sledz z cebula - 502 przepisów (strona:3/34)

Śledzie w occie i oleju 173

zawsze mam w lodówce  w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul  Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na kilka godzin .Cebulę pokroić w pół talarki i posypać(...)selerową .Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :cebula , kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej . Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być tyle aby dobrze przykryła śledzie).Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie w musztardzie + film 152

większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane śledzie

Smakowite Dania
Śledź z musem z szarej renety 140

angielskim i odrobiną cynamonu. Pod koniec wlewamy pozostałą ilość wina. Odparowujemy. Jabłko i cebulę pozostawiamy co całkowitego ostygnięcia. Potem układamy w szklaneczkach na przemian. Warstwa jabłka posypana pieprzem, śledź cebula i tak ok 2 warstw. Udekorowałam kiełkami z brokuła.  Wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby smaki się" przegryzły

AZgotuj!
Śledzie w sosie musztardowym 136

dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.  Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę(...)dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu dodajemy łyżeczkę carry i pół łyżeczki kurkumy. Sosik dokładnie mieszamy i dość obficie polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Sos powinien być dość gęsty. Całość dekorujemy gałązkami koperku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 353

się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki(...)tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą

Smakowy Raj
Śledź pod pierzynką - szuba 534

sól, pieprz   Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku.  Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć.  Pokroić na kawałki.    Jajka ugotować na twardo.  Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę posiekać.   Jogurt wymieszać(...)majonezem i doprawić do smaku.   W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi.  Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki.  Posmarować odrobiną sosu.  Na to położyć ziemniaki i na wierzch buraczki.  Ponownie posmarować odrobiną sosu.  Ułożyć warstwy od początku, czyli śledzie, cebula, sos, ziemniaki, buraczki.  Na wierzchu zetrzeć jajko.  Można udekorować natką pietruszki

Sto kolorów kuchni
Wigilijne śledzie ze śliwkami 154

śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym olejem zalać śledzie

Sto kolorów kuchni
Śledzie pod pierzynką 3735

śledź.  Całość zwieńczona jest delikatnym, ale niezwykle aromatycznym sosem czosnkowym. Pychota!Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw)Składniki:2 filety śledziowe a’la matjas1 burak1 mały ziemniak2 jajka2 korniszony1 duża czerwona cebulaSos:100ml jogurtu naturalnego100ml majonezu1 łyżeczka musztardy1 ząbek czosnku½ łyżeczki cukruSól, świeżo(...)Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka, buraki, ogórek, sos. Potrawę możemy również przygotować dla wszystkich gości układając warstwy w misce, wówczas proporcjonalnie zwiększamy ilość produktów

Kolizje Smaków
Śledzie pod szubą 203

filetów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony  przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się(...)Resztę z jajek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W salaterce lub w specjalnych metalowych obręczach (tak jak u mnie) układać warstwami: - śledzie, - cebulę, - jajko, - oprószyć pieprzem, - cienka warstwa majonezu, - ziemniaki, - marchew, - cienka warstwa majonezu, - buraczki, - cienka warstwa majonezu, - pokruszone drobno żółtko. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce minimum na godzinę. Przed podaniem

Świat Domowej Kuchni
Śledzie z jabłkami w jogurcie 269

Uwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie(...)następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka śledziowa z burakami 177

wydaniu wypadają znacznie lepiej. Przypominam o swoim książkowym rozdaniu , niewiele trzeba zrobić, a nagrody są ciekawe :) Sałatka śledziowa z burakami Składniki: - 1 czerwona cebula - 2 buraki - 3 ogórki kiszone - 3 filety śledzia (matjasy) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki  oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka Buraki obierz, pokrój w kostkę.  Ułóż(...)przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.  Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie majonez, miód, olej. Dodaj przyprawy. Wymieszaj cebulę, ogórki,śledzia i buraki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną

Corner With Recipes
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 187

soli 2 łyżeczki gorczycy białej  2 łyżeczki pieprzu kolorowego  6 listków laurowych  10 ziarenek ziela angielskiego  2 ząbki czosnku 1-2 szt.marchewki 1-2 szt. cebuli Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy  i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru(...)kolorowy pieprz, gorczycę  i pokrojony w plasterki czosnek.     Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.    Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet. Ponownie zagotowałam. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny  aby "przeszły" przyprawami

potrawyregionalne
Śledzie ze śliwką suszona. 144

Śledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku(...)szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki,  dodajemy koncentrat, oliwę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, trochę drobno siekanego lubczyku, smażymy do miękkości cebuli, śledzie kroimy na paski, śledzie łączymy z usmażoną mieszanką, wkładamy do słoika i odkładamy do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa w jabłku 131

wody, 200 ml octu jabłkowego, 3 goździki, 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, 1 nieduży ziemniak sałatkowy, 4 płaty śledzia z oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym(...)rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę. Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę. Dodać oliwę i wymieszać. Jabłka wypełnić sałatką. zastawa

królestwo garów
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 348

staram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie(...)wodę i zalewamy owoce winem.  Cebulę kroimy w cienkie piurka i dodajemy do rodzynek. Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki (takie na raz). W miseczce umieszczamy śledzie, dodajemy rodzynki z cebulą i winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce

DefinicjaSmaku