Ten przepis na śledzie w occie estragonowym zaczęłam pisać… 2 lata temu. I zgubiłam go. Poza kilkunastoma notesami w których dla siebie spisuję przepisy, sposoby
Karo in the Kitchendojrzewa na balkonie od pewnego czasu, keks właśnie się piecze (przepis wkrótce), a trzeba jeszcze upiec piernik (być może na herbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki
Weekendy w domu i ogrodziesię na stole i to właśnie ją redakcja wybrała do gazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna..... Składniki: 3 śledzie matjasy 3 buraczki 1 marchewka 1 jabłko pół cebuli majonez sól pieprz Na zalewę ok 0.5l wody 6-7 łyżek octu
Swojskie jedzonkoNie ma świąt bez śledzia. Nie ma spotkania przy wódce bez śledzia. Śledź jest lekiem na całe zło (no, prawie, bo na kaca nie działa ). Ta
Karo in the KitchenŚledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w
Dieta Rozdzielna i Zdrowieśledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJedna z lepszych propozycji śledzi na blogu. Kremowy sos na bazie masła orzechowego, z olejem z pistacji. Delikatne, pyszne śledzie w sosie z delikatną, korzenną
Mango PapajaGenialne połączenie słonych śledzi i lekko słodkiej żurawiny-robiąc je nie byłam do końca przekonana czy mi posmakują-ale wyszły pyszne-polecam gorąco-tym bardziej ,że
Swojskie jedzonkoPomysł na takie śledzie znalazłam tutaj ..wg autorki są to najlepsze śledzie ...no , ja do końca tego nie powiedziałabym..w sumie były dobre, ale dopiero
Moje domowe kucharzenieWersji śledzi pod pierzynką jest całe mnóstwo. Co jedna to smaczniejsza. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję. Ulubioną. Na którą czekam cały rok
Passion of CookingMoje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie
Mango Papajaświąteczne potrawy trzeba zacząć przygotowywać już nawet miesiąc przed wigilią, bo przecież piernik musi postać. Dwa tygodnie przed wigilią trzeba nastawić zakwas na barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne(...)KALENDARZ PRZYGOTOWAŃ ŚWIĄTECZNYCH Wpis natomiast jest dla wszystkich tych którzy dopiero dzisiaj zaczynają przygotowywać świąteczne potrawy lub mają w planie zacząć jutro w dzień wigilii. Zacznijmy od barszczu, raczej nie polecam gotować go dzień przed wigilią jeśli nie wstawiliście jeszcze zakwasu. Natomiast jeśli macie już przygotowany, bo jakimś cudem znaleźliście chwilę
kuron.com.plOstatnio prezentowałam śledzie w pomidorach z rodzynkami, dziś zaś w towarzystwie cebuli, majeranku i jabłka - zapraszam:) Śledź z cebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo
Smaczna PyzaNa dodanie czeka jeszcze świąteczny keks ale dzisiaj jeszcze śledziki w pomidorach. Przepis prosty, może ktoś przygotuje na sylwestrową zabawę.składniki:6 płatów śledziowych1 duża cebula3
Monia miesza i gotujeW sezonie jesienno-zimowy lubie zjeść śledzika. Zapraszam więc na moją wesję śledzika w sosie musztardowym.składniki:500 g płatów śledziowych solonych2 łyżki musztardy sarepskiej2 łyżki
Monia miesza i gotujeNigdy nie łączyłam śledzi z chrzanem więc postanowiłam spróbować. Sos ze śmietany z nutą chrzanu idealnie komponuje się ze śledzikami a całość idealnie dopełnia kwaskowa żurawina
Monia miesza i gotujeUwielbiam śledzie pod każdą postacią. Jesienią i zimą często pojawiają się na naszym stole a grudzień u nas jest szczególnie bogaty w śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje
Monia miesza i gotujedrugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków
PichceniomaniaBardzo lubimy śledziki więc na świątecznym stole muszą znaleźć się obowiązkowo. Tym razem przygotowałam wersję po kaszubsku, której jeszcze nie robiłam. składniki:8 płatów śledziowych
Monia miesza i gotujedorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie). Ponieważ to mój ostatni wpis przed Świętami to życzę Wam wszystkich spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt! Oczywiście jeżeli(...)zrobić w każdym innym kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne
Cooking for EmilyKolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba
Ola la LCHFŚledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie
To co kochamŚledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką – typowo szwedzkie, mocno kwaśne i mocno słodkie jednocześnie. Żaden amator śledzi nie przejdzie obojętnie obok
Karo in the Kitchen