kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa(...)rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników. Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki
Powiedz dietom niejakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów. Szukałam tego przepisu w moich zbiorach, gdyż zostałam zaproszona do akcji testowania produktów Z.T. Bielmar. i poproszona o przetestowanie Palmy z Murzynkiem w przepisie na miodownik wg mojego pomysłu. Przepis(...)najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJednak od razu rekomenduję podwoić ilość składników i od razu zrobić więcej Dajcie znać jak Wam smakowały, smacznego! Zobacz też: Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Ciasteczka owsiane z żurawiną Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 25 minut Składniki 100 g mąki 100 g miękkiego masła łyżeczka proszku
Kuchnia BazyliiKto nie kocha kremowego sernika na kruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta
Chocolate Muffin BlogKolorowy sernik(...)Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Kulinarne przygody Gatityciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka(...)Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ
Ciastka - domowe słodkościPrzepyszny w smaku sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy(...)czasie rozpuścić galaretki wiśniowe w ok. 800 ml wody. Kiedy masa twarogowa jest już gotowa, wyłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą galaretką wiśniową. Całość zostawić na kilka godzin w lodówce. Sernik jest rewelacyjny w smaku, cudownie winny, po prostu przepyszny ;-) SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco
Wielopokoleniowozbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa. Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka
Ostra na Słodkosernik Pascha, który smakiem nie odbiega od tradycyjnej wielkanocnej paschy. Ciasto jest delikatne i kremowe, wypełnione po brzegi wspaniałymi bakaliami, które idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej(...)posiekane migdały z orzechami włoskimi oraz aromat, mieszamy. Ostudzoną śmietankę z żółtkami dodajmy do masy twarogowej i porządnie mieszamy. Uzyskaną masę wylewamy na formę o średnicy 21cm wyłożoną folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za robienie polewy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. Ciepłą, nie gorącą polewę wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy
Be Fit Be Strongagawy Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam ser Wieluński) 100ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 5 jaj 150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa: 50ml mleczka kokosowego(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Do rondelka wlać mleczko kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową
Mała Cukierenkadelikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszany dach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa. Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł
W kuchni Karmel-itkipłatków owsianych łyżka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżeczka nasiona chia 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania obręczy cukierniczych lub 6-7 łyżek gotowej granoli orzechowej np. z tego przepisu Lekki sernik truskawkowy na jogurcie: 400 gram świeżych truskawek 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu(...)opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej 10-12 świeżych truskawek 100 ml wrzątku kilka świeżych truskawek do dekoracji Przygotowanie spodu z granoli Na suchej patelni prażę płatki owsiane z posiekanymi orzechami przez 5-6 minut, do zarumienienia. Dodaję miód i karmelizuję całość jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, tak by miód pokrył wszystkie składniki. Studzę granolę i miksuję w malakserze
Mango Papajawylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut. MASA ORZECHOWA : • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2/3 szkl. miodu • 2 jajka • 1/3 rozpuszczonego masła Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku, ciągle mieszając gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, wylać na podpieczony spód i odstawić. MASA SEROWA(...)dokładnie zmiksować, następnie wylać na masę orzechową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę, sernik w dotyku powinien być sprężysty i niezbyt wyrośnięty (bo masa nie była napowietrzana), studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy udekorować orzechami, przechowywać w lodówce
KUCHNIA POLSKASernik dyniowy z figami https://frosch.blogspot.com/2015/10/sernik-dyniowy-z-figami.html Drożdżówki dyniowe z figami i ze śliwkami https://frosch.blogspot.com/2015/10/drozdzowki-dyniowe-z-figami-i-sliwkami.html Sernik z dynią, mlekiem kokosowym i amarettini https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi https://frosch.blogspot.com/2013/10/sernik-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i.html
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się znaleźć babka wielkanocna . Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe czy keks. Czasem na naszych stołach znajdą się ciasta z orzechami, bakaliami, z unoszącym się aromatem miodu. W tym wpisie chciałem Wam pokazać w jaki sposób możemy przygotować pyszną babkę wielkanocną , której
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!