Jako, że grudzień to doskonały czas, gdy makowce, pierniki, serniki, ciasteczka i ogólnie świąteczne wypieki smakują najlepiej, na blogu pojawi się ciut więcej przepisów na świąteczne ciasta właśnie i pyszne sałatki. Dziś zaczniemy od prostego i nieskomplikowanego ciasta o piernikowym aromacie. Jest mocno wilgotne za sprawą jabłek. Nie jest to więc taki typowy suchy piernik. Ja wykorzystałam(...)drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez kilka minut, aż do otrzymania
Smaki Na Talerzumojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe
moj przepis nagarnek i ugotowałem kaszę jaglaną, która jest świetną bazą do słodkości. Skoro sprawdza się w sernikach to czemu nie w kuleczkach? Była już tylko kwestia smaku… w jakim kierunku pójść, co z nią zrobić, z czym zmieszać. Nie miałem ochoty na orzechy jak i czekoladę, bo byłyby zbyt mulące. Postanowiłem postawić wszystko na świeżość i tak powziąłem cytrynę
Blendmanwiem co z nimi zrobić, bo tak w sumie za jaglanką na wytrawnie nie przepadam. Sernik na zimno też mi z nią nie smakował, więc co by tu innego przygotować? Z pomocą przyszła oczywiście Dorota i jej brownie z kaszą i orzechami, ja postanowiłam wykorzystać do niego masło orzechowe, bo wcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo
Pora coś zjeśćWielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest
Ciastka - domowe słodkościorzechów włoskich i laskowych (mieszanki) ok 100 g masła dodatkowo 3/4 szklanki cukru pól szklanki wody 3 jabłka Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka kilka kropli olejku rumowego Do dzieła!!! Orzechy mielimy na drobny pył, to samo robimy z herbatnikami - mieszamy oba składniki. Rozpuszczamy 100 g masła i gdy delikatnie ostygnie dodajemy je do herbatników z orzechami(...)wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął się niepokojąco przypiekać więc przykryłam go folią aluminiową - matową stroną do góry i tak dopiekałam już do końca. Następnie na patelnię wysypałam ok 3/4 szklanki cukru, dodałam
sierotka maRysia w kuchniWitam Kochani Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm CIASTO -2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich -200g masła lub margaryny -1 łyżeczka soli -2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % -1 jajko(...)Łączymy całość delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy na ciasto. Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo(...)gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery. Bardzo dziękuję Zomato za zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które są tu serwowane na co dzień
Kulinarne przygody GatityPrzez intensywną produkcje pączków i faworków w tym tygodniu zapomniałam podzielić się nowym przepisem. Po fazie na serniki zakochałam się w czekoladzie. Ten konkretny przepis czekał kilka miesięcy w kolejce zanim postanowiłam go wypróbować, pochodzi on z jednego z blogów ale niestety nie pamiętam kto jest jego autorem. Spodobał mi się przepis, spisałam składniki i tak leżały w szafie(...)rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej ( ja dałam z pełnego przemiału) 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: Orzechy drobno posiekać. W misce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i olej. W innej misce wymieszać kakao , mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuścić czekoladę
ciastkarnia na kruchym spodzieduża łyżka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Składniki polewy: szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%) 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto zaczynamy od wykonania spodu. Masło roztapiamy w rondelku. Ciastka i orzechy drobno siekamy lub miksujemy i łączymy z cukrem. Całość zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Okrągła tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy spód. Zapiekamy całość(...)mąka ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ser wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 80 minut. Pod koniec pieczenia mieszamy śmietanę z cukrem i polewamy nią sernik. Wstawiamy go ponownie na 15 minut do piekarnika. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu pozostawiamy w lodówce na noc. Dekorujemy. Smacznego
ChilliJemySpód: * 150 g herbatników digestive * 70 g roztopionego masła * 30 g zmielonych orzechów Masa serowa: * 120 g gorzkiej czekolady * 500 g sera śmietankowego - u mnie serek wiaderkowy * 150 g fruktozy * 3 jajka * 150-200 g kwaśnej śmietany * łyżeczka olejku waniliowego Herbatniki zmieliłam, wymieszałam z masłem i orzechami. Wcisnęłam na spód tortownicy wyłożony alu folią i włożyłam do lodówki. Czekoladę rozpuściłam(...)nagrzanym do 180 0 C. Zostawiłam do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a potem przełożyłam do lodówki. Najlepsze jest po całej nocy spędzonej w lodówce. Zdjęcia nie wyszły rewelacyjnie, ale sernik
Zdrowa Kuchnia Sowymoim domu nigdy nie było tradycji przygotowywania wielkanocnej paschy. Zawsze królowały serniki, makowce oraz babki, z czasem pojawiły się również mazurki (głównie przez moją inicjatywę i zamiłowanie do kajmaku). Jednak gdy jeszcze przed wieloma laty przeczytałem o tym deserze przyrządzanym z twarogu ucieranego z masłem i żółtkami, pomyślałem, że nie może istnieć lepszy sposób na słodką celebrację Świąt(...)żółtek 1 szklanka cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( z tego przepisu ) 50 g obranych migdałów* 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych fig Dodatkowo: garść obranych migdałów suszone płatki róż * PRZYGOTOWANIE Twaróg zmiel
Food Squarewypieki. Specjalnie dla Was zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasta i desery! 25 przepisów na świąteczne serniki Odchudzone muffinki świąteczne Ciasteczka z makiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne
Tradycyjna Kuchniapropozycję na ciasto, które nadaję się na każdą okazję. Jest to miodownik przekładany sernikiem gotowanym. Konsystencja sernika jest idealna. Ser jest gładki i puszysty o smaku waniliowym. Placki miodowe potrzebują tylko jednej nocy, aby zmiękły. Wierzch pokryłam masą kajmakową i grubo obsypałam prażonymi orzechami ziemnymi. Ciasto przygotowałam w dwóch aranżacjach. Nie mogłam zdecydować się, która jest lepsza, więc wstawiam
Kuchnia PaulettesTarteletki z serem, kajmakiem i orzechami Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami wymyśliłam na imieniny mamy! Najpierw miałam zrobić jedno z moich słynnych brownie, ale w
Moje Qulinariapieczenia oraz kakaem. Mieszamy drewnianą łyżką. dodajemy drobno posiekane lub starte na wiórki orzechy laskowe. Ponownie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 35 minut. 2. Sernik: Margarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, wiórki kokosowe, sernix
Kuchnia w czekoladzie