napotkanej po drodze do samochodu. Wybór smaków powalał, a same lody były fantastyczne! Mateusz wybrał limonowe, bardzo orzeźwiające i przyjemnie kwaśne, ja poszłam w drugą stronę i wybrałam bardzo słodkie, karmelowe, przypominające trochę stare Zappy. Polecane przez Blogerów:Lody na Starowiślnej, Donizetti, Yellow Dog, Pesto, Trufla, food truck Andrus Po uciesze duszy i podniebienia ruszyliśmy
Słodkie Przyjemnościjuż nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego
Słodkie Przyjemnościcałorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo:2 białka110 g cukru
Słodkie Przyjemnościszybkich ciemności. Jedynym pozytywem jesieni są jej dary, które nam daje. Wrzesień to okres przejściowy - jeszcze lato, choć już jesień. Dlatego warto to wykorzystać - letnie maliny, już bardzo słodkie i dojrzałe z drugiej strony gruszki i żurawina pełna jesiennego smaku i zapachu. Dziś wykorzystałam wszystkie te trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk! Koniecznie do ciągłego
Słodkie Przyjemnościpołączenia się składników, następnie dolewamy ją do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.Sos idealnie nadaje się do mięs czy wypieków.Smacznego!*jeżeli przygotowujesz sos do słodkich dań możesz dodać o 50 g cukru więcej
Słodkie PrzyjemnościWiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka
Słodkie Przyjemnościmiało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał
Słodkie PrzyjemnościŚwięta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* biała czekolada – 60 g*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder -4 łyżki* wanilia – 1 laska
Ostra na Słodkoświetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki): 500 g dobrej jakości kaszanki 4 duże kruche słodkie jabłka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki(...)rozdrobnij lekko drewnianą łopatką na mniejsze kawałki (podczas dalszego mieszania kaszanka i tak się rozpadnie). Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kaszanki. Wsyp słodką mieloną paprykę i tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj. Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "daszkiem". Zawiń jabłka
Słodko-Słony Świat Ilonyśliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie(...)znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY: 3 jaja 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY
Słodko-Słony Świat Ilonykaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/4 łyżeczki platków chilli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżeczka soli(...)kostkę (niedbale) pozostaly po wydrążonych cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski. Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli, słodką papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzuć na patelnię po cebuli. Możesz ewentualnie dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, jeśli tłuszczu będzie za mało
Słodko-Słony Świat Ilonypochodzi ze słonecznych Włoch. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta pieczonego z winogronami i bardzo zaciekawił mnie ten pomysł. Efekt końcowy totalnie mnie zachwycił! Ciasto było pyszne, wilgotne, z cudownie słodkimi, mięciutkimi winogronami, a dzięki dodanej dużej ilości skórki otartej z aż trzech cytryn, miało wspaniały cytrusowy aromat. Ciężko było mi poprzestać na jednym kawałku. Użycie oliwy z oliwek(...)laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli skórka otarta z 2-3 cytryn 600 g słodkich, czerwonych winogron* (ja użyłam bardzo słodkich, dużych czerwonych winogron i lekko kwaśnych zielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonywiecie uwielbiam kokos a Kokosanki to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Mokre … klejące … delikatne i niesamowicie słodkie! Tym razem połączyłam je z makiem – smakowały równie rewelacyjnie! Może i Wy skusicie się na nie , jeśli zostanie Wam troszkę maku ze Świątecznych wypieków? Naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: – mak – 30 g - wiórki kokosowe – 100 g - cukier – 1/4 szklanki
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasto francuskie ! Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej. Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie
Ostra na SłodkoKolejne muffinki gotowe! Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów . Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie. A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 1 szkl - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta DODATKOWO: - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko
Ostra na Słodko