słodkie - 12682 przepisów (strona:82/846)

Zupa ogórkowa na oliwie z oliwek 243

nich starte na tarce o grubych oczkach ogórki (bez skórek). Pogotuj jeszcze jakieś 3-5 minut, aby zupa nabrała smaku. Zdejmij zupę z ognia, rozlej do talerzy, polej słodka lub kwaśną śmietaną, posyp koperkiem i gotowe. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 215

oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam!   SKŁADNIKIna 2 porcje: 1 filet z łososia (około 300 g) oliwa z oliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 ząbki czosnku

Słodko-Słony Świat Ilony
Caprese z kurczakiem i figami 143

Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z piersi kurczaka 2 figi 2 garści rukoli 4 orzechy włoskie 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki gorącej

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada we wzory 252

upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu, to jednak gwarantuję Wam, że jest to bardzo prosty przepis. Na pewno Wam się

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki waniliowe z czekoladą 173

wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaroniki z mascarpone 179

Gotowe makaroniki wyjmij z piekarnika, ostudź, a potem ostrożnie oddziel od papieru. Przełóż lekko rozmieszanym serkiem mascarpone. Nie dodawaj do niego żadnego cukru. Makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, a gwarantuję Ci, że w połączeniu z niesłodzonym serkiem są wyśmienite. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort bezowy z Advocatem 221

razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam! SKŁADNIKI NA BEZĘ: 8 dużych białek  420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki bialego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 196

Łosoś bardzo często gości na moim stole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 403

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CYNAMONOWYM Sezon dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne ciasto dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych słodkim cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi

Słodko-Słony Świat Ilony
AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI 436

składa się tylko z kilku składników, ale efekt jest wspaniały... Według mnie to jeden z najlepszych serników czekoladowych jakie jadłam... Nie musicie obawiać się, ze będzie za słodki, dodatek malin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na spód ciasteczkowy: 220 g pełnoziarnistych ciastek Digestive (lub zwykłych herbatników) 90 g roztopionego masła 1 czubata łyżka ciemnego

Słodko-Słony Świat Ilony
Batoniki musli 220

zrobicie je sami, już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki! Ja bardzo często szykuję je dla moich Dzieci i nie mam wyrzutów sumienia, ze jedzą coś słodkiego:) Do ich przygotowania potrzeba płatków owsianych (ja daję pół na pół z żytnimi, żeby było zdrowiej), ulubionych orzechów, bakalii oraz mleka skondensowanego i miodu. Możecie przygotować batoniki według

Słodko-Słony Świat Ilony
Kisiel truskawkowy 150

kilka mniejszych truskawek i wrzucić je potem do gotowego kisielu albo wszystkie owoce zmiksować od razu. Kisiel przyrządzić możecie z przeróżnych owoców, próbujcie, smakujcie...;) Wspaniale smakuje polany odrobiną świeżej, słodkiej śmietanki... Polecam! SKŁADNIKI: 450 g mrożonych truskawek 500 ml wody 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej syrop z agawy lub cukier trzcinowy wg uznania do smaku WYKONANIE: Truskawki odmroź i zmiksuj

Słodko-Słony Świat Ilony
Wino grzane 172

Późna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru nie będzie dobrze smakować, zaś w winie wytrawnym po dużym dosłodzeniu może być wyczuwalny cukier lub miód. Dlatego najbardziej polecam wino półwytrawne lub półsłodkie.  Kto z Was nie próbował domowego wina grzanego

Słodko-Słony Świat Ilony
KOBIETA ZMIENNĄ JEST 113

interesująco, a wszystko to przeplatane dobrym, domowym jedzeniem! Jestem przekonana, że blog w nieco zmienionej odsłonie przypadnie Wam do gustu:) Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i zapraszam do mojego Słodko - Słonego Świata, Ilona źródło obrazka: demotywatory.pl

Słodko-Słony Świat Ilony
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ROLADĄ KOZIĄ 213

Szybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony