plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego! Uwagi: ilość cukru czy ksylitolu którego używam, podaję orientacyjnie. My lubimy lody mało słodkie. Najlepszą metodą jest po prostu próbowanie naszej masy w trakcie mieszania, przed wstawieniem do lodówki
Stare Garywiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu. Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo dawno temu. Od tamtej pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale miłośnikom dużych słodkości - polecam! składniki
Stare Garygóry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr. Smacznego! :) * moje śliwki były bardzo słodkie i taka ilość cukru była wystarczająca. Ale po dosypaniu i wymieszaniu cukru, po prostu spróbować czy taka słodycz jest odpowiednia i w razie potrzeby dosłodzić. * te powidła robiłam z czekolady
Kraina Miodem PłynącaProsta, pyszna i soczysta sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych, jajek i słonecznika, z dodatkiem rewelacyjnego, słodkiego sosu balsamicznego (jeżeli macie gotowy, to świetnie, jeżeli nie, to przepis podaję poniżej). Wspaniała propozycja na śniadanie/kolację, to również dobry pomysł na imprezę z przyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :) Polecam! Sałatka (dla 3 osób): * rukola- 250 g (opakowanie) * pomidorki koktajlowe
Kraina Miodem Płynącaksiążce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :) Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast. I dzisiaj proponuję Wam połączenie tego wyśmienitego sosu z kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :))) Mówię Wam, ten deser
Kraina Miodem Płynącamąką i proszkiem do pieczenia dodajemy suchy mak. 4. Biszkopty przekroić na pół, wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się
Kto ugości moich gości?Bananowe pączusie - mięciutkie, wilgotne, nie za słodkie i baaardzo bananowe. A do tego super szybkie! Z podanych składników wychodzi ok 25 pączusiów. Ja następnym razem robię od razu podwójną porcję:) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 szkl mleka 1/2 szkl mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2 banany olej
Kto ugości moich gości?cebulki, przekładamy zawartość patelni do garnka, żeby wszystko się zmieściło:) Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki. Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki). Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru dla osłody :) Solimy, pieprzymy i gotujemy około 15 minut
Kredowe MenuTarta limonkowa jest idealna na letnie dni. Jest dość słodka ale jednocześnie kwaskowa a w dodatku prosta do przygotowania. Można ją zresztą przygotować nawet jak jest paskudnie i deszczowo za oknem, żeby sobie polepszyć nastrój i przypomnieć smaki lata… Niestety w tej chwili nie zanosi się, że lato do nas przyjdzie w tym roku…. ale co tam, będę
UgotujmyTo.plTarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki: 700 g rabarbaru 250 g drobnego cukru starta skórka
UgotujmyTo.plbardzo wilgotny, oczywiście o smaku korzennym ale jednocześnie smakował jak delikatna pianka przypominająca bardziej sernik na zimno. Po prostu cudo! Polałam sernik dyniowy polewą toffi, która oczywiście jest masakrycznie słodka ale myślę, że sam sernik bez żadnej polewy czy dodatków też będzie wspaniale smakował… Bardzo polecam Sernik dyniowy Składniki: Spód: 200 g ciasteczek imbirowych /gingersnap cookie/ 28 g mąki
UgotujmyTo.plposzedł w odstawkę? Nic straconego - palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie przyrządzicie szybko i bez wysiłku. Wystarczy 20 minut w kuchni, by cieszyć się cudownym karmelowym zapachem tych kruchych i słodkich ciastek. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - drobny cukier - cynamon Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie
W poszukiwaniu inspiracjiJeżeli już trochę Ci się przejadły sałatki, bądź koktajle mleczno-owocowe, mam dla Ciebie świetną alternatywę, łączącą poniekąd te dwa posiłki. Połączenie szpinaku z owocami daje pyszny, słodki i wartościowy posiłek. A dzięki temu, że jest to połączenie w formie koktajlu, to z łatwością możemy go ze sobą wszędzie zabrać.… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyPostanowiłam pójść za ciosem w kwestii omletów. Dziś więc na śniadanie był omlet na słodko. 3 jajka łyżka mąki trochę mleka cukier waniliowy cynamon masło do smażenia Jajka zmiksowałam, dodałam resztę składników, pomiksowałam jeszcze chwilę i wylałam na gorącą patelnie z masłem. Smażyłam pod przykrywką, pod koniec przewróciłam na drugą stronę i jeszcze chwilę posmażyłam. Na wierzch kapka bitej śmietany
Z butelką mleczka w tlepaczka drożdży - 5 jaj - 1 - 1,3 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - masło 1 kostka Na nadzienie: 5-7 łyżek cukru ( w zależności jak bardzo lubicie słodkie) - 2 szklanki jagód - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek dużych - 3 płaskie łyżki maki ziemniaczanej Do dużej miski wsyp mąkę zrób wgłębienie. W kubeczku wymieszaj drożdże z 1/2 szkl
SMYKWKUCHNI