słonecznik - 8260 przepisów (strona:50/551)

Chleb orkiszowy z prażonym słonecznikiem 171

Chleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam  wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki(...)cukru 4 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji gęstej śmietany) Zaczęłam od uprażenia ziaren słonecznika na suchej patelni. Mieszałam, żeby się nie przypaliły i równomiernie uprażyły - jak już zrobiły się brązowe odstawiłam do wystudzenia. Następnie przesiałam mąkę do miski, dosypałam siemię lniane - wymieszałam. Wodę podgrzałam i dolałam do miski - wymieszałam do połączenia składników. Całość odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam

apetytnapieczenie
Chleb mieszany z płatkami owsianymi 187

zamiast mąki żytniej dałam pszenną. Chyba chciałam uniknąć tego, aby chleb miał wilgotny miąższ, bo za takim nie przepadam. Efekt smakowy - całkiem dobry. Płatki owsiane i ziarna słonecznika, które też są w składzie chleba podprażyłam na suchej patelni, co wzbogaciło smak i aromat chleba. Zresztą co tu dużo pisać - trzeba upiec. Ja zaczęłam wieczorem : Najpierw odmierzyłam 2/3 szklanki płatków owsianych(...)podprażyłam na suchej patelni cały czas mieszając, aby się nie przypaliły, na małym ogniu. Zajęło mi to ok. 10 minut - płatki nabrały brązowego koloru. Następnie odmierzyłam 1/2 szklanki ziaren słonecznika ( ok. 7 łyżek ) i także podprażyłam także ciągle mieszając, by się nie przypaliły - zajęło mi to ok. 5 minut. Ziarna zrobiły się brązowe i pachnące. Płatki i ziarna słonecznika odstawiłam

apetytnapieczenie
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 234

ugotowanej białej kaszy gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą(...)kopyścią, tak aby kasza została równomiernie rozprowadzona w cieście. Dokładnie natłuść foremkę smalcem i wysyp ją ziarnami słonecznika. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką. Obsyp górę ciasta ziarnami słonecznika. Możesz delikatnie palcami docisnąć ziarna , by po upieczeniu chleba od niego nie odpadały. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3 - 4 godziny, aby spokojnie

Grahamka, weka i kajzerka
Kremowa zupa z batatów i pora. 160

smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów?   KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA(...)szalotka 1 czubata łyżka masła 800 ml bulionu sok z połowy cytryny sól  pieprz cayenne curry kurkuma 3 łyżki czubate jogurtu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni           Sposób przyrządzania:             Cebulę obrać, grubo posiekać, dusić 2 - 3 minuty na maśle, dodać posiekany czosnek

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasteczka słonecznikowe 99

technicznych opublikuje wpis w innym terminie.  Dzięki dziewczyny za super przepis i miłe kuchenne spotkanie. Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płynąca .     Składniki: 250 g ziaren słonecznika + 3 - 4 łyżki do posypania 2 jajka 90 g cukru trzcinowego (dałam 70)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Słonecznik zmiksować, niekoniecznie dokładnie(...)Wymieszać w misce słonecznik, cukier 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawić).  Nabierać łyżką masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć ma blaszce.  Tak przygotowane ciasteczka posmarować białkiem i posypać słonecznikiem.  Wstawić do piekarnika na 12-15 minut

Sto kolorów kuchni
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 188

czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :)  SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)   2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka  1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren(...)słonecznika  2 jajka 1 łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej  1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika

Kto ugości moich gości?
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 113

Gotowe ciasto w lodowce sobie czekało i w co się zamieni nie wiedziało. Migdały, sezam ,słonecznik z pomocą przywędrowały i razem się zmieszały. Do siebie sos z agawy, cynamon zaprosiły i z ciastem wspólnie zwijańce wymyśliły. Smaku Wam nie będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu(...)Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy 3 -5 łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syropu dodajemy stopniowo. Następnie nakładamy przygotowany

Moniki Smakołyki
PRZEKĄSKA: SAŁATKA ZE SZPINAKU Z SEREM BLUE I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 257

Sałatka ze szpinaku baby, z dodatkiem sera blue i prażonych ziaren słonecznika to idealne danie do grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako sałatka na imprezie, dodatek do obiadu, kolacji, itp. U mnie z sosem na bazie octu balsamicznego, ale można dodać również własny ulubiony. Szpinak z miękkim serem pleśniowym i prażonym słonecznikiem to idealne połączenie smakowe. Warto(...)spróbować. Polecam ;-) Składniki: - 100g szpinaku baby - 50g sera pleśniowego miękkiego, np. Gorgonzola , - 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni) Składniki sosu: - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon - 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej - 2 łyżeczki octu balsamicznego - 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek - pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - malutki ząbek czosnku (nie trzeba) Czosnek zmiażdżyć (gdy dajemy), dodać musztardy, świeżo mielony

Smaczne Zdrowe
SUPERŻYWNOŚĆ - O KSIĄŻCE. GRANOLA Z JAGODAMI GOJI. 144

słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką(...)słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych  2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką

bistro mama
Bułeczki 160

zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże.  W misce umieszczamy mąki, sól, słonecznik i wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy(...)wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Mmm Pycha! Zapraszam

NA MOIM TALERZU
Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą 1013

Kolejna pyszna sałatka z brokułem w roli głównej. Towarzyszy mu kurczak oraz feta a także duża ilość prażonego słonecznika. Całość polana domowym sosem czosnkowym. składniki: 2 średnie brokuły 350 g piersi z kurczaka 180 g fety lub innego sera sałatkowego ziarna słonecznika u mnie Kresto sól,pieprz olej do smażenia domowy sos czosnkowy Przygotować sos czosnkowy i odstawić aby smaki(...)ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Ser również pokroić w średnią kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć ugotowanego brokuła, pomiędzy ułożyć kawałki sera i kurczaka. Wszystko polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem. Można też wszystkie składniki wymieszać razem w misce

Monia miesza i gotuje
Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika 107

najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji XL oraz w mniejszej wersji (np. na jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy). Polecam z czystym sumieniem. Od teraz szpinak(...)większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka słodka, ostra - S&P - pestki słonecznika

CookYourself
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 197

żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 50 g kminku lub czarnuszki 100 g ziarna słonecznika 2 foremki: 23 x 11 x 7 cm (silikonowa) i 32 x 14 x 7 cm (zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie(...)ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami

Kuchcik gotuje
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 176

Miałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)waniliowego 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 174

obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień do pracy, jako(...)Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania