kultywuje się ją w naszej rodzinie bardzo mocno i na same święta przygotowuje mnóstwo dań z najlepszych składników. Trudno się też oprzeć Babci czy Mamie, która dokrawa kolejną porcję sernika czy serwuje ulubioną sałatkę z dzieciństwa. Jakkolwiek dietetyk zalecałby „chwilowy luz”, tak należy pamiętać, że niestety nie ma nic za darmo. Idąc do salonu samochodowego, oczekujemy, że za duże pieniądze(...)dodawać jajek, np. lekką grecką czy mix sałat z wiosennymi warzywami i delikatnym vinegretem na bazie świeżej oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach – np. na pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojego ukochanego ponad wszystko sernika, nie zabraknie na naszym świątecznym stole mazurka. To nowość, jeżeli chodzi o moją osobę. Prezentowany Wam wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem(...)ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez ok. 25-30 minut na złoty kolor. Spód schładzamy. 3. Serki miksujemy razem z cukrem pudrem, śmietanką i miodem lawendowym. Można także użyć zykłego miodu, jednak miód
Raj dla PodniebieniaNajlepsze pomysły na śniadanie nie mogą odbiegać od czterech złotych zasad: zdrowo, smacznie, tanio i szybko :). Taka też jest moja dzisiejsza propozycja. Do owsianki i sernika nie muszę nikogo przekonywać a ich połączenie daje nieziemski efekt. Dodatek Łowicz 100% z owoców rokitnika dodaje jej charakteru, to śniadanie takie, że Łooo!:) Owoce rokitnika mają dużą zawartość witaminy C (odpornej nawet(...)płatki owsiane , dżem , starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jabłko, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do ceramicznych foremek o średnicy 8-10 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Smarujemy dżemem Łowicz 100% gorącą lub zimną owsiankę (można przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przez noc). kwas tłuszczowy omega
Szefowa kuchninabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne(...)jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła
karmelowySeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec
Oryginalny smakmojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z
moj przepis naowszem Chyba każdy, kto wychowywał się w latach 80 i wczesnych 90, pamięta karpatkę, bo wtedy nie było tak szerokiego wyboru ciast. W naszym domu była to zebra, sernik, karpatka, murzynek i pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam, ale spokojnie, nie było ich więcej niż 10 Przepis pochodzi ze zrywanego kalendarza, które to chyba też gościły(...)trochu mąkę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia Do zimnego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy w postaci rozsmarowanych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, placków Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą. Krem Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia
Mieszam w Garnkupodania sernika w wersji mini. Dzięki takiej formie łatwiej zaserwować je na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi, a i prezentują się ładniej niż nie zawsze równej wielkości kawałki klasycznego sernika. Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość(...)wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki BerenikiSłodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut
VioletoweKucharzenieLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie
Kuchnia Łukaszajuż zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem z żółtkami, dynią i cukrem. Następnie kolejno dodajemy budyń w proszku(...)już zacznie gęstnieć i matowieć, dolewamy odrobinę śmietanki, by sos był płynny. Trudno określić ilość. Mieszamy i gotujemy dopóki nie z ciemnieje do koloru toffi. Ciepłym polewamy nasz sernik i gotowe
Karczma HonoriettyNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam przygotowywać jedzenie albo słodkości dla kogoś. Nie musi być mój mężczyzna, bo równie wiele radości sprawia mi pichcenie dla
Cynamonowe szczęścieJak minęły Wam Święta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystkim maluszkom życzę dzisiaj udanego dnia i mnóstwo uśmiechu i słońca!! A w prezencie ode mnie malutkie serniczki z truskawkami, bo dzieci lubią dania, które
Z miłości do słodkościSpód: 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy(...)wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki. Owoce wykładamy na dno z ciasteczek, zalewamy masą serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Pieczemy około 35 minut. Upieczone serniczki studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki
Mania GotowaniaCiasto cielak , sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień(...)szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanka oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko i dżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmacie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu cytrynowego masa sernikowa(...)serowej i wymieszać ją z roztopioną czekoladą. Ubitą pianę połączyć z resztą masy serowej i dokładnie wymieszać. Na masę ciasteczkową wyłożyć masę czekoladową, a na wierzch masę serową białą. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez 45 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik i otworzyć na chwilę drzwiczki
na moim stole...