spód , na dużą blaszkę wlać wrzącą wodę, ustawić blaszkę z sernikiem i wstawić do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 140 stopni , piec 80 minut , po tym czasie wyjąć z wody blaszkę ale zostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach . Jak sernik będzie już zimny robimy mus czekoladowy. Czekolady wrzucamy do miseczki ,którą ustawiamy na garczku z gotującą(...)cały czas ubijając , zmniejszamy obroty do najniższych i dodajemy połowę ubitych białek ,mieszamy ,dodajemy ubitą śmietanę i na koniec resztę białek , wszystko mieszamy delikatnie łyżką i gotowy mus wykładamy na zimny sernik , wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą . Smacznego
Wypieki Reneroku nasze zbiory były wyjątkowo udane - zebrane 3 kilogramy szczęścia i wspaniale spędzony czas. Jeżyny częściowo wykorzystałam do sernika, który co roku piekę o tej porze. Mój Połówek uwielbia serniki i jest to dla Niego najsmaczniejszy prezent imieninowy. Sernik jest wilgotny, nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji i urzekającym smaku jeżyn. Wspaniały, jesienny wypiek. Napisz opinię Zapisz(...)wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik możemy ozdobić świeżymi listkami mięty i świeżymi jeżynami. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie koniecznie przepisu na sernik z musem jeżynowym. Notatki * ilość
Wędrówki po kuchniwww.mgotuje.pl Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser. Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki, kremowy(...)rozdrabniania. Ja użyłam blendera Silver crest od Lidl Polska , który posłużył mi nie tylko do przygotowania spodu ciasteczkowego, ale również do zrobienia musu truskawkowego. Post Sernik na zimno z musem truskawkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeotworzyła się nowa zakładka z przepisem. 1. Sernik japoński 2. Sernik orzechowo-cynamonowy 3. Sernik gotowany z polewą czekoladową 4. Borówkowo-malinowy sernik na zimno 5. Łaciaty sernik 6. Tort "Słoneczne lato" 7. Sernik królewski 8. Sernik zebra 9. Sernik na białkach z czekoladowym musem 10. Sernik gotowany
Przepisy Aleksandryprzyszła pora na ostatni majowy serniczek , tym razem z musem malinowo-śmietanowym . Jest delikatny i wilgotny dzięki kąpieli wodnej ,rozpływa się w ustach ,mus malinowy jest słodki ale jednocześnie kwaskowaty idealnie pasuje do smaku sera . Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 800 g sera u mnie z Wielunia "mój ulubiony" - 4 jajka - 200 g białej czekolady - 2 duże płaskie(...)się za mus malinowy , dwie galaretki rozrobić w 200 ml wrzątku ,wystudzić ,lekko rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko ,połączyć z zimną galaretką ,w razie potrzeby dosłodzić (ja dosłodziłam poł szklanki cukru), jak mus będzie już prawie zastygnięty ubić śmietanę na sztywno i powoli wlewać mus malinowy cały czas mieszając . Mus wyłożyć na sernik
Wypieki Rene120g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu 2 żółtka Sernik: 700g mielonego sera białego 200g margaryny (u mnie Palma) 5 jajek 200g cukru pudru 1 cukier waniliowy Delecta 1 budyń śmietankowy (u mnie z dodatkiem białej czekolady) Delecta 1 aromatyczna przyprawa do sernika Delecta szczypta soli Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem: 1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto(...)pozostawiamy w nim sernik na min. 30 minut. 3. Mus owocowy: Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony mus wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy czekoladową posypką i pozostawiamy do całkowitego stężenia- najlepiej rozkrajać dopiero
Kuchnia w czekoladziepiernika. Przyznam się Wam, że ten sernik mi się niedawno przyśnił - właśnie takie połączenie smaków. Oczywiście, po przebudzeniu go dopracowałam, a później przygotowałam według sennych wskazówek. Wyszedł naprawdę pyszny i bardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g pierniczków czekoladowych(...)zamkniętym piekarniku. 75 ml kremówki zagotować z dodatkiem przyprawy do piernika. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Pozostałą kremówkę ubić, delikatnie połączyć z czekoladą. Mus wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą, laską cynamonu i gwiazdkami anyżu. Smacznego! Sernik bierze udział
Pożeraczka, czyli raz adobrzeObłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta! Tortownica 20 cm Brownie: 60 g masła 100 g czekolady mlecznej 1 jajko 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru(...)minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia
VioletoweKucharzenieInspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :) Inspiracje z bloga Doroty i Asi Składniki na brownie: 120 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka(...)powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić
Czerwień i błękitdopełnia całości, a świeże owoce na wierzchu doskonale uzupełniają smak. Całość zdecydowanie godna polecenia - sernik na jogurcie upiekę jeszcze nie raz! Mirabelka i Ania również zabrały się za łączenie malin, jogurtu i wanilii - koniecznie sprawdźcie, co im z tego wyszło! Sernik morelowy z musem malinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 200 g ciasteczek oreo(...)wyjąć pestki. Owoce zmiksować blenderem na gładki mus. Jogurt, mascarpone, cukier, mus morelowy, jajka, ekstrakt i kisiel zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeden z lepszych serników jakie jadłam, w połączeniu z owocami i słodkim musem czekoladowym wprost rozpływa się w ustach! Ten sernik to moja kombinacja smaków,metodą prób i błędów wyszedł taki jaki powinien być. Z pełną satysfakcją postawiłabym go na stole -dla gości...:) Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 żółtka(...)przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. CZEKOLADOWY MUS: Białka jaj ubić na sztywna pianę dodając po łyżce cukru pudru w trakcie ubijania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z żółtkami i rumem wlać masę do ubitych białek i delikatnie wszystko razem zmiksować. Wylać mus na całkiem zimny sernik schłodzić około 4-5 godzin aby mus zastygł
Wanilia i Kardamonforemkę wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć(...)dokładnie wymieszać ,aż ta całkowicie się rozpuści . Odstawić mieszankę do czasu aż zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowy, Połączyć z tężejącymi wiśniami. Tak przygotowany mus wyłożyć na sernik . odstawić na kilkanaście minut do lodówki ,żeby mus całkowicie zastygł. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkatestów nowości firmy Stovit a mianowicie cząstki owoców w żelowym musie zamkniętych w słoiczku., mus jest alternatywą dla konfitur czy też dżemów. Naturalnie owocowe to aż 70 % owoców i tylko 26 % cukru. A 100 gram produktu jak twierdzi producent to tylko 100 kcal. Mus świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów(...)także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam wypróbować go jak poradzi sobie z wypiekami. Postanowiłam upiec sernik z musem wiśniowym. A zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 kg białego sera
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś kolejna wariacja sernika na zimno. Sernik przygotowałam z serka waniliowego do serników i musu truskawkowego oraz truskawek i galaretki. Największym minusem takich serników jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale jak wiadomo warto bo takie serniczki sa smaczne. Sernik i Tamara to zgrane połączenie - prawda ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidelikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką masą serową. C. wcina z zapałem, a on przecież wybredny w kwestii serników jest. Wygląda fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie spróbować!Waniliowy sernik z musem żurawinowym (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomus żurawinowy(...)zimnej wodzie, odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Dodać do musu, wymieszać. Ostudzić.Mus wyłożyć na ostudzony spód, schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.Mascarpone zmiksować z jogurtem, cukrem i sokiem.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić na parze. Dodać do masy serwoej, dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć na mus żurawinowy, wyrównać powierzchnię.Schłodzić w lodówce 3-4 godziny przed
Pożeraczka, czyli raz adobrze