"To bardziej deser niż ciasto. I chociaż jest pieczony to wyglądem i smakiem przypomina sernik na zimno. Zachwycił nas od pierwszego kęsa. Dzięki odpowiednim proporcjom
Wiem co jem"Jasne soczyste ciasto i wilgotne, w moim przypadku czekoladowo-wiśniowe nadzienie, to doskonałe połączenie. Dodatkowo oblane gorzką czekoladą nie wysycha tak szybko, a posypane płatkami
Wiem co jem"Każdy choć raz w życiu powinien spróbować domowych pączków. Ich smaku i aromatu nie da się porównać do tych z cukierni. Gdyby się komuś wydawało
Wiem co jem"Niedawno przypomniałam sobie z dzieciństwa ciastka ponczowe, które dawniej można było kupić w cukierni. Dzisiaj już ich nie widzę. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć, żeby
Wiem co jem"Po wielkim sukcesie ( oczywiście u mnie w domu ) czekoladowego sernika, postanowiłam iść za ciosem i zrobić kolejny, tym razem w wersji z białą czekoladą. Różnica
Wiem co jem"Gorzka czekolada i delikatne w smaku orzechy pekan, stanowią tu doskonale połączenie. Ciasto jest wilgotne, ale nie kleiste, a orzechy niezwykle chrupiące. Jakiś czas temu
Wiem co jem"Bardzo łatwe i szybkie ciasto do herbaty pachnące cytryną. Wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą, której to zgodnie z moim noworocznym postanowieniem ma w tym roku być
Wiem co jem"Drożdżówki cieszą się u nas w domu od lat niegasnącym powodzeniem. Zmieniam tylko nieco skład ciasta i rodzaj nadzienia tak , aby każdy był zadowolony, bo
Wiem co jem"Kto chciałby mieć na swoim świątecznym stole tradycyjną babę wielkanocną pieczoną na drożdżach, a brak mu w tej kwestii doświadczenia, może spróbować upiec ją wg
Wiem co jem"Jest połączeniem drożdżowego, niezbyt słodkiego ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka, ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą
Wiem co jem"Tego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z
Wiem co jem"Ta pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez
Wiem co jem"W tym roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania
Wiem co jem"Dawniej do przygotowania makaroników stosowałam drobny cukier kryształ. Ostatnio zaczęłam je jednak piec z cukrem pudrem. Zmniejszyłam też znacznie temperaturę pieczenia i dodatkowo jeszcze mielę
Wiem co jem"Kruche orzechowe ciasto i czekoladowo-orzechowe nadzienie. Te ciasteczka znikają błyskawicznie. W zasadzie tylko połowa z nich doczeka się zazwyczaj końcowej dekoracji. Część znika jeszcze
Wiem co jem