śledzie - 2725 przepisów (strona:116/182)

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 301

Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.    Składniki: 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias 250g suszonych pomidorów w oleju łyżka octu winnego 50g orzechów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć

Pyry na Gaz
Galaretka z ozorków wołowych 212

mało popularne-a jakie pyszne-ozory wołowe,pyszne w galarecie i w majonezie a'la śledzie(przepis  TUTAJ ),i na wiele innych sposobów. polecam spróbować-bo naprawdę warto .... Składniki: 1 ozór wołowy 2-3 marchewki, seler, por 2 pietruszki vegeta sól,pieprz, liść laurowy 2-3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku maggi żelatyna 1 łyżka octu Przygotowanie: Ozór myjemy

Swojskie jedzonko
Przyprawa korzenna do pierników 144

świątecznych wypieków. Możemy używać jej jako dodatek do aromatycznej herbaty (polecam dodać do niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np  korzennych śledzi .  Składniki: 10 płaskich łyżeczek mielonego cynamonu  4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 czubate łyżeczki goździków 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego ziela

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie w curry-w 5 min 224

kolejna odsłona śledzi-tym razem błyskawiczne do zrobienia,i naprawdę pyszne-polecam... Składniki: 500 g matiasów w oleju 4 duże ogórki konserwowe 2 cebule na zalewę: 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka curry sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Matiasy kroimy w paski,cebulę w drobną kostkę,a ogórki w dużą koskę

Swojskie jedzonko
WITAMINA D 131

witaminy D (200 IU) zawiera około: Źródło: www.spirulina.pl 3 duże jajka 500 g dorsza 40 g łososia 20 g śledzia w oleju 60 g wędzonej makreli 40 g pstrąga tęczowego 450 g wątróbki wieprzowej/wołowej 100 g tuńczyka z puszki 20 000 g mleka krowiego 2 000 g sera żółtego Źródłem witaminy D w organizmie jest przede wszystkim synteza

Vroblewska-fitlife
Ślimaczki francuskie z pesto 143

Szybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym

To co kocham
Ryba smażona z patelni 199

wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CebuLove - czyli konfitura z cebuli 149

Idealny dodatek do WSZYSTKIEGO! Do tosta, do burgera, do chleba z masłem, do naleśnika, do sera, do wędliny, do śledzia nawet!  Trzeba się trochę nastać nad patelnią, bo nie jest to piętnastominutowa sprawa niestety. Ale efekt wszystko wynagradza.  Składniki: - 2 kg cebuli - dwie łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz do smaku - 2 łyżki cukru - oliwa do smażenia Cebulę

Cook&Love
Kapusta kiszona z pieczarkami 196

Sezon kapuściany w pełni a mnie naszło na takie połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 145

wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Znane firmy w biedronkowych markach 211

sieci delikatesy centum pod nazwa aqua produkowana jest przez firmę POLSKA WODA a więc dostajemy tą samą wodę która jest pod marką PRIMAVERA Sałatki, pasty do smarowania i śledzie dla biedronki i lidla produkuje firma LISNER i w 100% odpowiadają produktom markowym tego producenta Konserwy rybne dla biedronki produkuje firma GRAAL również dobrze znana firma sprzedająca takie same produkty

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczona makrela z warzywami 208

dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie ryby zbliżone smakiem do śledzi. Podobne jak one makrela będzie czuła się najlepiej wśród raczej wytrawnych dodatków i tak zazwyczaj jest przyrządzana. Można ją przede wszystkim smażyć i piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą

Kulinarna Pokusa
Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem 111

może nic nadzwyczajnego, ponieważ wszyscy dobrze je znamy z codziennego życia, warto jednak przyjrzeć się dodatkom jakie Skandynawowie kładą na swoje kanapki. Najbardziej popularnym dodatkiem są oczywiście śledzie przyrządzone pod różnymi postaciami (w tym surowe), ja jednak za ta rybą nie przepadam i właściwie jej nie jadam (z niewielkimi wyjątkami), popularne są również inne owoce morza, w tym oczywiście krewetki

Codzienne Gotowanie
Pasta śledziowa do pieczywa 198

szybka pasta do pieczywa. Składniki na jej przygotowanie można mieć zawsze w zanadrzu i wyczarować w kilka minut pyszną pastę na kolację czy śniadanie.   Składniki: 2 puszki śledzi w sosie paprykowym 2 jajka średnia biała cebula 2 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Jajka i ryby wraz

Pyry na Gaz
Tatar z jelenia 132

Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką

królestwo garów