parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg. składniki 1 wędzona ryba 2 łyżki
Miód i pieprznastępnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu
Codogaraaromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Znakomicie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Wracając do sałatki... Może być ona dodatkiem do obiadu oraz rewelacyjną przekąską w wersji solo. Idealnie, a jednocześnie prosto skomponowane składniki - wybornie smakują z charakterystycznym posmakiem oleju rydzowego. Sami
Di gotujeszybkie wykonanie i ładny smakowity wygląd kuszą. Tym bardziej, że są szybką przekąską zaspokajającą pierwszy głód. Na wykałaczki można nadziewać różności pyszności. Od sera, kiełbasek, oliwek, po jajka, śledzie, kawałki kurczaka, itp. Dziś zaprezentuję Wam koreczki serowo - oliwkowe z dodatkiem malutkich wieprzowych kabanosów i mozzarelli. Składniki: 100 g sera żółtego w kawałku szklanka czarnych oliwek szklanka zielonych oliwek cienkie kabanosy
Zasmakuj Kuchnikrupnik (najlepszy hit jest taki, że on nie lubi ani szpinaku, ani selera naciowego, więc nie wiem o co chodzi!). Nigdy nie przepadałam za krupnikiem (to chyba jedyne, obok śledzi, danie, na które w dzieciństwie stanowczo odpowiadałam NIE), więc akurat mam mieszane uczucie co do tego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej
Quinoa Raz!śledziowych z solanki 300 g. jogurtu nat. gęstego 125 g. jabłka 65 g. cebuli 30 g. miodu 1-2 łyżki oleju natka pietruszki, wykałaczki Wymoczone i osączone z wody śledzie skropić olejem. Jabłka i cebulę pokroić w grubą kostkę, połączyć z jogurtem i miodem, dokładnie wymieszać. Zwijać płaty śledziowe (tworząc "kominy") i spinać je wykałaczkami. Układać na półmisku,a następnie
Lubię to gotujęsytuację między gości. W ciszy stukają szklanki, w końcu jedna ze znajomych chce pójść do domu. Atmosfera dziwaczności rośnie. Z jednej strony widzę Will’a, który teraz obsesyjnie śledzi każdy ruch nowego partnera żony – David’a i zastanawiam się czy czasem nie przesadza. Z drugiej zaś nowo przybyły gość jak i gospodarze domu są lekko creepy
Pink Envelopeposzukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu robię już od dobrych kilku lat mus jagodowy do słoiczków. Dobrze się przechowuje nawet
Wiem co jemsamym końcu i wymieszać. Krem wylewamy na podpieczone ciasto i ponownie wrzucamy do piekarnika na kolejne 25 minut. Jagodowa nutka :) ciasto jest pyszne i proste czyli to co lubię :) *** Śledź moje przepisy na Facebooku!! Polub mnie wchodząc w baner poniżej: Smacznego
W Moim Magicznym Domusię to nawet smaczniejszą opcją :D Taka kanapeczka z oliwą i miodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem uważać
Vroblewska-fitlifesię okazuje? Ano ostatnia książka powinna być drugą, jeśli wziąć pod uwagę chronologię. Przez pół tysiąca stron (czytałam wersję elektroniczną, w wersji papierowej jest ich pewnie więcej) śledzi się losy głównego bohatera, jakim jest Taita, były niewolnik, eunuch, zaufany faraona Tamose i wychowawca jego sióstr Tehuti i Bekathy. Początkowo podróżujemy Nilem, by przekonać się, jak przebiegnie intryga uknuta przez Taitę
Weekendy w domu i ogrodzieKrzem - wpływa na wytrzymałość i stabilność włosa DOBRE TŁUSZCZE Tu ważna jest jakość i rodzaj tłuszczu. Stawiajmy przede wszystkim na omega-3 , które można znaleźć m.in. w łososiu (dziki!), śledziu, makreli, tuńczyku, siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy popularnych ostatnio nasionach chia. Suplementy - tak czy nie? Dla wielu z Was to chyba najciekawsza część wpisu. Suplementy są łatwo dostępne, zazwyczaj wygodne
Powiedz dietom niepiękno nie jest takie oczywiste, zwłaszcza gdy są pokryte białym nalotem. Po wizycie w Lokal Vegan Bistro myślałem nad zrobieniem z nich nuggetsów lub ewentualnie czegoś a’la śledzie, jednak po chwili zastanowienia wybrałem trzecią opcję jaką była… zupa boczniakowa. Zupa boczniakowa jest delikatna, kremowa z delikatną nutą tymiankową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedynym niecodzienny składnikiem
Blendmansłodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz, kminek cały
Zasmakuj Kuchni