Spód: 3 łyżki otrębów pszennych 1 żółtko (jajko rozmiar L) łyżka brązowego cukru 2 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 300g chudego sera białego 90 g maślanki naturalnej 2 jajka + białko 18g niesłodkiego kakao cukier brązowy, miód lub inne dowolne słodzidło wiórki kokosowe Składniki na spód mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy(...)minut w 180 stopniach. Ser, maślankę, żółtka i kakao blendujemy razem. Dosładzamy według własnych upodobań, ja użyłam 2 łyżki brązowego cukru, ale myślę, że może następnym razem spróbuję użyć bardzo dojrzałych bananów ;) Białka ubijamy ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą serową. Wszystko wykładamy na podpieczony spód, wierzch posypujemy wiórkami. Sernik pieczemy 50-55 minut w 180 stopniach. Życzę
Czerwona Porzeczkaciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 300 ml śmietanki kremówki 120 ml oleju 1 szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazbadano dotąd jak sernik trafił do Górna na północy Podkarpacia (powiat Nisko), ale mogę Wam zdradzić, że tamtejsze gospodynie pieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :) Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową(...)czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu otrzymujemy smaczne, lekkie ciasto serowe z nutą kakao, które nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :) Przepis na sernik przekładany pochodzi od Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Górnie, a znaleźć go można w pięknie wydanej publikacji „Tradycja, smak i wdzięk
Trzeci talerzspód: 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik: 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może, nie musi być zmielony) 2 budyni śmietankowe 1/2 szklanki zimnego mleka 5 małych, przejrzałych bananów 150g miękkiego masła polewa: 100g masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Biszkopty pokruszyłam, zagniotłam wraz z masłem coś a'la kruche(...)gdzie pierwsze 45 minut w temperaturze 150 stopniach, a pozostały czas w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiłam w piecu, aby sernik odpoczął. Polewa: Wszystkie składniki rozpuściłam ze sobą w garnuszku i zagotowałam. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać kakao. Musi mieć konsystencję rzadszego ciasta naleśnikowego. Kiedy masa przestygła, ale jeszcze była ciepła, posmarowałam nią wierzch. Zostawiłam do całkowitego przestygnięcia
W kuchni Karmel-itkistosownej okazji. Na taki sernik miałam już od dawna ochotę. I dopiero wczoraj udało mi się moją kulinarną zachciankę. Sernik wyszedł przepyszny. Należy raczej do tych cięższych serników jednak strukturę ma aksamitną. Dajcie mu postać z kilkanaście godzin, wówczas zyska na walorach smakowych. Przepis znalazłam na tej stronie ( klik ). Dodałam tylko od siebie skórkę pomarańczową i aromat rumowy(...)rodzynki itp. Porcja na małą kwadratową blaszkę Składniki: Ciasto: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa serowa: 1000 g twarogu na sernik 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 4 jajka 200 g śmietany 18% aromat rumowy kandyzowana skórka pomarańczowa Z podanych składników zagnieść
My simple kitchenByło ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek
Słodkie inspiracjeOstatnio proponowaliśmy Wam sernik tiramisu i nie da się ukryć, że zyskał Wasze solidne zainteresowanie dlatego dzisiaj kolejne ciacho z tej serii. Tym
Kuchenne WariacjePyszny sernik z gruszkami. :) Składniki: I. Ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki brązowego cukru - 3 żółtka - 150 g masła - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka pasty waniliowej II. Masa serowa: - 700 g zmielonego sera - 6 jaj - szczypta soli - 250 g masła - 200 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DominikaDolcipuder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze. Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao- ja tego nie zrobiłam. Kroić ostrym długim nożem, maczanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Za każdym razem nóż przecierać
Kubki smakuCiasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza(...)czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik
Jak gotować i nie zwariowaćdość dawna mam w planach zrobić "nernik", czyli wegański odpowiednik sernika z orzechów nerkowca, ale jakoś ostatnio brak u mnie tych orzechów, więc pomysł odkładam na bok 😂 Za to postanowiłam zrobić coś podobnego, a nerkowce zamienić na migdały , dokładnie białe, czyli blanszowane. A jeszcze precyzyjnie na masło orzechowego z tychże orzechów od marki Terrasana . Pierwszy raz miałam okazję(...)łyżki nasion chia 1 czubata łyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu
Zdrowie na języku :Pmąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Na ser: - 1 kg gotowego sera na sernik - 3 jajka całe - 150 masła miękkiego - aromat cytrynowy - 150 g cukru - 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka
SMYKWKUCHNInieco większa np. 20 cm spisałaby się lepiej. Składniki: 0,5 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 3 jajka 80 g margaryny lub masła aromat waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 10-12 ciasteczek Oreo + krem czekoladowy (u mnie Nutella) i maliny do dekoracji Wszystkie składniki powinny być(...)ziemniaczaną i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez
Ciastkozercybiałego (200-250g) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki mleka STEWIA wg. smaku polewa (pajęczyna;p): woda 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka kakao STEWIA wg. smaku Sposób przygotowania: Ser rozgniatamy widelcem dodajemy jogurt i STEWIE do smaku, wszystko mieszamy żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku dodajemy żelatynę do sera (najlepiej przez(...)przekładamy masę do małej miseczki i wkładamy do lodówki, żeby zastygło, ja zostawiłam na całą noc kiedy zastygnie miseczkę z sernikiem wkładamy do gorącej wody, żeby łatwiej było nam wyciągnąć masę z miski mleko w proszku, kakao i stewię mieszamy dodając po trochu wody, aż powstanie dość gęsta polewa teraz wykorzystując nasze ukryte zdolności rysujemy pajęczynę na serniczku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość