moja kolejna propozycja na Inkę.Starałam się aby pozostała jak najbardziej naturalna. Kawa jest lekko słodka dzięki daktylom i pyszna. Składniki: 5 suszonych daktyli 150 ml gorącej wody 2 łyżeczki Inki klasycznej 100 ml ciepłego mleka (najlepiej tłustego-wtedy pianka jest lepsza) Przygotowanie: Daktyle przekładamy do wysokiego pojemnika, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepoprawę humoru, wywołanie uśmiechu, do kawy, a nawet na Święta. Ja swoje przygotowałam w foremkach „Muffiny tulipan Wesołych Świąt” od PapilArt. Świetnie sprawdzają się do pieczenia słodkich wypieków i stanowią piękną ozdobę. Spróbujecie. Składniki: (na 7-8 większych babeczek) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru
Słodkie okruszkiUwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy
Słodkie okruszkidostają nie tylko prezenty, staramy się z Mężem zapewnić im również ciekawe atrakcje, zabawy bądź wycieczki. Ale ja oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie przygotowała dla nich jakiejś wyjątkowej, słodkiej niespodzianki :) W tym roku są to ciasteczka "Tęczowe serduszka", na które przepis znalazłam na Eugenie Kitchen . Ciasteczka zachwyciły mnie całkowicie i jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że oczarują również moje
Słodko-Słony Świat Ilonyśrodek i rozpływająca się w ustach czekolada to po prostu niebo w gębie :) Jest to moja propozycja na nadchodzący Dzień Dziecka - gwarantuję Wam, że Wasze pociechy będą zachwycone takim słodkim podarunkiem i myślę, że naprawdę warto zadać sobie odrobinę trudu, by je przygotować (choć tak naprawdę robi się je błyskawicznie) :). Ze szklanką mleka ciasteczka smakują wybornie i nie można się
Słodko-Słony Świat Ilonypiekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie po 20 g w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (bez cukru) 200 g śmietanki 30 % 4 jajka Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawniekremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli
Słodko-Słony Świat Ilonypewnością mogę stwierdzić, że stare, poczciwe frytki mają potężną konkurencję :D SKŁADNIKI: 6-7 dużych ziemniaków (około 1-1,2 kg) 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki
Słodko-Słony Świat Ilonyzmęczona, ale było to przyjemne zmęczenie ;-) Postanowiłam upiec coś na szybko i jak zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki
Na słodko lub wytrawnieposmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka
Słodka StronaTORT Z POPCORNEM W KAJMAKUTort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort
Słodko-Słony Świat Ilonyniezwykły wypiek składający się z dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa.Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki:Kruche Ciasto: 225 g mąki
Słodka Stronaobręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając ok. 3-4 kopiate łyżki na dekoracje tortu i posypujemy połową pokrojonych brzoskwiń - lekko dociskamy je do masy. Na krem kładziemy środkowy krążek ciasta, ponczujemy
Słodka StronaINKASKIE - "suszone na słońcu, niesiarkowane. Zwane również miechunką jadalną, physalis lub złotymi jagodami są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi jako naturalna wersja cytrynowej landrynki, jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską pełną bioflawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, witaminy A i C oraz białek." (Opis: klik.)Nas smak urzekł(...)totalnie. Trudno jest przyrównać go do czegoś w 100% bo wyczuć w nim można na prawdę wiele. Coś lekko karmelowego z nutą cytrusa. Nie za słodkie. Pachnące wspaniale!!! Zakochałyśmy się. Kupić je można tutaj: KLIKNIJ.RODZYNKI KORYNCKIE - "Rodzynki korynckie suszone na słońcu, słodkie, niesiarkowane."Maleńkie, zupełnie inne niż jakiekolwiek znane nam rodzynki. W smaku rewelacyjne, lekko cierpkawe. Przypominają nam lekko
Wypisz Wymalujpodjadać), po czym takie zawiniątka wkładamy do suszonych śliwek (oczywiście bez pestek:D). Śliweczki obtaczamy w roztopionej czekoladzie (u mnie w wersji mlecznej z odrobiną gorzkiej) i voilà! - słodki przysmak gotowy! Nie ma tu żadnej filozofii, tylko odrobina chęci:)) Zapewniam Was, że takie "home made" śliwki są duuużo lepsze od tych kupnych, a już na pewno znacznie zdrowsze
Słodko-Słony Świat Ilony