słodkie - 12682 przepisów (strona:246/846)

Batoniki owsiane z masłem orzechowym 252

należysz do tej grupy i wiesz, że możliwości na przygotowanie zbilansowanego posiłku rozpoczynającego TWÓJ dzień to istna studnia bez dna. Od wspomnianej owsianki (KLIK), przez placuszki (KLIK), omlet na słodko (KLIK), na słono (KLIK) aż po muffiny (KLIK). I tak docieramy do punktu wyjścia: Ale co zrobić, gdy to wszystko już mi się przejadło? Batoniki owsiane!Płatki owsiane, masło orzechowe

peanutbuttermonster
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 211

znów zagniatamy do konsystencji sypkiej.Kokilki smarujemy masłem, wykładamy owoce i zasypujemy kruszonką.Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni.Mascarpone mieszamy z ziarnami wanilii i łyżeczką cukru pudru.Po angielsku na słodko

BaRepas
Batony energetyczne bez pieczenia 211

Zainspirowałam się przepisem Iwonki Zasuwy ( Smakoterapia ) z programu "Ugotuj mi Mamo" i zrobiłam dzisiaj pyszne, bardzo słodkie batoniki. Nie podaję dokładnych ilości bo robiłam "na oko". Składniki: - daktyle (użyłam suszonych,ale bardzo dobre będą świeże) - ok 2 szklanek, - mała garść migdałów, - mała garść pestek dyni, - garść rodzynek, - 2 łyżki karobu, - odrobina wody, - szczypta soli, - ok 2 szklanek poppingu z amarantusa

Co na wege obiad?
Bananowe pączusie w 10 minut 251

Bananowe pączusie - mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie i baaardzo bananowe. A do tego super szybkie! Z podanych składników wychodzi ok 25 pączusiów. Ja następnym razem robię od razu podwójną porcję:)SKŁADNIKI:1 jajko1 łyżka oleju1/4 szkl mleka1/2 szkl mąki1 łyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko

Kto ugości moich gości?
Łosoś z salsą awokado 158

Łososia dokładnie myjemy i osuszonego nacieramy oliwą z oliwek i mieszanką z 1 płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki.Grillujemy z dwóch stron po 5-6 minut.Awokado obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę.Podajemy z bagietką :)SMACZNEGO

Kredowe Menu
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 193

Polworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto raz zrobił polworony, ten jest ugotowany (tfu! upieczony). Nie dość, że ciasteczka są przepyszne, a i bardzo łatwe do zrobienia. Najprostsze polworony, z samych migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania

Grahamka, weka i kajzerka
Mug cake orzechowo-migdałowy 353

odmieniona, wegańska wersja.Pyszne ciacho z kubka to świetna opcja jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Poza tym, mimo braku białego cukru i innych słodzideł, jest bardzo słodkie, a dzięki dodatkowi kardamonu- niezwykle aromatyczne. Dodatki to wyłącznie Wasz wybór, ale dobrze sprawdzi się tu serek wiejski, dżem, owoce lub dodatkowe masło orzechowe. Puśćcie wodze fantazji, niech to ostatnie

peanutbuttermonster
Kuskus po marokańsku, na zielono, z pieczonym pstrągiem 166

Lekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem.Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z batatow z fistaszkami czyli Zupowy Wtorek odc.58 163

jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...Zupa krem z batatow z fistaszkami2 łyżki masła1 cebula2 ząbki czosnku2 duże słodkie ziemniaki1 łyżka świeżo starego imbiru1,2 litra bulionu warzywnego3

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 192

smaczny deser , p rzepis z książki "Pie" Angeli Boggiano.  Najlepsze jeszcze ciepłe! składniki (na 4 porcje) 500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek

Stare Gary
Szarlotka na półkruchym cieście 174

proszku do pieczenia masło do posmarowania formy nadzienie z jabłek 1 kg kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki (opcjonalnie) lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l) przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać

Stare Gary
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 177

Dawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam  tutaj . Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobioną składniki masa migdałowa 1 szklanka (100g) zmielonych  migdałów (lub orzechów) 1/2 szklanki (100g) cukru szczypta soli skórka z 1/2 pomarańczy starta 100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 2 duże jaja, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki rumu 1/8 łyżeczka

Stare Gary
Lody porzeczkowe 181

plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego! Uwagi: ilość cukru czy ksylitolu którego używam, podaję orientacyjnie. My lubimy lody mało słodkie. Najlepszą metodą jest po prostu próbowanie naszej masy w trakcie mieszania, przed wstawieniem do lodówki

Stare Gary
Owoce zapiekane z koglem moglem 155

wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu.  Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo  dawno temu. Od tamtej pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale  miłośnikom dużych słodkości  - polecam! składniki

Stare Gary
Powidła śliwkowe z czekoladą 161

góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr. Smacznego! :) * moje śliwki były bardzo słodkie i taka ilość cukru była wystarczająca. Ale po dosypaniu i wymieszaniu cukru, po prostu spróbować czy taka słodycz jest odpowiednia i w razie potrzeby dosłodzić. * te powidła robiłam z czekolady

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania