stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. ********************************************* "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii(...)żółtek 6 białek + pozostałe od spodu 3 budynie waniliowe 3/4 szklanki oleju 2 pełne szklanki mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii (lub kilka ziarenek ) Ser, żółtka, ekstrakt, budyń dobrze zmiksowałam. Następnie cienkim strumieniem dodałam oliwę. Wymieszałam, dodając cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując. Białka ubiłam na sztywno, stopniowo dodając cukier. Piana musi być sztywna i lśniąca. Delikatnie wmieszałam
W kuchni Karmel-itkizamrozić i podać później jako lodowy sernik, będzie pyszne. To wymyślił mój mąż Biszkopty utłuc za pomocą tłuczka lub zmielić blenderem, dodać miękkie masło i wymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę przygnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Serek wrzucić do miski, dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Wlać mleko skondensowane i znowu wymieszać. Następnie dodawać(...)masy serowej. Dokładnie wymieszać. wylać masę na pokruszone biszkopty i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 1 godzinę i 10 minut. po wskazanym czasie, nie wyciągać sernika z piekarnika tylko wyłączyć i otworzyć szeroko drzwiczki. Zostawić, aż ostygnie. Po upieczeniu jak dotkniecie górę sernika , poczujecie wyraźnie gąbczastą, miękką konsystencję, jak żelatyna i tak ma być. Udekorować
Kuchnia PokoleńWprawdzie maliny i jeżyny już mi się w ogrodzie skończyły, ale mam jeszcze dla was zaległy przepis na sernik. Sernik był pyszny, więc nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Z pewnością przyda się w przyszłym roku, ale można również wykorzystać do niego inne sezonowe owoce lub owoce z puszki na przykład mandarynki lub brzoskwinie. Składniki: okrągłe(...)mleku rozmieszać żelatynę. Wlewać powoli do masy serowo śmietanowej i również miksować na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. Na wierzchu ułożyć maliny, jeżyny i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki by sernik stężał
Ala piecze i gotujemasła (część można zastąpić ciepłym mlekiem) Ciasteczka oraz platki rozkruszyć na drobny pył i połączyć w misce z roztopionym masłem. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania warstwy serowej. Warstwa serowa 1 kg sera na serniki (wiaderkowego) budyń waniliowy 150 g cukru pudru 100 g wiórków
Kuchnia ElliePrzed nami weekend więc czas na kolejne pyszne ciasto! Padło na sernik, ja uwielbiam! Polecam , naprawdę pyszny! Składniki na masę serową; 60 dag sera twarogowego 2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto 8 łyżek cukru cukier waniliowy pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 10 dag rozpuszczonego masła Składniki na ciasto; 1 szklanka mąki pszennej
Radość kipiąca uśmiechem.Adore Cynamon i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :) Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła 7 g drożdży instant 250 ml mleka 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące
Dzieje kuchennej Wiewióryprzewrotnie zrobiłam Marmurek, ale nie taki oczywisty, tylko na bazie mojego fasolowego sernika, z kawałkami czekoladowego ciasta w środku i chrupiącymi orzechami, jednym słowem cudo! Składniki na dużą tortownicę: masa „serowa” 400 g suchej fasoli piękny Jaś ugotowanej o miękkości puszka mleka kokosowego 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g wiórków kokosowych (u mnie standardowo
greenscarfkupić ) , z którymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko skondensowane niesłodzone 400 g masa fioletowa: 330 ml śmietany 30% 1 galaretka jagodowa
Bon appetit mon amieczasu na 2 ciacha i odpowiedniej ilości domowników, żeby miał kto jeść postanowiłam przygotować sernik z piernikiem w jednym. Pychotka polecam. Składniki: 225 g ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy
Wielki apetyttakie nie jest. Nie jest również pracochłonne. Polecam, może ktoś z Was przygotuje je zamiast sernika na Wielkanoc? ;) Składniki na ciasto: 225 g masła 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyżki kakao Krem serwo śmietankowy: 300 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 ml śmietany
Domowa cukiernia Ewybułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj.POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj mleko, wymieszaj.NIE GOTUJ !polej ciasto, będziesz zachwycony/a.SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkipełni. U każdego na blogu królują zupy, sosy z jej dodatkiem, serniki.... Dynia na słodko, wytrawnie... A u mnie przygoda dopiero się zaczyna. Dynia jaką pamiętam z dziecięcych lat nie kojarzy mi się za dobrze. Gotowana przez moją babcię na mleku z dodatkiem lanych klusek. Jedynie ten widok krzątającej się babci w swoim fartuszku
Malinowe Pocałunkizacnie się prezentuje, czyż nie? ;) Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g)- 250g serka homogenizowanego waniliowego (ja uwielbiam Łowicz, bądź Mlekpol).- 250ml mleka 2,0% tłuszczu- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią- 50 gram masła 82% tłuszczu - 350g chałwy
Sajkofanka smakusernik (tortownica 24 cm) Składniki: 800 g zmielonego chudego twarogu (ja kupuję Presidenta do serników) 6 jaj, żółtka oddzielone od białek 5-6 łyżek słodzika w proszku (odpornego na wysoką temperaturę, nie aspartam, np. stevia) 3 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej 1 szklanka chudego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść
karmelowykiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje Składniki: spód: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru(...)cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Kokosowa chmurka: piana: 4 białka 4 łyżki cukru pudru Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez
Krakowskie smaki Ani