Dzisiaj chciałyśmy jak co środę zaprosić Was na małą słodką rozkosz :) Tak sobie myślę, że dobrze że środa jest tylko raz w tygodniu... Podczas przygotowywania urodzinowego tortu naszła mnie ochota na małe co nieco na co skuszą się goście kiedy zatęsknią za tortem. Przygotowałam właśnie takie czekoladowe kuleczki :) Przygotowanie ich to zaledwie kilka chwil co stanowi ogromny atut. Smak jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszne. Wbrew pozorom nie wymagają dużego wkładu pracy, ani długiego czasu oczekiwania, mimo iż są drożdżowe. Tak naprawdę zrobiłam je zupełnie przypadkowo, tzn. przygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować drugą blachę mini bułeczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistołach. I tak postaramy się przedstawić kilka pomysłów na dania, które u Nas w domach cieszą się największym powodzeniem w tym okresie. Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, a będzie to babka majonezowa w trzech kolorach. Można ją oczywiście robić również na inne okazje, ale ja takie babki robię głównie na Wielkanoc. Wielkanocna babka majonezowa SKŁADNIKI: 4 jajka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomarańczową Helio i tak przygotowanym dekorujemy wypieki. Do lukru wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Skórka ta sprawdziła się doskonale, była aromatyczna, słodka i w fajnych malutkich kawałeczkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrodę u nas słodkości. Skoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicyklu "Słodkie środy" zapraszamy na rabarbarowe muffiny. Rabarbarowe szaleństwo jeszcze w pełni więc warto skusić się na małą słodkość. Osobiście bardzo lubię muffinki z racji tego, że po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie nie trzeba kroić ich na kawałki. Kiedy przygotowałam je pierwszy raz mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipewnością każdy z nas ma jakiś swój ulubiony deser z dzieciństwa. Moja mama często dla naszej trójki przygotowywała tak zwany słodki salceson... Deser ten niezmiernie przypominał go gdyż w swym przekroju posiadał podobną strukturę. Ja dzisiaj przygotowałam właśnie na jego wzór jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś środa, więc tradycyjnie zapraszamy na coś słodkiego. Przyznajemy, że przepis jest wyciągnięty można by rzec ze zbiorów archiwalnych, co widać po zdjęciach, ale ciasteczka są smaczne i postanowiłyśmy się tym przepisem również podzielić. U mnie w domu te ciasteczka pojawiają się dość często w sezonie letnim, ale jakoś nie było okazji powtórzyć zdjęć. Ciasteczka z czereśniami SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki. Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać, że jestem nią zachwycona, tym napojem naprawdę można się delektować
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj jak co środę będzie u nas słodko. Ostatnio przeglądając zeszyt z przepisami mojej mamy natrafiłam na orzeszki. O tak! To jest smak dzieciństwa. Niestety, przepis uległ minimalnemu zniszczeniu - papier nie jest tak trwały ... ale udało się :) Przepis był, nie było patelni. Kilka dni później otrzymałam ją jako prezent niespodziankę za który bardzo dziękuję :) Kilka chwil później były już gotowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiramach cotygodniowego cyklu "Słodkie Środy" i wcześniejszej zapowiedzi publikujemy dzisiaj przepis na pyszny tort. Tort ten idealnie nadaje się na urodziny czy też inną uroczystość. Jego przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest trudne, wymaga tylko troszkę czasu i dobrych chęci. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość. Tort brzoskwiniowy z mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo często u Nas gości. Dziś właśnie na taki deserek zapraszamy. Wybrałyśmy tym razem śliwki, gdyż sezon na nie w pełni i świetnie skomponowały się z płatkami migdałowymi oraz słodką kruszonką. Śliwki z migdałami pod kruszonką SKŁADNIKI: około 350-400 g śliwek 4 łyżeczki płatków migdałowych 50 g masła 50 g cukru pudru + do dekoracji 100 g mąki pszennej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibędą trudne do zrobienia, jednak nic bardziej mylnego. Możemy je przygotować z różnymi dodatkami, ja zrobiłam połowę bułeczek z makiem, a druga połowę z gotowym - kupnym kremem kasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale z dodatkiem ryżu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować ciasto, które w moim domu gości w święta Bożego Narodzenia obowiązkowo. Być może u Was też taka tradycja, że miodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki