Moja propozycja podania tego serniczka, to podzielenie go po upieczeniu na dwa pyszne warianty smakowe. Tym sposobem za jednym pieczeniem uzyskamy wizualnie dwa rodzaje ciasta * Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu(...)się one na lini cięcia, ponieważ krojenie kulek/snikersów jest dość trudne i może to zepsuć wizualny efekt ciasta. Składniki: 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Moja propozycja na wierzch ciasta: 1 czekolada deserowa 100ml
Blog z ApetytemPolecam Wam użyć mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej, dzięki czemu sernik nie będzie zbyt wytrawny, smak zaś pozostanie idealnie wyważony. Ten czekoladowy sernik upiekłam w dużej, 25 cm tortownicy, a ponieważ już małym kawałeczkiem można się nasycić na dłuuuuugo, jest bardzo podzielny i starcza dla dużej liczy osób(...)karnawałowej imprezie...?:)) SKŁADNIKI NA SPÓD: 200 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 70 g masła 2 pełne łyżki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 500 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 g) 4 jajka 2 żółtka 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 płaskie
Słodko-Słony Świat Ilonyprzyprawy do piernika 30 g cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego ok. 8 g 75 g masła 1 żółtko Masa serowa: 1/2 kg sera potrójnie zmielonego bądź z wiaderka 70 g cukru pudru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g kremówki 30 % Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią(...)studzimy. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż się połączą. Przelewamy na ostudzony spód. Wyciągamy z zamrażarki kruche ciasto i ścieramy bezpośrednio na tarce wprost na górę ciasta. Pieczemy sernik przez 40-50 minut w temp
W Moim Magicznym Domubrownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego(...)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko miksujemy lub ucieramy ręcznie tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, dzięki czemu sernik nie opadnie po upieczeniu. Masa będzie dość płynna. Przelewamy ją na upieczony spód brownie. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyakurat miałam pod ręką i nawet nie spodziewałam się, że tak pysznie to się skończy. A co do parowego Electroluxa to kolejny raz jestem zachwycona. Co prawda sernik piekł się dłużej niż normalnie ale ładnie wyrósł, w środku nie był zbity tylko lekki jak chmurka, kremowy a co najciekawsze prawie nie opadł po upieczeniu. Niby robiłam(...)ciasto kakaowe: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera z wiaderka 150 g wiórek kokosowych 5 jajek 2 białka (pozostałe z ciasta) 2 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru 1/2 szklanki oleju na polewę: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChyba najprostszy i najpyszniejszy sernik na zimno jaki udało mi się stworzyć to właśnie ten, o którym Wam zaraz napiszę. Pyszny spód z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą, serowa warstwa, która smakuje jak lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek(...)borówek. Będzie na pewno przepysznie! :) Potrzebujemy: 250 g ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć 2 łyżki oleju kokosowego (50 g) 1 kg sera z wiaderka 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie) Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy
MamaOskarkasernik na zimno prosto na częstochowski stół. Wiem, wiem "truskawków" już nie ma, ale spokojnie możecie zastąpić je innymi, sezonowymi owocami. Teraz urodzaj śliwek, jabłek i gruszek. Możecie pokombinować. Do tych trzech wymienionych owoców, koniecznie dorzućcie cynamon i mielony goździk. Będzie petarda! A do sera rodzynki sułtańskie, jeśli ktoś lubi, ofkors...ja uwielbiam. Latajcie do sklepu po "wiaderka
R'n'G KitchenMega pyszny, mega prosty :) Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 100 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4
W Moim Magicznym Domusernikiem to już po prostu poezja. Serniczek bardzo prosty w wykonaniu, zajmuje nam zaledwie 40 minut. Uwielbiam maliny! Od dziecka się nimi zajadałam, ponieważ rosły blisko stawu. Mogłam godziny spędzać w tych zaroślach, z czerwoną buzią i rączkami. Spód: 300 g ciasteczek maślanych czekoladowych 150 g masła 4 łyżki adwocatu Masa serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka
VioletoweKucharzenietego jeszcze ser da tak smakowity wynik. Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami? Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też pewnie by zaraz znikł :) Bazowałam na TYM przepisie. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera ( nie może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa
Na słodko lub wytrawniesernik, która zawsze się udaje. Nic nie opada, nic się nie napowietrza, konsystencja jest kremowa a smak świetny. Jeśli byłeś/aś bywalcem przedszkola w latach 80-tych, to możesz znać ten smak – ugotowany ser na słodko, który dostawaliśmy w niewielkich miseczkach. Dzisiaj zaproponuję Ci wersję z migdałami i czekoladą, którą naprawdę warto wypróbować. Przepis z rodzinnego zeszytu(...)znowu był bogaty w cukier i margarynę, zatem poniżej podaję wersję, którą wykonuję dzisiaj po lekkich zmianach. Składniki: 1,2 kg twarogu (najlepiej takiego nie z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 jajek 1 masło cukier wanilinowy lub wanilia 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 0,5 l mleka 6 paczek ciastek petite beurre (tych pakowanych po 10, polecam te grube
Słodki sentymentSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej(...)SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm) Spód: 1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki 100 g orzechów ziemnych niesolonych 100 g masła Ser: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President) 250 g mascarpone 150 g Białych Michałków 3/4 szkl mleka w proszku 200 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 100 g orzechów ziemnych niesolonych 1 szkl
Kto ugości moich gości?średnie jajka 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1kg sera twarogowego w wiaderku 1 łyżka mąki pszennej garść rodzynek ( nie koniecznie jeżeli nie lubicie) Wykonanie: Kruche ciasto: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące, dzielimy na 2 części ( większą(...)masę serową i na wierzch ponownie ścieramy pozostałe ciasto ( na drugi raz podpiekę spód ciasta przed wyłożeniem mamy serowej aby uniknąć ewentualnego nie dopieczenia , które może się pojawić) sernik pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do 180°C , studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika ( taka jest sugestia autorki) zimne ciasto schładzamy w lodówce. Źródło: http://kotlet.tv/sernik-z-kruszonka/ /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Słodkie zapomnieniePrzepis na jesienny sernik dyniowy pachnący pomarańczą. Cudownie kremowy i rozpływający się w ustach. Po upieczeniu prawie nie opada i nie pęka. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 35 min Składniki: (na tortownicę 21 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Spód: 90 g mąki 60 g masła 30 g cukru 1 łyżka kakao Masa serowa(...)sera twarogowego z wiaderka 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru (100 g) 200 g puree z dyni 1 czekolada biała roztopiona 1-2 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy * Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej. Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki połącz do uzyskania ciasta kruchego Ciastem wylep dno tortownicy Podpiecz w piekarniku nagrzanym
Słodki Blogtutaj fajnie także kruchy spód. Aby herbatniki nie wypłynęły nam na górę przy wlewaniu na nie ciasta (masa serowa jest rzadka) polecam zanurzyć każdy w odrobinie mleka. Sernik nie jest mocno słodki, więc super sprawdzi się tu polewa np. czekoladowa, która jednocześnie pięknie ozdobi nam ciacho 😍 Ja nie przepadam za lukrami i polewami, dlatego większość moich ciast(...)odrobiną cukru pudru, ale przyznam szczerze, że bardziej dla ozdoby niż smaku. Składniki: (na blaszkę 26cm x 36cm) 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 op. cukru waniliowego 2 op. budyniu śmietankowego o wadze 40 g (bez cukru) 1/2 szkl
Walijskie Pichcenie