lubicie serniki, a także przepadacie za czekoladą i orzechami to koniecznie musicie go zrobić :) Składniki: Na spód: 170 g sucharków 200 g czekolady z orzechami 20 g masła Na masę serową: 12 g żelatyny (w proszku) 750 g twarogu 100 ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady z orzechami 250 g śmietanki 30% 1 łyżka kakao(...)forma dobrze trzymaJ Serowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego
MyCookBook.plforemkę do tego sernika. Otóż nie miałam odpowiedniej i wykorzystałam jednolitrowy kartonik po soku, odcięłam nożem jedną ściankę i gotowe. Składniki: 4 wafelki Lusette czekoladowe 500 g białego dobrze zmielonego sera (może być z wiaderka) 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa (lub inny smak) 2 łyżeczki żelatyny kakao Wykonanie(...)już wszystkie wafelki będą na swoim miejscu wylewamy pozostałą część masy serowej i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli na przynajmniej 2 godziny. Po wyjęciu sernika z foremki posypujemy kakao. Smacznego
Jadło i czytadłoPrzygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc na plaży w Grecji myślałam tylko o tym, by odpalić piekarnik zaraz po powrocie! Zrobiłam zakupy przez internet, a już po powrocie do Polski mogłam cieszyć się(...)jajko – 1 szt * wanilia – 0,5 laski * drobny cukier – 50 g * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka WARSTWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 125 g * kakao – 1 łyżka * masło 82% – 100 g * cukier – 60 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 50 g * soczyste czereśnie – ok. 100 g *Ja użyłam sera „wiaderkowego
Ostra na SłodkoDeser, który przygotujecie w nieco ponad 30 minut – i to łącznie z posprzątaniem:) Co prawda moim zdaniem ani to sernik, ani tiramisu, ale… nie czepiajmy się nazw i niech zostanie w tej wersji;) Masa serowa tak na prawdę to bita śmietana z serkiem mascarpone usztywniona żelatyną i przełożona nasączonymi w kawie i amaretto biszkoptami. Moim zdaniem może(...)tortownicy, wyrównujemy. Kawę przelewamy do małej miseczki. Wlewamy amaretto, mieszamy. Nasączamy dość mocno podłużne biszkopty. Rozkładamy je jeden obok drugiego na masie. Oprószamy je warstwą gorzkiego kakao. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy z obręczy a wierzch oprószamy kakao (u mnie i gorzkie i słodkie). Uwagi: Po zmieszaniu żelatyny z niewielką
Smaki Na Talerzulaski wanilii, a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane masy naprzemiennie wlewamy na środek podpieczonego spodu: dwie łyżki kakaowej masy, dwie łyżki waniliowej, dwie łyżki kakaowej... itd. Na koniec delikatnie potrząsamy tortownicą, aby masy się wyrównały. 6. Na najniższej półce piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą - para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Wkładamy sernik
My Culinary Art"Budka" - Tak nazwałam swoje ciasto a tak na prawdę ma ono kilka nazw bo chatka Puchatka, domek, buda psa, buda baby Jagi czy po
Moje Małe CzarowanieJeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak. I masa serowa: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam(...)godzin. Do dekoracji : W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Ubijamy śmietankę i pod koniec dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Śmietankę nakładamy na sernik, układamy orzechy, posypujemy kakao lub cynamonem i wiórkami czekolady
VioletoweKucharzeniesernik - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 50 ml śmietany 30% - 1 łyżka kakao - pół czekolady mlecznej - 1 aromat waniliowy Składniki na polewę: - 5 łyżek cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1/2 kostki masła Oprócz tego do przybrania sernika będą potrzebne orzechy zmielone i kilka orzechów w całości. Najpierw wyrabiamy ciasto. Tym razem robiłam(...)Potem wylewamy masę na spód orzechowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika robimy polewę. Cukier puder mieszamy z jajkiem a następnie dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. W między czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do masy i mieszamy. Polewę wylewamy na ciasto i posypujemy
Kuchenne Wariacjesernik składający się z trzech idealnie pasujących do siebie warstw. Spód to trafione połączenie suszonych śliwek, herbatników i czekolady - bez masła :) Masa serowa nie wymaga dużo pracy i wprawy, uda się nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli chodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao(...)całkowitym wystudzeniu sernika. Polewa: 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki soku z pomarańczy Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprostokątnej, jednak sernik będzie wtedy niski. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Do dekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami (lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku(...)link ) 😍 Składniki na okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/3 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu ok. 100 g masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na min. 30 min lub całą noc. Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera (najlepiej półtłusty) 1/2 szkl
Czarnawisienkawykorzystać również kupny (sernikowy). Ja postanowiłam jednak podejść bardziej pieczołowicie do tego sernika. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas(...)cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która
mojewypiekiinietylkoproszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: twaróg z wiaderka jaja 6 szt cukier 1 szklanka budyń śmietankowy 80 g masło 100 g żurawina suszona 50 g Polewa czekoladowa: kakao niesłodzone 6 łyżek masło 150 g cukier 100 g wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania Wykonanie: 1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier(...)stopniach przez godzinę .Po upieczeniu wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia. 3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady. Wykonanie domowego jogurtu jest tak proste , że nawet dziecko mogło by samo zrobić
Różowa kuchniawiaderka) 700 ml śmietany 12-18% 2 jajka (duże lub 3 małe) 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego 1,5 łyżki kaszy manny Dodatkowo: herbatniki do wyłożenia spodu kakao do posypania wierzchu Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą(...)opadnie i nie popęka.) Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao. (*) Jeśli użyjecie czekolady mlecznej - kolor sernika niekoniecznie będzie intensywny, więc w tym przypadku warto dodać (do masy już z czekoladą) 1 łyżkę ciemnego kakao. (**) W przypadku, gdy wierzch za bardzo się rumieni
Di gotujelicząc oczywiście czasu pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza poduszeczkom z ciasta czekoladowego, które powstają po zrobieniu ‘kratki’ z masy serowej. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura , który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy czekoladowej. Tak więc jeśli szukacie czegoś szybkiego i słodkiego, to polecam Wam właśnie przepis na Poduszkowca(...)mąki pszennej tortowej – ok. 1 i 1/3 szklanki 180 g cukru – ok. 4/5 szklanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju – pół szklanki 4 łyżeczki kakao 125 ml wody – pół szklanki pół tabliczki gorzkiej czekolady – 50g *szklanka o pojemności 250ml Składniki na masę serową: 500 g mielonego sera (ja użyłam twarogu z wiaderka
Kulinarne PrzebojeWykombinowałam na ostatni dzień roku sernik, bo miałam w lodówce 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku.Wykorzystałam przepis na...wiaderku!Każde wiaderko – każdy producent ma inny przepis. Na moim wiaderku pisało, że trzeba sobie zrobić kruchy spód. Nie miałam weny, nie miałam pomysłu. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam eksperyment.Mój serniczek jest na pysznej chrupiącej kruszonce!Całość genialnie prosta.Pyszna.Od(...)minut.Wsytarczyło spokojnie.Na wierzch przygotować polewę. Jedna trzecią margaryny roztopic z dwoma łyżkami wody, 4 łyżkami cukru i 3 łyżkami kakao Skworcu.Następnie wierzch sernika posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu.Płatki wcześniej prażymy na patelni.I sernik gotowy.Naturalnie schłodzony w lodówce, dnia następnego , smakuje najlepiej.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni