poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie! Z przyjemnością sięgnie też po dokładkę! Polecam
Ostra na SłodkoŚniadanie – naleśniki! Obiad – naleśniki! Kolacja – naleśniki! Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi! W wersji na słodko … np. z owocami … Na ostro – z farszem z makreli … Albo takie jak dziś! Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych
Ostra na Słodkowoda – 2 łyżki * cukier puder – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok z cytryny mieszamy z wodą. Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy. Polewamy natychmiast! Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASI Zapraszam
Ostra na Słodkomasło ghi – 80 g * jogurt naturalny – ok. 100 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt * woda – 100 ml * śmietana 18% słodka – ok. 75 ml PRZYPRAWY: * świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * chili – 0,5 łyżeczki * kminek
Ostra na Słodkoprzyjemnością ma się ochotę zaglądnąć do środka ( no i człowiek odrazu robi się głodny ;) ). Jak nazwa wskazuje wnętrze wypełniają przepisy zarówno synowej, jak i teściowej. Śniadania … obiady … słodkie desery … pomysły na podwieczorki … kolacje czy też okazje takie jak Wigilia i Wielkanoc. Obie Panie nie zapomniały też o dzieciach – dla nich również znajdziemy wiele smakołyków
Ostra na Słodkobiała czekolada – 100 g KREM KASZTANOWY: * obrane, jadalne kasztany – 200 g * woda – 120 ml * cukier – 90 g * wanilia – 1 laska * śmietana 30% słodka – 30 g KRUSZONKA PIERNIKOWA: * mąka pszenna – 90 g * cukier puder – 15 g * masło – 10 g * bardzo małe jajko – 1 szt * miód – 30 g * przyprawa do piernika
Ostra na SłodkoMeksykański to podstawowy element kuchni Meksyku. Pikantny sos, w którego smaku wyraźnie dominuje papryka słodka oraz papryka chili - ostrość modyfikujemy jej ilością. Poniższy przepis jest przepisem bazowym - przedstawia wersje pikantną, jednak nie bardzo ostrą. Jeżeli więc jesteśmy amatorami bardzo ostrych sosów ilość chili należy zwiększyć. Sos Meksykański podajemy z makaronem, ryżem wraz z charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej dodatkami(...)jako dip do tortilli lub w postaci dressingu (można wtedy powstały sos zmiksować, aby nabrał gładkiej konsystencji). Sos Meksykański - Składniki: czerwona słodka papryka lub kolorowy mix papryk (ok. 100 g) papryczka chili cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g olej sól, pieprz Sos Meksykański - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek
Słodka StronaJadalne kości... Takie smakołyki mogą przypaść do gustu jedynie w Halloweenowy wieczór ;) Kostki to nic innego jak popularne paluszki i pianki marshmallow oblane białą czekoladą. Słodkie Kostki to łakocie, które mogą zdobić (lub straszyć) na Halloweenowym stole z przekąskami. Słodkie Kości na Halloween - Składniki: ok. 70 g pianek marshmallow opakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych) 2 tabliczki(...)białej czekolady (po 100 g) odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania: Każdą piankę przecinamy na 4 części (najlepiej do tego celu użyć nożyczek). Każdego palucha (lub paluszka) przełamujemy na pół. Następnie kawałki marshmallow nabijamy na końce paluchów. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę (gdyby masa okazała się zbyt gęsta możemy połączyć z odrobiną kremówki). Przygotowane
Słodka Stronaoliwki , bardzo tanie, również w zalewach smakowych. Mi bardzo smakowały oliwki Kalamata. Gaj oliwny sfotografowany w czasie wycieczki rowerowej Dżem z pomidorów oraz pomidory z migdałami w słodkiej zalewie Coś dla amatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi(...)dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru γλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych w wodzie z cukrem, wyjadanych łyżeczką, przypominających nasze owoce w syropie. Są wyrazem
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam makaron. Ileż on daje kulinarnych możliwości. Dziś zapraszam Was na jego słodką wersję. Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, a nawet słodki lekki obiad. Przygotowuje się go naprawdę prosto i szybko, a smakuje wspaniale. Idealny dla wielbicieli miodu, cynamonu… taka lekko świąteczna wersja Do przygotowania moich dwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu
Słodkie okruszkiBataty – odmiana słodkich ziemniaków, ze względu na wysokie wartości odżywcze i niepowtarzalne walory kulinarne, coraz częściej królują na naszych stołach. Obecność beta-karotenu, witamin z grupy B oraz średni indeks glikemiczny sprawiają, że są one świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryku Środkowej. Istnieje około 400 odmian batatów. Różnią się one zarówno kolorem skórki(...)ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Bataty stanowią bardzo dobre źródło energii. W głównej mierze wynika to ze zgromadzonych węglowodanów. Słodkie ziemniaki zawierają również polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, co wpływa na walkę z czasem, oraz na szkodliwe działanie wolnych rodników na organizm. Dodatkowo bataty zawierają ok. 50% więcej składników odżywczych
Ciasna KuchniaBataty ( Ipomoeabatatas L.),znane również jako pataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Możeciespotkać się również z nazwą „słodkie ziemniaki”, a to za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych (ok. 3%), które nadają im słodki smak. W porównaniu do naszych rodzimych ziemniaków bataty mają wyższą wartość odżywczą. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam zsyntetyzować(...)tylko przyspiesza wydalanie mas kałowych, ale także zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Bataty bogate są w witaminy z grupy B oraz witaminę C i β-karoten. Swoją dietę w słodkie ziemniaki powinny wzbogacić osoby cierpiące na zaćmę oraz zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, cukrzyca oraz otyłość.Pomimo tego, że bataty są słodkie, śmiało mogą być spożywane przez osoby będące
W kuchni Katie" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną
Słodkie Przyjemności" Pierwszy egzamin za mną. Jak poszło dowiem się za parę dni, ale liczę na 3 :) W piątek kolejny egzamin, choć nim jakoś się mniej przejmuję. Zobaczymy
Słodkie Przyjemności"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo
Słodkie Przyjemności