moje kolejne 18- te urodziny ;) Torcika dostałam od męża i synów, ale to kupowany ( bo sama dla siebie nie piekę ), wiec zapraszam na ten sernik. Składniki: 1,5 szkl mąki 3 łyżki kakao ciemnego niecałe 1,2 szkl cukru 1 żółtko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% masa serowa: 1 kg sera 100 g masła
Z Majeczką w kuchninigdy się nie znudzi, do której lubię powracać. Sernik najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy wydobywa cały swój smak, swoją "sernikowość", ma idealną konsystencję. Jeśli więc planujecie pieczenie sernika, lepiej upiec go nieco wcześniej (np. na niedzielny obiad najlepiej piec w piątek wieczorem). Składniki: 1 kg tłustego sera (może być w wiaderku, ale zwróćcie uwagę na skład(...)pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy wystygnie, odkroić go z formy, przykryć i wstawić od lodówki. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż polewa się zagotuje. Przed podaniem sernik polać polewą, udekorować według uznania. Smacznego
Obiad gotowydelikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru; 12 jaj; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300g margaryny(...)parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa; Złożenie ciasta: Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte z ciemnego
In my kitchensprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki(...)przez 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie. Na koniec podnieść temperaturę do 200 st. C. i podpiekać 5-10 minut, aż kruszonka się zrumieni. Sernik ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wczoraj moja Mamunia miała urodziny, chciałabym jej więc życzyć wszystkiego, co najlepsze, dużo zdrowia i mnóstwa powodów do uśmiechu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 1 i 1/4 szklanki cukru (270g) - można dać nieco więcej jeśli mamy kwaśny ser 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40g każdy) 200 ml śmietany 30 % skórka otarta z jednej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty Polewa: 100 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany (użyłam 12%) skórka(...)minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze godzinę i 15 min. Wyłączyć piekarnik , a sernik wyjąć dopiero po ok pół godzinie . Schłodzić kilka godzin w lodówce. Masło , cukier , kakao i śmietanę umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu aż masło i cukier sie rozpuszczą. Dodać połowę otartej skórki cytrynowej i zdjąć polewę z ognia
Malinowa Kawiarenkakorzenne w smaku. Pamiętajcie o tym, że upieczony sernik musi studzić się w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu należy go schłodzić w lodówce. Poniższy przepis na pieczony sernik pierniczkowy (wypiek) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny " (link do strony konkursowej: konkurs.kopernik.com.pl ) , którego głównym zadaniem jest stworzenie dania z wykorzystaniem Pierników z Kopernika(...) studzić w piekarniku. Po wystudzeniu, wstawić do lodówki i mocno schłodzić (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać gorzkim kakao i ozdobić pokrojonymi piernikami oraz listkami mięty. Przygotowywanie masy sernikowej Od lewej strony: gotowy spód i wygląd sernika przed pieczeniem
Ugotowaćróżnymi smakami. Nie taki diabeł straszny :) Jeśli mamy dobry przepis bazowy na sernik to można kombinować - zmieniać spody, polewy, dodatki czy smak masy serowej. Dziś przepis na sernik do którego nie użyłam tradycyjnego cukru. Substancją słodzącą jest w tym wypadku dżem morelowy słodzony ksylitolem i sam ksylitol (cukier z kory brzozy), który ze względu na niski indeks glikemiczny(...)opaść. POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli jest zbyt gorzka - więcej ksylitolu. Wystudzony sernik oblać czekoladą i udekorować suszonymi morelami. Przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: KRUCHE KAKAOWE: mąka tortowa 3 szklanki, margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana kwaśna 4 łyżki SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba zimną
W Mojej Kuchni Lubięmargaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku ) 5 jaj 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna(...)sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym
Izabelawkuchniforemka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 5 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżeczka sody na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kaszy manny 1/3 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku mały(...)słoiczek żurawiny (gęstej) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki kokosu Przygotować ciasto murzynkowe: masło, wodę, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Wbić żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z sodą i połączyć. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Przygotować masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady. Składniki na foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą 80 g masła 1 łyżka kakao - opcjonalnie szczypta soli 1 łyżka cukru/ksylitolu 500 g twarogu(...)krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym puree i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie - jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach, taki jest mój dzisiejszy deser. Serników na moim blogu jest całkiem spora ilość ale ja je uwielbiam i jeszcze spora
Moje Małe Czarowaniepłaska łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml oleju 100 ml wody gazowanej lub innego napoju typu cola/pepsi lub ewent. mleka 2 czubate łyżki kakao składniki na masę serową: 300 g sera twarogowego lub na sernik (użyłam "Mój ulubiony") 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru, nieugotowanego 1/4 szkl cukru kilka kropel esencji pomarańczowej 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta(...)masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko. 2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. 3. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy ją do woreczka, odcinamy róg i wylewamy na murzynka tworząc
Gotowanie...to proste !łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka kakao naturalnego opcjonalnie słodzidło 2 łyżki wody (do rozrobienia budyniu i kakao) + dowolne owoce kakao naturalne W rondelku mieszamy serek, jogurt, jajko i słodzidło (ja nie dodaje, lubię, gdy sernik ma lekko kwaskowaty smak). Stawiamy rondelek na palnik i lekko podgrzewamy, cały czas mieszając, dodajemy rozrobiony budyń z kakao. Gotujemy serniczek, cały
Kuchenny Skrawek Niebaminut, ostatnie 10 minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni. Studzimy również w piekarniku. Możecie go podawać oprószonego cukrem pudrem lub kakaem. Świetnie też pasują do niego lody owocowe, ale wtedy sernik należy podać na ciepło. Pamiętajcie, piękno tkwi w prostocie. Smacznego
Kuba Gotuje