przygotowania do świąt? U mnie ostatnie tygodnie były bardzo intensywne, ale na szczęście mogę wreszcie odsapnąć i podzielić się z Wami nowym przepisem. Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla serników, makowców i innych kalorycznych pyszności, to przychodzę do Was z uroczymi babeczkami czekoladowymi - są tak śliczne, że mogą posłużyć również jako ozdoba czy dodatek do prezentu. Składniki: na 8 większych(...)płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody skórka starta z jednej większej mandarynki Płatki ryżowe zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały
Kuchnia EllieJedliście może ciasto solone z domowym karmelem? Pyszne, chodź nieco inne w smaku. Lubię eksperymentować a ten eksperyment zaliczam do udanych :) Idealne ciasto na chłodne jesienne
Kuchnia PaulettesPyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę(...)garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Zmielony twaróg przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miękkie masło i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia się składników a następnie garnek stawiamy
Smakowite DaniaDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis naWakacyjna wersja jaglarnika jest jednym z hitów naszego bloga, więc postanowiłyśmy przygotować jego jesienną wersję. Jeśli jesteście fanami dyni, to koniecznie musicie spróbować tego sernika. Jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego baaardzo dyniowy. Smak dyni został lekko przełamany pomarańczą. Kakaowy, daktylowy spód dodaje mu słodyczy, a czekolada na wierzchu dopełnia dzieła. Co ciekawe, z dnia(...)gorzka Przygotowanie: 1. Daktyle moczymy, aby były miękkie. Następnie blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku lub na patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Następnie przelewamy wrzątkiem. Wkładamy do garnka
two broke sistersokazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą(...)sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 6 ugotowanych na twardo jajek 200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy: 12 sztuk krakersów (3x4). Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu. 12 sztuk krakersów. Szprotki
bistro mamaDzisiaj przepis dla prawdziwych łakomczuchów, czyli ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem. Połączyłem w nim moje ulubione smaki i wyszło bosko! Uwierzcie, po spróbowaniu kawałeczka
Kuchnia Łukaszabył wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła(...)Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polkać polewą (białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt
Walijskie PichcenieLubisz zaskakiwać gości na przyjęciach? :) jeśli tak, to ten przepis jest idealny właśnie na taką okazję! :) propozycja przystawki na stół w formie tortu to połączenie wytrawnego sernika z sałatką. Pyszny, wyrazisty smak z atrakcyjnym wyglądem. Wiosenne kolory przyjemnie się kojarzą, a że zbliżają się Święta Wielkanocne, to polecam przepis szczególnie na tą okazję - na stole będzie pysznie i efektownie(...)przykład na śniadanie, czy kolację. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 3/4 kostki zimnego masła 2 jajka 2 łyżki odciśniętego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Nadzienie serowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 150 g tartego sera mozzarella 2 łyżeczki
Kolorowy PrzepisownikSerniczki czekoladowe z truskawkami to kolejna po serniczkach z rabarbarem propozycja na przygotowanie sernika w formie mini. Tym razem zaspokoję wszystkich czekoladoholików, gdyż te małe babeczki mają w składzie sporo czekolady i kakao. Serniczki smakują lekko deserowo, co idealnie współgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Z podanej(...)żółtka, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - formę na muffiny wysmarować masłem (można również posmarować ją masłem i przykleić w każdym zagłębieniu 1-2 paski papieru do pieczenia, żeby łatwiej było wyjąć serniczki po upieczeniu) - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, kawałkami wylepić zagłębienia w formie - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - schłodzone ciasto nakłuć
Smakołyki BerenikiCiasto dyniowe w swojej konsystencji jest niezwykle podobne do sernika. Zaskoczyło mnie to niezmiernie. Tak mnie zaskoczyło, że aż więcej napisać nie mogę. Może tyle jeszcze, że jest smaczne. Idealne dla wielbicieli korzennych przypraw. PUMPKIN PIE Składniki na ciasto: - 300 gram zmielonych orzechów włoskich - 100 gram drobnego cukru - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - 2 łyżki mleka Przygotowanie ciasta: Miksujemy(...)moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy dyniowej: Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze 220 stopni. Potem temperaturę obniżamy do 180 i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Ciasto przed podaniem powinno zostać schłodzone w lodówce. Składniki na cynamonową śmietanę
Życie zamknięte w smakuMój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na Tesco i zrobiony przeze mnie:) To już ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru(...)śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C Upieczone odstawiam aby przestygło. Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając
Ciasteczkowy Potwórsię, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian. Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę(...)łyżki kaszy mannyszczypta soli Wykonanie:- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach- podpieczone
Smakołyki Berenikiciasto chociaż wygląda jak sernik nie jest nim. Masa "sernikowa" nie zawiera wcale sera ale różne rodzaje nabiału, które akurat miałam w lodówce. Zrobiłam eksperyment, jak się okazało całkiem smaczny. Z delikatną masą dobrze współgra chrupiąca orzechowa kruszonka. Pycha! *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na kruszonkę: 300 g mąki 200 g zimnego masła 200 g cukru(...)zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier nadal ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Kruszonkę wyjąć z lodówki, podzielić na połowę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę kruszonki, lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wylać masę sernikową na spód i posypać resztą kruszonki. Wstawić ponownie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZiemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano(...)wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów(...)wywodami na temat chemii w jedzeniu przejdźmy do przepisu na ten wspaniały serniczek. Różowy serniczek z daktylami i ananasem :) Składniki: sok z 1/2 cytryny łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2 budynie malinowe 1/2 kg twarogu 1/4 szklanki oleju 1 i 1/4 szklanki cukru cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 puszka ananasa
vegetanieCIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze
fitolarun.blogspot.comSłodycze a raczej domowe ciasta to moja największa słabość. Nie odmawiam nigdy maminego wypieku, ale tego z piekarni już tak. Moja mama jest księgową i
fitolarun.blogspot.comMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam(...)Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac
Monia miesza i gotuje