Wiosna zbliża się wielkimi krokami i jakoś brakuje mi czasu na dodawania wpisów:) Sobotę spędzoną na nartach i niedzielną inaugurację rolkowego sezonu przypłaciłam kontuzją kolana i
Magiczna kuchnia Dariiłyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu kilka kostek gorzkiej czekolady łyżka cukru pudru Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę(...)mascarpone. Dodać przyprawy, kawę (razem z fusami) i wystudzoną żelatynę, wymieszać. Biszkopt umieścić w foremce, w której się piekł. Wyłożyć masę kawową i przykryć sernikiem. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapółtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka(...)dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. 3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu i boki) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy!!! 4.W misie umieszczamy wszystkie składniki a następnie delikatnie mieszamy rózgą kuchenną ( uwaga nie mieszamy
vaniliowoczekoladowasernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały i ładnie się prezentowały po wyjęciu z piekarnika. Pieczony w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni C sernik był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie(...)SKŁADNIKI:1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)5 jajek1 żółtko1,5 szklanki cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią1 szklanka śmietany kremówki 36 %DODATKOWO:200 gęstej kwaśnej śmietany 18%3 łyżki cukru pudru250 g borówek amerykańskichWYKONANIE:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto Śnieżny puch – bez pieczenia – to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto… coś a’la sernik na zimno w połączeniu ze śmietaną kremówką oraz ze smakowitą posypką z wiórków kokosowych :) Wręcz rozpływa się w ustach! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, a macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam :) […] The post
Kulinarne PrzebojeCiasto powstało na prośbę Komendanta Ochotniczej Straży Pożarnej z przepięknej wsi Lubieszewo na Żuławach Wiślanych. Rodzina Grzegorza jest zaprzyjaźniona z moją, więc w przeddzień mojego wylotu
Przepisy Aleksandry100g Składniki na masę twaróg mielony, 750g mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g jajka, 3 sztuki ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem, powstanie masa a konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy (26cm(...)lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie schładzamy sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, możemy dodać 1 łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Wykładamy na sernik i ewentualnie dekorujemy. Z racji tego, że sernik bardzo długo się schładza, musi być robiony dzień wcześniej
Gotowanie moimi oczamisera półtłustego twarogu 1 budyń waniliowy 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 przyprawa do sernika 1/2 szklanki żurawiny świeżej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % dekoracja: orzechy pekan melisa świeża żurawina 2 łyżki musu żurawinowego Spód: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem(...)wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień. Sernik: Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik
wesoła kuchniaówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała czekolada z gorącymi malinami: 200 g białej czekolady 5-10 ml śmietany kremówki Ponad to potrzebne będą: garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka bądź ubijaczka do mieszania 2 miseczki o wysokich ściankach blender bądź blender ręczny mikser Uwaga: Jeśli w swojej kuchni(...)rzadsza i szybko rozprowadzaj. Chłodzenie: Do momentu przygotowania czekolady oraz stężenia masy serowej Biała czekolada z gorącymi malinami: 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. 2. Polać na stężały sernik Chłodzenie: gdy masa ostygnie można włożyć do lodówki do stężenia masy czekoladowej. Najlepiej około 1-2 godzin w lodówce Sernik podawać schłodzony. Można
KreatywnePinykrotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 30 – 35 % 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 320 g chałwy sezamowej, waniliowej lub każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej lub innej ulubionej ½ szklanki śmietany kremówki 30 – 35 % Sposób wykonania: Przygotować spód: Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać(...)wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić jeszcze sernik na ok 15 minut, potem wyjąć. Po wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na ok 12 godzin. Po tym czasie przygotować polewę: Chałwę bardzo dobrze rozkruszyć, dodać do śmietany kremówki. Całość podgrzać aby polewa lekko zgęstniała, mieszając cały czas aby się nie przypaliła. Po wystudzeniu polewę wylać na sernik
Na słodko lub wytrawnieSkładniki : 2 puszki brzoskwiń lub innych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe + 450 ml gorącej wody 12 sucharków 300 g nutelli 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 500 g sera na sernik 5-6 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (około 150 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny) opcjonalnie kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru(...)wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić na 20 minut do lodówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier puder i opcjonalnie pastę waniliową, wymieszać. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać. Masę serową wyłożyć na przygotowany
Słodka Strefajest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki:Spód:200g ciasteczek amarettini100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa:350g białej czekolady130g śmietany kremówki 36%600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoSos owocowy:150g(...)waniliowym.4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache). 5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć
Mała Cukierenkacukier podmieniłam jego zdrowszą wersją - ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam! Składniki: 1 kg sera z wiederka 3x mielonego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 160-200 g ksylitolu 6 jajek L skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 100 g gorzkiej czejkolady 100 ml śmietany kremówki opcjonalnie: rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: odzielić białka(...)serową, wyrównać wierzch szpatułką piec w 180`C 70 minut. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Smarować perzestudzony sernik. Przez noc szhłodzić w lodówce lub w pojemniku na balkonie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki 36% 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia. Sernik najlepiej przechowywać cały czas w lodówce, wtedy jest najlepszy
Calzonella.comserka kremowego 150 g słodzonego puree z kasztanów 200 g śmietany kremówki (38%) 4 listki żelatyny mus karmelowy: 2 żółtka 195 g cukru 30 g masła 4 listki żelatyny 225 g śmietany kremówki (38%) polewa lustrzana: 220 g cukru 150 g glukozy w płynie 230 g śmietany kremówki (38%) 220 g czekolady karmelowej 4 listki żelatyny dodatkowo: 100 g płatków(...)zmiksować na gładki krem. 150 g kremówki ubić. Pozostałą kremówkę zagotować, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Powoli wlwać żelatynę do masy kasztanowej, cały czas miksując. Na końcu dodać ubitą śmietanę, delikatnie połączyć łyżką. Spód ułożyć w szczelnie zamkniętej formie lub obręczy. Wyłożyć sernik, wyrównać powierzchnię. Zamrozić. Przygotować mus karmelowy: Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrze