Ciasto idealne dla fanów brownie i serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa(...)proszku cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Formę (ok. 20x30cm) smarujemy margaryną (zarówno boki, jak i spód), dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 2/3 masy brownie, następnie masę serową, a na nią kleksami wykładamy masę brownie. Za pomocą patyczka na powierzchni ciasta wykonujemy "esy floresy". Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Słodka StronaSkładniki twaróg sernikowy, 1 kg jajka, 8 szt masło, 200g cukier, 1 i 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak olejek pomarańczowy, kilka kropel owoce kandyzowane
Gotowanie moimi oczamiZamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków. Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut. Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia. Składniki bezy: -5 białek -3/4 szklanki cukru -łyżka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier
Maminek kulinarnyWczoraj był Prima Aprilis - robiliście jakieś żarty? Udało Wam się kogoś nabrać?Pamiętam, że gdy byłam mała, wpadałam w dziki wręcz zachwyt, kiedy udało mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na
Smakołyki Berenikiślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razurzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem!Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartąkonsystencję, pasującą do konsystencji kremu.Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest todziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała(...)spody: 250 g masła, bardzo miękkiego 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku w oryginale: 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna
moj przepis naOstatnio jadłam przepyszną czekoladę: gorzką ze skórką pomarańczy i doszłam do wniosku, że fajne byłoby takie ciasto, padło na moje ukochane ciasto, czyli sernik, wegański- wiadomo, a do tego moja mięsożerna część rodziny prosiła mnie o ciasto dla gości, wyglądało to mniej więcej tak „no wiesz, te twoje wydziwiane, takie mokre żeby było, tylko nie mów gościom(...)ciastem, a ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec około 30 minut. Spód ciasta po upieczeniu wystudzić po czy wypełnić masa serową. Całość piec około godziny w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfCenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis na ciasteczka. Eeeee, wszyscy pieką i tłoczą wzory na ciasteczkach. Ja przecież nie umiem być taka jak wszyscy, czasami chciałabym, ale ja tak nie umiem. Ciasteczka, no to byłoby zbyt prosto, a ja z automatu(...)wzór. Cudownie, a teraz? Czasu mało, a goła czekolada z napisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam
Blondynka GotujePo krótkiej przerwie zapraszam po przepis na pyszną, bardzo kaloryczną tartę. Inspiracja blog Kwestia Smaku. Składniki na formę o średnicy 24 cm : Składniki na ciasto kruche
moj przepis na{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Tarta truskawkowa","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-13 07:38:18","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016
Kucharzycakultywuje się ją w naszej rodzinie bardzo mocno i na same święta przygotowuje mnóstwo dań z najlepszych składników. Trudno się też oprzeć Babci czy Mamie, która dokrawa kolejną porcję sernika czy serwuje ulubioną sałatkę z dzieciństwa. Jakkolwiek dietetyk zalecałby „chwilowy luz”, tak należy pamiętać, że niestety nie ma nic za darmo. Idąc do salonu samochodowego, oczekujemy, że za duże pieniądze(...)dodawać jajek, np. lekką grecką czy mix sałat z wiosennymi warzywami i delikatnym vinegretem na bazie świeżej oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach – np. na pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojego ukochanego ponad wszystko sernika, nie zabraknie na naszym świątecznym stole mazurka. To nowość, jeżeli chodzi o moją osobę. Prezentowany Wam wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem(...)ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez ok. 25-30 minut na złoty kolor. Spód schładzamy. 3. Serki miksujemy razem z cukrem pudrem, śmietanką i miodem lawendowym. Można także użyć zykłego miodu, jednak miód
Raj dla PodniebieniaNajlepsze pomysły na śniadanie nie mogą odbiegać od czterech złotych zasad: zdrowo, smacznie, tanio i szybko :). Taka też jest moja dzisiejsza propozycja. Do owsianki i sernika nie muszę nikogo przekonywać a ich połączenie daje nieziemski efekt. Dodatek Łowicz 100% z owoców rokitnika dodaje jej charakteru, to śniadanie takie, że Łooo!:) Owoce rokitnika mają dużą zawartość witaminy C (odpornej nawet(...)płatki owsiane , dżem , starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jabłko, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do ceramicznych foremek o średnicy 8-10 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smarujemy dżemem Łowicz 100% gorącą lub zimną owsiankę (można przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przez noc). kwas tłuszczowy omega
Szefowa kuchninabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne(...)jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła
karmelowySeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec
Oryginalny smak