udział :-) Powiem Wam, że to chyba najlepszy sernik na zimno jaki kiedykolwiek jadłam :-) oj tak! zdecydowanie... Na potrzeby weekendowej akcji dodałam owoce (babcia nie dawała). Wy możecie też dodać rodzynki, wyłożyć spód tortownicy biszkoptami, połączyć to wszystko w jednej tortownicy :-) dowolność pełna, ważne że smakuje fantastycznie... SKŁADNIKI 600 g serka waniliowego 250 g masła 1 szklanka cukru pudru(...)waniliowy i krzepnącą żelatynę z mlekiem (jeśli będzie zbyt płynna, masa podzieli się). Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową, wierzch posypujemy czereśniami (możecie je wydrylować, ale nie jest to konieczne,tylko wtedy pamiętajcie by uprzedzić gości ;-) ) i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wspólnie ze mną w "sernikowej" akcji serniki robiły
Czary - gary w kuchnimożna obejść się także bez nich. Łatwy fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci. Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy* 250 ml mleka 2 - 3,2 % 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru 5 jaj słodzik rozkruszony, stevia itp. zamiast cukru (cukier(...)mleko, żółtka, proszki budyniowe i zmiksować na gładką masę. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka. Obie masy delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać i dosłodzić do smaku. Sernik wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypać owocami i wsunąć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut za złoty kolor. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach
Poezja Smaków - blog kulinarnymasa serowa: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku) 100 ml śmietanki 30% II masa serowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg twarogu 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 250 ml śmietanki(...)piekarnik na 120 *C i pieczemy przez 1 godzinę 35 minut. Po upieczeniu delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika, po paru minutach przysuwamy tortownicę bliżej drzwiczek i w końcu wyjmujemy nasz sernik i studzimy na blacie. gdy sernik ostygnie całkowicie możemy zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki na 12 godzin. Do dekoracji : W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę
VioletoweKucharzeniemnie 22% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: biszkopty z błonnikiem Mamut garść pestek dyni garść płatków migdałów polewa czekoladowa Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dynii. Do sernika jak i innych wypieków używam dyni hokkaido. Taką dynię(...)Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Masę serową wkładamy do nagranego piekarnika. Wierzch sernika powstał z gęstej polewy i posiekanych płatków migdałów i pestek dyni. Sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu
Życie zaczyna się w kuchniokrągłych biszkoptów 0,5 szklanki śmietanki 30% 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 250g chałwy waniliowej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki wody polewa chałwowa 150ml śmietanki 30% 200g chałwy waniliowej tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) - w 0,5 szklanki śmietanki(...)ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera - polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając - ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie
Smakołyki Berenikisię upiecze i ostygnie:). 1 kg twarogu z wiaderka 1 puszka (400g) masy kajmakowej 4 jajka L 1/3 szklanki cukru 100g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 150g ciastek owsianych Dodatkowo: 1/2 puszki (200g) masy kajmakowej 8 krówek 100g płaków migdałowych 1. Twaróg, masę kajmakową, jajka, cukier i masło w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera. Miksujemy(...)napowietrzyć masy. 2. Na dno tortownicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciastka. Wlewamy masę serową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 1,5 godziny. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. 3. Sernik smarujemy grubą warstwą masy kajmakowej, posypujemy pokrojonymi krówkami i płatkami migdałowymi
Szefowa kuchnimoże lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory roku, niezaleznie od humoru! Szybka wersja z galaretką. Ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na masę serową: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka(...)zastygła. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec
Słodki Zakątekkrzywa. Gotowany (schłodzony) sernik z serka wiejskiego podany z grillowanymi morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi Przepis: brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu / 1 porcja / składniki: 200 g serka wiejskiego* średnie jajko 30 ml mleka czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego 1-2 łyżki cukru
tost z dżememSzybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego sera20 dag masła30 dag cukru2 jajka1 budyń waniliowyulubiony aromat100 g gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIESpódHerbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno(...)czasie, wyjąć z zamrażalnika, posmarować masłem orzechowym i wstawić do lodówki.Masa SerowaZ 2 białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel dodać do masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane
RAROSSAGrecki Sernik z wyspy Sifnos z Archipelagu Cyklad czyli Melopita-Μελόπιτα, miodowe ciasto. Grecki Sernik z wyspy Sifnos, oczywiście z Archipelagu Cyklad, czyli Melopita-Μελόπιτα. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że Grecja ma jakieś 2500 wysp, z czego 165 jest zamieszkanych. Jedną z takich wysp jest Sifnos, która według badań archeologicznych była już zamieszkana ponad 4000 lat temu(...)Sernik, czy też miodowe ciasto, z kilku składników wychodzi coś naprawdę pysznego. W oryginalnym Greckim Serniku jest ser – Mizithra -, który niestety jest ciężko dostępny poza Grecją, ale na szczęście jest bardzo podobny do włoskiej Ricotty, którą praktycznie można dostać wszędzie. Na zakończenie… A nie dziś w Irlandii jest Pancake Day 🇮🇪 A, że mój sernik
RafalCookDelikatny miękki, puszysty sernik ... Taki jak lubię.. Przepis na ten smakołyk znalazłam TUTAJ – odrobinę zmodyfikowany przeze mnie dał smakowity efekt. ;-) Składniki: Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe (40 g) 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie(...)masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie , olej, cukier waniliowy i krótko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę
Na słodko lub wytrawniejednolitą masę i nie trzeba mielić twarogu. Wszystkie składniki do ciasta (oprócz pudru cukru) umieścić w misce, mikserem wszystko dokładnie utrzeć na gładką, dość gęstą masę. Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości, spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki(...)pieczenia 28x20 cm (lub 1 duża forma 34x25 cm), na dnie form rozsmarować ciasto babkowe, na ciasto wylać masę serową. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik twarogowo-jogurtowy jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, na cieście babkowym smakuje idealnie
W Mojej Kuchni LubięMasa serowa: 1kg twarogu (ja używam w wiaderku President) 6 jajek (białka osobno) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy ewentualnie waniliowy 1 torebka budyniu waniliowego (może być śmietankowy) Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po łyżce twarogu, miksuj. Następnie dodaj budyń oraz olejek. Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek - wymieszaj delikatnie łyżką(...)Tortownicę wylep ciastem (razem z brzegami), wylej masę serową. Piecz w rozgrzanym piekarniku- 180 stopni około 1h (ja zawsze piekę"na oko"). Gdy sernik będzie upieczony, poczekaj aż wystygnie, następnie nałóż 1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej, na to wyłóż prażone wiórka kokosowe. ZAPRASZAM DO GRUPY DLA POCZĄTKUJĄCYCH KUCHAREK >> KLIK << Zajrzyj również
My World by Dagmara Rekserka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżką mąki 1,5 szklanki płatków śniadaniowych Nesquik Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wysypujemy płatki śniadaniowe Nesquik. W misce miksujemy ser, mąkę, jajko i cukier. Dosypujemy płatki śniadaniowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy (delikatnie na wyłożony spód). Sernik pieczemy w 180*C przez
VioletoweKucharzenie