Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci. *foremka 23*23 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki(...)szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 750 g sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie piekłam sernika...no i trza było to nadrobić...skorzystałam z tego przepisu.Sernik wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie spód troszkę za suchy. CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao] 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego 0,5 l mleka 1 laska
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek(...)margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze
Pyszności Słodkościgęstego jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (18% lub 30%) 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego Zaczynamy od wykonana spodu sernika. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i utrzeć na mokry piasek. Przygotować tortownicę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie oblepić dno i boki formy masą ciasteczkową, mocno ją uklepując i dociskając (fot.1) . Wstawić do lodówki. Ananasy wyjąć(...)piec przez 100 minut. Po tym czasie wysunąć sernik z piekarnika i wylać na niego mieszankę jogurtu greckiego (lub śmietany) z mlekiem skondensowanym. Piec sernik jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki
Świat Ciastalubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec.Sernik pieczony z serkow homogenizowanychskladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki(...)piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego.Smacznego!Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno.Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce, bo taki smakuje najlepiej. Ja radze chlodzic go przez cala
Przysmaki Karolkijestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy(...)Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół godziny w zamkniętym piekarniku, a po pół godzinie uchylamy drzwiczki. Następnie czekamy aż sernik
Bon Appetit MałgorzatyKolejny weekend majowy a u mnie kolejny serniczek , tym razem z pysznym ,delikatnym musem czekoladowym ....przepyszny ,bardzo słodki dla miłośników czekolady idealny ,ciasteczka oreo dodają ciekawego smaku a sernik pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo delikatny i wilgotny ,wszystkie te warstwy tworzą pyszna całość :) Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 650 g twarogu ,u mnie z Wielunia(...)połączenia składników ale nie za długo żeby nie napowietrzać masy. Masę wylać na ciasteczkowy spód , na dużą blaszkę wlać wrzącą wodę, ustawić blaszkę z sernikiem i wstawić do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 140 stopni , piec 80 minut , po tym czasie wyjąć z wody blaszkę ale zostawić sernik w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach . Jak sernik będzie już
Wypieki ReneSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód
Ala piecze i gotujePierwszy raz robiłam sernik gotowany, stwierdzam, że to rewelacja. Smakuje jak sernik pieczony, a nie trzeba poświęcać mu tyle czasu i nie ma strachu, że coś nam opadnie lub nie wyjdzie. Ten sernik to propozycja dla fanów sernika i orzechów. Składniki: *Ciasto: 6 jajek 1 płaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej
Piekę, bo lubięszklanki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek(...)margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa
Salonik smaków: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g serka ricotta 300 g serka mascarpone 300 g pure z dyni 100 g śmietanki 30% 1 1/3 cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 50 g masła 100 g białej czekolady szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie sernika: 1. Biszkopty rozkruszyć(...)masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać. 5. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. 6. Ostygnięty wyjąć z tortownicy i ewentualnie posmarować wierzch sernika masa
kolorowotorcikowobłędów, aż wreszcie trafiłam na dwa super przepisy. Jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami i ten właśnie zamieszczę :)). Dzięki brzoskwiniom, które puszczają swój sok wgłąb sera podczas pieczenia, sernik ten jest wyjątkowo wilgotny co bardzo sobie cenię. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość przygotowania co w dzisiejszych czasach jest bynajmniej dla mnie istotne. Zapraszam do wypróbowania, chwilka(...)cieście. Na to położyć posiekane brzoskwinie. Białka pozostałe z ciasta ubić z 1 szkl cukru i wylać na brzoskwinie a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około godzinki w temp 180 stopni. Artykuł Sernik z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaKilka razy robiłam już różne serniki z dodatkiem kajmaku. Idealny wyszedł sernik pieczony w kąpieli wodnej gdzie kajmak był w środku a na serniku truskawki. Na pewno niedługo go zrobię ponownie i dam Wam przepis. Dziś sernik tradycyjny, w którym kajmakowa jest tylko polewa. Dla mnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu. A jeśli lubicie(...)obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik na 10 minut. Następnie otwórz całkowicie piekarnik i pozostaw sernik w środku jeszcze przez 15-20 minut. Teraz możesz wyjąć go z piekarnika i wystudzić
nietylkopasta.plłyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki masła opakowanie mrożonych owoców, np. wiśni, malin - możecie zamiennie wykorzystać owoce świeże lub z puszki Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy niebiańsko delikatnym serniku (przepis znajdziecie(...)pianie pod wpływem mieszania mikserem rozpuści się i jego ziarnka nie będą chrobotały, dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę mieszamy, a następnie pianę wykładamy na sernik z wiśniami. Sernik pieczemy przez około godziną w temperaturze ok 180 - 190 stopni. Po upieczeniu sernik przed podaniem musimy schłodzić, jednak nie wstawiamy do to lodówki, która ma niszczący wpływ na bezę
Taste Of My Daysię idealnie na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Serdecznie Wam polecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie pełen radości, rodzinnego ciepła, miłości i zrozumienia. Niech nie zabraknie(...)Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy i studzimy. Gdy całkowicie ostygnie można
Słodkie okruszki