słodkie - 12682 przepisów (strona:250/846)

Ciasto jogurtowe z owocami 356

mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze.  Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc śmiało można posypać je cukrem pudrem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka alpejska 13445

dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady . Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą.  Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :D Smacznego! Podoba się Wam widoczna na zdjęciach doniczka? Jeśli tak, to zajrzyjcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 182

Anielskich Przysmaków   jest dość cierpka w smaku i wspaniale komponuje się ze słodyczą budyniu i goryczką czekolady. I choć ja jestem wyjątkowym łasuchem i kocham wszystko co słodkie, ta konfitura bardzo mi zasmakowała. Polecam każdemu, kto lubi łączyć skrajne smaki :) Sklepowi  Anielskie Przysmaki  (a w szczególności przesympatycznej pani Monice) bardzo dziękuję za wszystkie miody, konfitury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 122

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie  wieniec serowy z ziołami ? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dżem dyniowy z limonką 106

wiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie - ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki. Składniki:  dynia o wadze około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 122

dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :) Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wafle kajmakowe z prażonym słonecznikiem i ryżem 153

dziś będzie super słodko! Na osłodę jesiennej pogody, która w niektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z chłodnymi wieczorami, kubeczkiem kawy i chwilą relaksu. Kiedyś wafle przekładałam przepyszną masą robioną na bazie najzwyklejszego mleka w proszku, ale od dawna nie widzę go w sklepach. Niestety. Masa kajmakowa jest jednak równie pyszna, choć to zupełnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 164

środku upieczone. (Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.) Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym.   Gorąco polecam Wam ten z  Anielskich Przysmaków.  Jest gęsty, aromatyczny i idealnie komponuję się nie tylko z czekoladowymi wypiekami. Smacznego! Tych, którzy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z orzechowymi powidłami 161

mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub  oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 580

ciasta już nie ma. Poniżej przedstawiam Wam moją wersję przepisu, którą nieco okroiłam jeśli chodzi o ilość cukru, gdyż bałam się, ze ciasto wyjdzie zbyt słodkie. Przepis ten wykorzystałam do wypróbowania orzechów włoskich Kresto, jakie otrzymałam od firmy  VOG . Składniki ciasta: 20 dkg margaryny , 40 dkg mąki , 2/3 szklanki cukru pudru , 4 jajka , 2 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka migdałowe a'la makaroniki 163

około 12-14 minut.  Z papieru zdejmować po lekkim przestudzeniu. Część ciasteczek lekko oblałam polewą czekoladową i obsypałam płatkami migdałowymi. Resztę schrupaliśmy bez dodatków. wyszły pyszne, słodkie i bardzo migdałowe :) Mielone migdały BackMit  otrzymałam od firmy VOG . Obawiałam się. że ich jakość może nie być taka, jaką bym otrzymała po zmieleniu migdałów w domu. Bałam się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe z chili 217

dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack . Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa babka budyniowa 183

ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego , 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao . Do dekoracji: tabliczka czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , dowolna posypka - ja użyłam prażonych ziaren amarantusa (popping). Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 277

Wczoraj miałam urodziny. Tak tak, osiemnaste ;) Z tej okazji dla moich gości przygotowałam mały, lekki torcik. Wyszło bardzo kolorowo, smacznie i orzeźwiająco. Nie przepadam za ciężkimi kremami, ani przesadnie słodkimi. Dlatego własnie wybór padł na taki dobór składników. W planie było, żeby biszkopt był niebieski, ale przecież jak doda się niebieski barwnik do lekko żółtego ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl truskawkowo - maślankowy 138

Sezon truskawkowy w pełni. Wyjątkowo w tym roku trafiam na truskawki słodkie i soczyste, po prostu wspaniałe. Nie trzeba nawet posypywać ich cukrem :) Ze swojego dzieciństwa pamiętam, jak mama robiła nam koktajle. W kuchni stał taki wielki robot kuchenny z nakręcanym dużym szklanym dzbanem. Do niego mama wrzucała owoce i wlewała kwaśne mleko. Piłyśmy to z siostrą z wielkim

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania