daktyli przełamana słonym masłem orzechowym, a do tego chrupiące kawałki orzeszków, słonecznika i siemienia lnianego. Niebo! Polubią je nawet przeciwnicy suszonych owoców i wszelakich zdrowych produktów. Same znikają z talerza... A wiecie co jest w nich najlepsze? Sam proces tworzenia. Osobiście(...)Majowie, nazywając kakao "pokarmem bogów". Składniki (na około 20 sztuk): 200g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przy
Ekocozy | Naturalnie na co dzień