Dzisiejszy wpis będzie ukłonem w stronę zdrowia. Moje dziecko poprosiło mnie o upieczenie ciasteczek. Hmm, dawno nic nie piekłam specjalnie dla dzieci. W sumie to unikamy
Przysmaki KarolkiCiastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie
Moniki SmakołykiW tym roku zupełnie tego nie planowałam. postanowiłam, że z braku czasu nie piekę mazurka. Miałam zadowolić się takim ze sklepu, jednak niemal w ostatniej chwili
Przysmaki KarolkiBrioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem
Moniki SmakołykiPyszne rogaliki z masą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie
Moniki SmakołykiNa wielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu
Przysmaki KarolkiZajączki w piekarniku rosły jak szalone, bo przecież na drożdżach były robione. Uszy im w różne strony odstają, a oczka, nos z rodzynek mają. Migdałowe zęby
Moniki SmakołykiMiałam chałkę upiec, taką zwykłą plecioną, ale wpadłam na pomysł, że zrobię barana. Nie było czasu na myślenie, podzieliłam ciasto na cztery części, a dalej już
Moniki SmakołykiJak zawsze przed świętami robię różne eksperymenty w kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić. Sądząc po reakcji rodziny
Przysmaki KarolkiDelikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku
Moniki SmakołykiMała babeczka, jak mówi moją córka, taka na raz. Do popołudniowej herbatki czy kawy jak znalazł. Niestety moje dzisiejsze dzieło w całości powędruje do szkoły, ba
Przysmaki KarolkiKiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy
Jem więc JestemDziadkowie to stworzenia czysto niereformowalne. Możesz mówić, prosić, a nawet błagać, a oni i tak zrobią po swojemu. Mówimy z Żoną Mą to jednym jak i
BaRepasWróciłam do żywych! O nie, nie jestem wcale zdrowa ale trochę zdrowsza owszem :) Najważniejsze, że dzieciaki wydobrzały! Obiecałam Wam zieloniutkie, wiosenne risotto i oto
Dzieje kuchennej WiewióryŚniadanie powinniśmy dobierać tak, aby sama perspektywa rezygnacji z niego była niewyobrażalną stratą. Z pewnością trudno sobie to wyobrazić, kiedy do naszego menu wkradła się monotonia
peanutbuttermonster