Codziennie ścinam z rana kilka gałązek i przygotowuje pyszną orzeźwiająca herbatę. A wczoraj ścięłam solidny pęczek i upiekłam sernik miętowy z czekoladową nutą, na herbatnikowym, spodzie. Wyszło super. Piekłam w kąpieli wodnej, przez co sernik nie urósł i nie opadł, więc był idealnie płaski, gotowy na przyozdobienie. Polecam zwłaszcza do kawy w upalne dni. Składniki(...)łodygami, w sumie wyszło mi 100 g) ewentualnie 50 ml likieru miętowego lub odrobina zielonego barwinka (dałam likier, ale na przyszłość dam również barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe
na moim stole...dodatek sera. Jednak mojej mamie i mężusiowi bardzo smakuje więc może znajdzie więcej zwolenników. składniki: 350 g mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g sera jak na sernik może być mielony lub też z wiaderka 2 jajka 200 g margaryny lub masła 100 g cukru pudru 2 garście rodzynek kilka kropel aromatu rumowego 5 kopiastych łyżek śmietany(...)tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka
Monia miesza i gotujeciekawe to było. Teraz jest internet i zeszyty większości potrzebne już nie są - jakoś nigdy nie miałam zapału do tworzenia takowego dlatego założyłam bloga - aby przepisy się nie gubiły:-) Sernik z kawowymi biszkoptami troszkę trudne (czy ja kiedyś odważę się napisać ,,trudne"?) bez pieczenia biszkoptu ok 20 minut duża blacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama(...)łyżeczek kawy cappuccino o smaku brandy (zrobiłam cappuccino czekoladowe i po prostu dodałam brandy) - według mnie stanowczo za mało, robiłam to ciasto z połowy porcji a zużyłam całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi
sierotka maRysia w kuchniśmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 3/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy(...)nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Składniki polewy wkładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi
Kocham Czekoladęśmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 3/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy(...)nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Składniki polewy wkładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu. Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi
Kocham CzekoladęDostałam ten przepis od mojej siostry, wszyscy się nim zajadali. Chwila i go nie było Sernik jest rewelacyjny, polecam Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dowawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Masa serowa(...)piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem. Dziękuję Gosiu. Buziak
Kuchnia PokoleńSkładniki na jedną dużą porcję/dwie małe: 100 g twarogu półtłustego 3 płaskie łyżki płatków górskich owsianych (ok. 30 g) 1 płaska łyżka mąki owsianej lub
Vroblewska-fitlifeBiszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)mleka 16 g cukru wanilinowego 5 żółtek 125 g cukru 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1-2 łyżki alkoholu (można pominąć) Polewa: 100 ml śmietany kremówki około 100 g groszków czekoladowych lub deserowej czekolady (u mnie firmy Helio ) 100 g suszonej aronii (u mnie Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku
PatiGotujePyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a
Kuchnia Łukaszabalsam dla ciała:D składniki: spód: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła masa serowo-czekoladowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3 tabliczki czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 300 ml śmietany kremówki 5 jaj 1/2 szkl cukru polewa: 1/2 tabliczki czekolady (moja z orzeszkami arachidowymi) odrobina mleka Spód tortownicy (moja 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)dodać pozostałe składniki, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową. Do szerokiej, płaskiej blaszki nalać wody, wstawić na dno piekarnika. Włożyć sernik, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 160 stopni, piec sernik ok 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Sernik pozostawić wewnątrz jeszcze godzinę. Następnie wyjąć, wystudzić, schować
6niebotakiego, co nie lubi. Przepisów na sernik jest cała masa i każda pani domu ma swoje wypróbowane. I rzadko kiedy jest to jeden przepis ;) Jednym z moich ulubionych serników jest ten od mojej cioci-babci Wiesi czyli z czekoladą i orzechami. Niewątpliwie bomba kaloryczna, no ale cóż to znaczy przy rozkoszach podniebienia ;)ciasto:80 g masła roztopionego1/4 szklanki(...)cukru1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatnikówmasło i cukier wymieszać, dodać herbatniki i zagnieść lekkomasę rozłożyć na blaszce zakładając na brzegii na 10 minut do piecyka (180 stopni) masa czekoladowa:2/3 szklanki kremówki1 szklanka posiekanej czekolady1 szklanka grubo posiekanych orzechówŚmietankę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę. Nie mieszać, odstawić, a po 5 minutach zamieszać kilka razy, żeby tylko
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową. Całość polana czekoladą deserową. Sernik wyszedł leciutki jak puch dzięki serowi z dodatkiem mascarpone President . Jednak jakość sera ma znaczenie w efekcie końcowym i smaku(...)galaretka malinowa: 1 galaretka malinowa 250 ml wody 250 g malin sernik malinowy: 250 ml śmietany 30 % 300 g sera twarogowego z mascarpone President 1 galaretka malinowa 200 g malin sernik śmietankowy: 400 g sera twarogowego z mascarpone President 1/2 galaretki cytrynowej 200 g malin polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka masła
wesoła kuchniasmakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim wielbicielom serników i/lub tiramisu i nie tylko im, ponieważ(...)jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników Składniki na tortownicę 26 cm ( piekarnik góra-dół) SPÓD: – 70 g gorzkiej czekolady – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( proszek ) – 2 łyżki Amaretto -65 g masła – 50 g drobnego cukru – 1 jajko – 30 g mąki pszennej – ok. 12-15 szt okrągłych biszkopt + kawa do nasączenia biszkoptów MASA
Relaxtimecałkiem dobrze się komponują w cieście. Ja bardzo lubię ten lekko kwaskowy aromat i taką nutkę cytrynki ciągnącą za język w czasie jedzenia. Babkę możecie posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową czy polukrować. Nie musi to być lukier cytrynowy, ale zwykły też świetnie się sprawdzi. Nie podaję przepisu na lukier, bo niemal każdy ma swój ulubiony, a ja zwykle robię(...)każde Święta mam dylemat, jakie ciasta upiec. Na wielkanoc babka, mazurek muszą być. Pewnie sernik też. A to już trzy ciasta… a może jakieś fikuśniejsze ciasto by się przydało… Na Boże Narodzenie jeszcze gorzej, bo makowiec, bo sernik, bo orzechowiec/miodownik, a gdzie piernik o całej reszcie nie wspominam Też tak macie? Stawiacie wtedy na tradycję
Mieszam w Garnkusię przyda. Tym razem znalazłam stary przepis mojej babci i pomyślałam, że się nim podzielę z wami. Najbardziej smakuje mi wersja z sernikiem ale niestety tego składniku nie mam. Sernik z truskawkami mmm.. toby było połączenie, muszę pomyśleć nad tym jak przyjadę do Polski. Tym czasem zapraszam na ucierane fale, trochę taki spokojny u mnie Dunaj wyszedł(...)jajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzie