skrzydełka smażone - 363 przepisów (strona:13/25)

Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 171

ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 litra wody 3 cebule  liście laurowe

Moje domowe kucharzenie
Chrupiący kurczak 480

ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 207

ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik  soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa

Walijskie Pichcenie
Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej 202

liść laurowy  2 łyżki cukru  ½ łyżki soli morskiej Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz

Moje domowe kucharzenie
Kaczka duszona z wiśniami 128

kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce. Na dno garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można zużyć do smażenia, duszenia innych mięs), włożyć kaczkę i ustawić na ogniu. Powoli będzie

królestwo garów
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 492

namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi

Księga-Smaku
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 188

Obecnie mam do zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi owocami. ps. To jest drożdżówka na 4 duże gryzy, po jednym na każde „skrzydełko” Składniki na 12 drożdżówek: 500 g mąki (u mnie standardowo 300 g mąki pszennej, tym razem tortowej „Basia” i 200 g pełnozirarnistej też „Basia(...)cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które po d koniec wyjmij z „dżemu”. Smaż mieszając od czasu do czasu, co znacznie przyśpieszy redukcję soku. Nadzienie ma być gęste jak dżem (czas smażenia około 10 minut). Formowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt

greenscarf
Zupa jarzynowa na bogato 221

vegeta, majeranek Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy posiekaną połówkę cebuli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż będą miękkie. Wówczas zdejmujemy

My simple kitchen
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 201

się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć) Rozgnieść jałowiec i pieprz, wymieszać z solą i natrzeć perliczkę. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną cukru, na silnym ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień

królestwo garów
Zupa Ogórkowa z Grzankami 197

mogą być dość słone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam z: 2,5 litra wody 2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 177

wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, parę ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża cebula, posiekaj drobno czarny pieprz, cukier lub stewia, sól - opcjonalnie oliwa + masło do smażenia Przygotowanie Wywar Etap I Wybór Ciśnienia Niskie Czas

Szybko Szybkowar
PIEROGI Z MIĘSEM 173

ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.  Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze.  Smażymy na maśle z oliwą na złoty kolor

SMYKWKUCHNI
Zupa zimowa 197

Składniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy

Pobite gary Barbary
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 220

posypujemy z obu stron kurze piersi, skrzydełka, pałki i podudzia, dociskając przeprawę do skórki i mięsa żeby nie spadała. To co opadnie na deskę dodajemy później do sosu.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy połowę mięsa z obu stron, na średnim ogniu. Rumiane i zamknięte kawałki wyjmujemy z patelni i smażymy drugą połowę. Wszystkie elementy ściągamy z patelni

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 251

udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500 g kapusty kiszonej cebula 200 g pieczarek 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni, aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszoną

e-PrzepisyKulinarne