ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz Tahini. Wszystko(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał. polewa: Pastę sezamowa łączymy ze śmietaną i lekko podgrzewamy. Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku
Bon appetit mon amiejogurtach greckich ) i puszysty sernik, przypominający nieco biszkopt. Może dlatego, że sera w nim niewiele w porównaniu z liczbą jajek i pieczony jest w kąpieli wodnej (podobnie do crème brûlée ). Ciasto szybko znika. Niemniej mój sernik wyszedł dość żółty w środku, a nie biały jak ten, o którym pisałam wcześniej. Mam już pomysł, jak zmienić ten przepis(...)upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Przed podaniem chłodzić sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce. Podczas pieczenia sernik bardzo wysoko wyrasta i ma się wrażenie, że za chwile wyjdzie z formy. Ale spokojnie. Po uchyleniu drzwiczek piekarnika opada. Trzeba wtedy łopatką lub nożem oddzielić brzegi ciasta
Weekendy w domu i ogrodziejest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki nie wychodzą na powierzchnię sernika. Ale jak zmniejszycie temperaturę pieczenia do ok. 120 stopni po wyłożeniu ubitego białka na sernik i bardziej wysuszycie piankę białkową, to jest szansa, że za jakiś czas pokaże się rosa(...)jego rozpuszczenia. Masa serowa: Mieszamy mikserem składniki: ser, żółtka i cukier, dodajemy 1 budyń , na koniec wlewamy rozpuszczone masło, wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy masę serową do formy, pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni, wyjmujemy sernik wykładamy na niego masę białkową, którą wyrównujemy, a następnie grzebieniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam(...)trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy
IzabelawkuchniDziś w poście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach
Wanilia i Kardamonblaszki, następnie zalewamy masą serową. Na wierzch sera ścieramy resztę ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 / 18o stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Zimny sernik polałam lukrem czekoladowym ale nie koniecznie musicie go lukrować. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisyna :) Zażyczył sobie taki zwykły z polewą czekoladową. Z polewy zrobiłam esy floresy, żeby było trochę dekoracyjnie :) Ten sernik piekę od lat. Kiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do masy serowej. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko. Cały czas mieszać. Gotową polewą udekorować wystudzony sernik
Agusiowe smakołykiciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie
Smaczne ZdroweSernik marzenie... kremowy, słodki, pieczony na przepysznej masie orzechowej, która z serem komponuję się doskonale! Ładnie się prezentuję i zachwyca swoim nieziemskim smakiem. Jest równy, a podczas studzenia nie opada. Jeśli lubicie orzechy i serniki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie bardzo zadowoleni ;) Polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Ciasteczkowy spód: 200 g pokruszonych(...)Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka krótko ubić mikserem, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na orzechy. Sernik piec w nagrzanym do 170 st.C piekarniku przez ok. 60 minut, aż będzie ścięty (więcej przeczytasz tutaj ). Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem
Nastoletnie WypiekanieKocham serniki i chyba robię ich najwięcej. A dzisiaj prezentacja jednego z moich ulubionych.Zapraszam do pieczenia:) Sernik z rosą [blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm] Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła lub margaryny • 3 żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: … Czytaj dalej Sernik z bezą
gotuj ze mnąurodziny zamiast tortu wymyśliłam sobie taki sernik. Trochę obawiałam się połączenia smaków, ale niepotrzebnie, bo było pysznie ;) Zdjęcie pozostawia niestety wiele do życzenia, ale co poradzę, że dni coraz bardziej szare, bure i ponure i nawet przy oknie w samo południe nie ma efektu "światła dziennego" (kasztany mi zasłaniają słońce nawet jak świeci:P). Składniki: 1,20 mielonego twarogu(...)zbyt gęsta rozrzedzamy koktajlem ananasowym i postępujemy tak do wyczerpania składników. Blaszkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki (lub biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku
Kolorowy Przepisownikszklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 przyprawa do sernika 1/2 szklanki żurawiny świeżej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % dekoracja: orzechy pekan melisa świeża żurawina 2 łyżki musu żurawinowego Spód: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp(...)pomocą wykałaczki robię esy floresy. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki
wesoła kuchniaparującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie). WARSTWA ORZECHOWA: 5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać(...)Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia
Kto ugości moich gości?Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi uliczkami, mogą tak chadzać całymi nocami. Kiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.Zn(...)porcjami, aby nam masa nie uciekła pod herbatniki, pomimo, że jest bardzo gęsta. Wygładzam wierzch. Sernik piekę w 150 stopniach przez 1h 30 minut - 1h 45 minut, aż wierzch będzie pięknie zrumieniony. Wolne pieczenia zapobiega pękaniu wierzchu i powoduje, że sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzeszkadzało ;) Piekąc sernik (jakikolwiek) pamiętajcie, że lepiej robić to dłużej a w niższej temperaturze. Sernik wtedy nie popęka, przynajmniej nie tak strasznie ;) Ważne jest także krótkie miksowanie składników, by masy nie napowietrzać. Czemu? Przeczytacie w opisie przygotowania! Składniki użyte do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętajcie by np jajka i ser wyciągnąć sobie dużo wcześniej z lodówki(...)wyższymi rantami) wkładamy na najniższy poziom i nalewamy ok 1l wrzącej wody. Piekarnik ustawiamy na temp. 150⁰C i do nagrzanego, na środkowy poziom wsuwamy tortownicę z naszym sernikiem. Pieczemy 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku na minimum jedną godzinę, a następnie studzimy. Beza włoska: Wodę oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do temp
Kuchnia w czekoladzie