Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 287Dzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki: Bułeczki: 2 średnie banany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz” 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki mleka
Oryginalny smak
Bułeczki z rodzynkami 311Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Maślane bułeczki z dodatkiem rodzynek. Są bardzo smaczne i lekko słodkie w smaku. Idealne dla dzieci jak i dorosłych, na drugie śniadanie i podwieczorek. Post Bułeczki z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Cynamonowe kruche ciasteczka 400mnie, jak widać, Święta pełną gębą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na jedną blaszkę): 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta imbiru w proszku CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Art
GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI 211środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią. Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie. Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu żółtkiem obtaczałam w cukrze... niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne rogale
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 224dawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie, drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem
Walijskie Pichcenie
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO 257gotowego, najczęściej mrożonego. Potrawy z ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut :) Ja dziś szalałam "na wytrawnie" - ostatnio było sporo
Walijskie Pichcenie
WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE 161Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem. Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna. Składniki: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki śmietany
Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE PALUCHY Z CYNAMONEM 265drożdżowe paluchy są pyszne, puszyste, delikatne, samo ciasto mało słodkie, ale obtoczone w aromatycznym cukrze z cynamonem smakują rewelacyjnie! Składniki: 25g drożdży 4 łyzki ciepłej wody 1 całe jajko 2 łyżki cukru 1/2 szkl. roztopionego
Walijskie Pichcenie
CHRUŚCIKI 2014 191Kochani - nie bójcie się skorzystać z przepisu, bo faworki wyszły rewelacyjne! Niesamowicie kruchutkie, mimo moich obaw ... Czytajcie przepis, spieszcie do kuchni wypróbować póki trwa czas na smażenie słodkich wypieków, a ja - biegnę podziękować Smacznej Pyzie za niezawodny przepis! Składniki i wykonanie: szczegółowo tutaj, więc nie ma sensu powielać.Smaczna Pyza opisała wszystko rewelacyjnie Tak wyglądało ciasto
Walijskie Pichcenie
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 233Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka
Walijskie Pichcenie
CYNAMONOWE HARMONIJKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 226alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś owoce, cukier, powidła czy cynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe. U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem i cynamonem :)) Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień
Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 266dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych pysznych rogali. Ponieważ od dawien dawna jestem miłośnikiem tych słodkich podkówek, postanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec je sama. Do wspólnego wypieku rogali zaprosiła mnie Asia z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki , który już kilka lat z rzędu piecze te słodkości. Z ... pewną
Walijskie Pichcenie
Najzdrowsze pralinki, czyli wegańskich słodyczy ciąg dalszy 426prawdziwą czekoladą czy też orzechami. Ale to nie powód do rozpaczy! Wystarczy kilka składników, odrobina chęci, szczypta kreatywności i będziemy mogli delektować się najzdrowszą wersją tych cudnych słodyczy! Nieziemsko słodkie, kremowe pralinki z nugatowym nadzieniem to moja miłość z dzieciństwa. Pamiętam, że przy każdej możliwej okazji prosiłam dziadka o pudełko tych słodkości, które zawsze kupował... w Lidlu
peanutbuttermonster
Jabłka zapiekane z jaglanką, konfiturą żurawinową i orzechami w karmelu 203Słodkie, pyszne, ciepłe. Kocham takie leniwe poranki z cudownym śniadaniem. Najlepiej prosto do łóżka... Składniki: 4 średnie jabłka 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na 1/2 szklanki mleka krowiego i 4 łyżkach mleka kokosowego 3 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka cukry trzcinowego, nierafinowanego garść orzechów włoskich 3/4 szklanki żurawiny 2 łyżki wody szczypta cynamonu Kaszę jaglaną gotujemy
Mango Papaja
Czekoladowe naleśniki 236Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety , krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają smarować je z nutellą, a ja najchętniej jadam je z cukrem. Po prostu gorący naleśnik
Kulinarne przygody Gatity