hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik gotowany, to świetna alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika. Ciasto jest bardzo smaczne, aksamitne w smaku. Przygotowałam je na urodziny młodszego syna, moja rodzina i znajomi byli nim zachwyceni(...)szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 250g masła 2 budynie waniliowe herbatniki u mnie czekoladowe rodzynki ilość wg uznania Dodatkowo: wiśnie drylowane Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na polewę Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy. Przygotowanie: Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę
W garach u Gosisernik :) Dzisiaj skupimy się właśnie na serniku, choć naszym ulubionym jest ten na czekoladowym spodzie (specjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera i owoców, prezentujemy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach delikatny sernik z musem wiśniowym. Mmmmm pychota! Składniki na masę serową: 1 kg twarogu(...)wiśniowy: 400 g wiśni 0,5 szklanki cukru Wiśnie umieścić w rondelku razem z cukrem. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut od czasu do czasu mieszając. Tak powstałym sosem polewać każdy kawałek z osobna bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Banana SmilesBardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości! Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie
MamaOskarkaCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli macie problem z opadającymi sernikami to mam dla Was przepis na sernik, który zawsze się udaje. Muszę przyznać że to mój ulubiony sernik. Do tego jest bardzo prosty, nie opada i ten smak miodu w cieście. Można go zrobić trochę wcześniej bo jak dla mnie po paru dniach leżakowania jest jeszcze lepszy. Pychotka Składniki: Ciasto miodowe(...)serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Wystudzone polać polewą czekoladową. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki
Cukiernia PychotkiMiała być rolada powstał sernik. Kiedy robiłem biszkopt, oddzielałem białka od żółtek i do białek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a
Kuchnia ŁukaszaWrocław od strony cukierniczej ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo(...)drodze spotkała Basię (współwłaścicielkę Nanan) i w końcu moda na haut-pâtisserie zawitała nad Odrę. Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko
Food Squarezakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej(...)stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową
Kubki smakuswoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście. Do tego, które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki(...)przestudzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodałam mleko, olej i esencję. Za pomocą miotełki/rózgi kuchennej połączyłam składniki, ciągle mieszając. Teraz czas na jajka. Białka oddzieliłam od żółtek i przełożyłam do misy miksera. Żółtka dodałam do masy czekoladowej i całość wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Ciągle miksując, delikatnie wlewałam do piany cienkim strumyczkiem masę czekoladową. Gdy masa połączyła się
Raj dla Podniebieniazebra. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka ciasto zebra Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 5 jajek(...)porcji. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-55 minut lub do tzw suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową. SMACZNEGO! Artykuł Ciasto zebra pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pllodówki do zastygnięcia. masa czekoladowa jasna: Czekoladę z chrupkami i mango (np. Wedel) lub po prostu białą siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, studzimy. Kremowy serek łączymy z czekoladą oraz połową wcześniej ubitej śmietany z żelatyną. Masę wylewamy na zastygniętą masę z mango i ponownie odstawiamy do lodówki aby masa czekoladowa zastygła. masa czekoladowa ciemna: Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy(...)układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz z jasną masą czekoladową i całość również zalewamy pozostałą masą czekoladową ciemną. Odstawiamy do lodówki aby wszystko stężało. Wierzch polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą
Bon appetit mon amieDeser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :) Czas przygotowania: 1h + czas na chłodzenie sernika Składniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy(...)serowej i zamykamy domek przy pomocy folii. Dokładnie dociskamy całość, owijamy folią i umieszczamy na noc w lodówce. Przed dokładnym zawinięciem warto dokładnie wyrównać górę domku. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kolizje Smakówsernik 250 g serka mascarpone 3 szt. jajek 3/4 szklanki cukru 1 szt. pomarańczy (opcjonalnie cytryna) Sposób przygotowania Mus truskawkowy Truskawki gotować razem z cukrem, cytryną i wanilią na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 - 50 minut aż powstanie gęste puree. Truskawki rozgnieść praską lub zmiksować (można to zrobić pod koniec lub w połowie gotowania). Ostudzić Masa czekoladowa(...)masa serowa nie napowietrzyła się za bardzo). Masę serową wylać na warstwę czekoladową (delikatnie, najlepiej stopniowo łyżką wazową by nie wymieszać masy serowej z czekoladową). Łyżeczką, miejscami wykładać mus truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w masie ósemki aż powstaną wzorki. (Pozostały mus pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.) Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni
Wypieki i Rumieńcewielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki:Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego(...)śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroic wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarowac połowę masy. Przykryc ciastem serowym. Posmarowac pozostałą masą. Przykryc drugim płatem ciastem. Udekorowac polewą czekoladową ( klik) i zmiksowanymi orzechami
Słodkości i nie tylkoTo ciasto kojarzy nam się może bardziej ze świętami Bożego Narodzenia, ale może nie trzeba czekać tak długo i już dziś wypróbować przepis. Jeśli będzie
Proste Potrawy