składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i dociskamy do dna blaszki. składniki na masę serową: 900 g białego sera 250 ml kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1 żółtko 250 g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaciasta, wykładając dno papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku stawiam moją foremkę i boki arkuszy zawijam na bok mojej formy. To chyba najlepszy sposób, a sernik musi być zabezpieczony, będzie pieczony w kąpieli wodnej(...)plastry pomarańczy i gotuj 12 minut. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze wyłóż płasko na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st C. Żurawiny lekko wystudź, na talerz wsyp kilka łyżek cukru. Wyjmuj po kilka żurawin z syropu i obtaczaj je w cukrze. Sernik po wystudzeniu posmaruj konfiturą pomarańczową (możesz też zastąpić konfiturą brzoskwiniową
nietylkopasta.plpieczenia. Idealnie kremowy, równy jak stół, uda się nawet bardzo początkującej gospodyni. Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową. Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki. Sernik(...)nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Jak zrobić idealną polewę czekoladową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMasę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni(...)piec jeszcze przez 90 minut. Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik. Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać
Państwo Wojtczuk gotująuciecze ;-). Dzisiaj podaję Wam przepis na bardzo smaczny sernik (mój pierwszy, nie piekę serników, bo mój mąż za nimi nie przepada, ale w tym roku sobie powiedziałam, że będzie musiał się przyzwyczaić, bo będą częściej, a ten mu bardzo smakował). Sernik jest rewelacyjny z ciastem kruchym na wierzchu, spód piernikowy plus masa serowa, no niebo w gębie(...)grubych oczkach ścieramy wcześniej przygotowane ciast kruche, które trzymaliśmy w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 50 minut. Ja ciasto piekłam na najwyższej półce w piekarniku, żeby mi się spód nie przypalił. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem :-). Smacznego
kruche babeczkiBardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)pieczenia. Na papier, ścieramy na tarce o dużych oczkach całą kulę ciasta i rozkładamy równomiernie. Na ciasto wykładamy ser, a następnie na ser ścieramy mniejszą kulę ciasta. Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Przepis podała pani Marzena Sławińska ze Strzygów
Czerwona Porzeczkablendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy. Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy sernik przez 45 minut. Kokosowy wierzch: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec mieszamy delikatnie pianę szpatułką z wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wierzch upieczonego sernika(...)wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut. Kokosowa pianka powinna być ładnie zezłocona z wierzchu. Upieczony sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna
NiePieprz.plsera z wiaderka. W większości przypadków są to jednak rzadkie, zawierające jakieś dziwne i niepotrzebne składniki sery, dlatego do serników pieczonych się nie nadają. A wracając do samego sernika - polecam wszystkim sernikożercom. Może będzie to Wasz świąteczny sernik? ;) Czekoladowy spód : 100 g czekolady gorzkiej 115 g masła 2 duże jajka 115 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru(...)cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego przestudzenia. Masa serowa : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić
Opowieści z piekarnikaSmacznego! ZDROWE SERNIKO - BROWNIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Brownie Puszka czerwonej fasoli 2 jajka Banan Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżka kakao Łyżka cynamonu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik 250 g półtłustego twarogu 200 g serka naturalnego President 2 jajka Banan 20 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru BROWNIE Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut(...)Fasolę dokładnie opłukać Zblendować fasolę z bananem, odsączonymi z wody daktylami i jajkami Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie SERNIK Twaróg zblendować z serkiem, bananem i jajkami Dodać budyń i wymieszać Do formy wylać masę kakaową Na masę kakaową wylać masę sernikową Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Kroić po ostygnięciu
HealthyCreationswiecie pieczenie ciast nie jest moją pasją- wolę gotować, ale to ciasto urzekło mnie smakiem, a kropelki rosy sprawiają, że zachwyca swym widokiem. Moja córka jest fanem tego sernika. Kupowałam go z zaprzyjaźnionej restauracji, ale postanowiłam zmierzyć się z nim- upiec serniczek sama! Ciasto jest delikatne i pięknie się prezentuje. Niektórzy nazywają je "Łzy teściowej". Sernik piekłam(...)stopni piekarnika i pieczemy 50-60min do zrumienienia sera, ubijamy pianę z białek, cukru z dodatkiem szczypty soli i wkładamy na upieczony sernik(można zrobić fale łyżką), znowu wkładamy do pieca, pieczemy 15 min., wyłączamy piekarnik(uchylamy drzwiczki) i przez kolejne 15 min. trzymamy w piekarniku, wyjmujemy i czekamy na rosę
Kuchnia Beatywyłożona papierem do pieczenia, do formy wlać sernik, parę razy stuknąć formą o blat aby odpowietrzyć masę piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest aksamitny, delikatny, aromatyczny, wilgotny, nie opadł-jest wysoki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczone to już poezja smaku. Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo - mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dynii to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną dynię przygotowanie sernika(...)jajku miksując tylko do połączenia składników masę serową wyłożyć na przygotowany spód orzechowy, wyrównać szpatułką. W masie serowej ułożyć 1-cm grubości plasterki fig, następnie lekko je wcisnąć sernik piec w 180`C 30 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopni na godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę - białka miksujemy na sztywno, a następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę - pieczemy jeszcze przez 30 minut. Upieczony sernik zostawiamy(...)uchylonym piekarniku aż wystygnie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. P.S. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdźcie sernik patyczkiem, czy na pewno się upiekł. Z tej ilości składników piekłam sernik w tortownicy 26 cm, jeśli masie tortownicę 21 cm wystarczy połowa składników
Czary - gary w kuchniPrzepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego
Smakołyki Asisię obowiązkowym ciastem w każde święta u mnie w domu. Jest przepyszny, pachnący i cudownie wygląda! SERNIK Z ROSĄ średnie ok 2 h duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki mąki * 10 dag cukru * 10 dag margaryny (miękkiej) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka (białek zostawiamy) * 1 całe jajko Masa: * 1 kg sera białego 3 razy przemielonego * 1 budyń(...)150/180 stopni aż wierzch się zarumieni. Następnie miksujemy białka które nam zostały na sztywną pianę dodajemy 1/2 szklanki cukru, jeszcze chwilkę miksujemy i wykładamy na wierzch sernika. Pieczemy do zarumienienia. Gdy sernik się upiecze jeszcze ciepły ( nie gorący - ok 10 minut po wyłączeniu gazu) przenosimy w chłodne miejsce aby wyszła rosa! Smacznego
sierotka maRysia w kuchni