świąteczny czas i nac ieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny na niedzielne popołudnie. SERNIK KOKOSOWY Składniki: spód: 150 g daktyli 100 g herbatników masa serowa: 0,7 kg twarogu sernikowego 1 szklanka wiórków kokosowych 3 jajka 200 g cukru 3/4 szklanki mleka(...)mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wszystko miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z daktyli. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego sernik i pieczemy około 60 minut. polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej mieszając aby powstała gładka polewa. Polewą polewamy upieczony i ostudzony sernik
Bon appetit mon amieLubicie serniki ? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo mamy dla Was przepis na sernik ananasowy na zimno . Do jego zrobienia wykorzystaliśmy ananasy z puszki, ponieważ świeży ananas powoduje, że galaretka nie tężeje, a masa serowa może zrobić się gorzka. Można temu zapobiec, gotując świeży owoc prze kilka minut, lecz “puszkowa” wersja sernika jest szybsza
niecodziennikparypozostałe składniki na masę serową. Miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut. Śmietanę 18% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Smarujemy gorący sernik i z powrotem wkładamy do piekarnika jeszcze(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na sos toffi umieszczamy w garnku z grubym dnem. Ustawiamy na wysokim ogniu i cały czas mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos zacznie bulgotać. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a następnie smarujemy nim wierzch sernika. Wkładamy
My Culinary Artprawdziwy biały ser zmielony- jednak nie trzeba go mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu
Aga w kuchniminuty z zimną maślanką, na środku formy dać porcję sernika galaretkę wyjąć z miseczki i na serniku położyć na środku galaretkę resztę sernika wyłożyć do formy łyżką przyciskając do dna wokół galaretki, na wierzchu ułożyć maliny, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 600 ml gorącej wody + 2 płatki żelatyny, gdy galaretka tężeje dać ją na maliny, sernik schować
W Mojej Kuchni Lubięciemnej masy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. ( Uwaga: masa szybko tężeje ) 6. Na wierzch wysypujemy borówki. Wkładamy do lodówki do stężenia ( na ok. godzinę ). Przed podaniem sernik z lodówki należy wyjąć 15 minut wcześniej. * jeżeli użyjemy samej jagodowej galaretki paski w serniku nie będą tak ciemne. Jeżeli nie mamy pod ręką jagód można do masy dodać odrobinę fioletowego barwika
kawawszklancepianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i powkładać do niej kandyzowane owoce schować
W Mojej Kuchni LubięMasę wyłożyć na ciasteczkowy spód , na dużą blaszkę wlać wrzątek ,postawić na środku sernik i wstawić do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach ,wystudzony wstawić do lodówki . Zabieramy się za mus malinowy , dwie galaretki rozrobić w 200 ml wrzątku ,wystudzić ,lekko rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć
Wypieki Reneprzepis na sernik z galaretką, ale nie jest to sernik na zimno, tylko sernik pieczony w piekarniku. Dla niektórych pewnie będzie to zaskoczeniem i niecodziennym połączeniem. Ja jednak często spotykam się z takim sernikiem na różnego rodzaju uroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc(...)wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml gorącej wody. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia
Waniliowe Improwizacjegalaretka i kwaśne maliny tworzą razem pyszne połączenie :-) Polecam nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. Czas przygotowywania: do 2 h Czas pieczenia biszkoptu: 20 minut Ilość porcji: niski sernik z tortownicy średnicy
AniaGotuje.plDziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Życzę wszystkiego najlepszego fanom tego magicznego napoju :) .Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :)Czekoladowy, puszysty serniczek i słony
SzczyptaSmaQgorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych 30 g masła klarowanego stopionego masa serowa: 1 kg sera na sernik 100 g kwaśniej śmietany 130 g brązowego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej galaretka pomarańczowa: sok z 2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany(...)pieczenia. Spód podpiekamy w temperaturze 160 stopni C przez 10 minut. Składniki na masę serową ubijamy krótko mikserem tak by się ze sobą połączyły. Długie ubijanie powoduje nadmierne napowietrzanie masy serowej co w trakcie pieczenia powoduje mocne wyrastanie, a potem upadanie sernika. Gotową masę przelewamy do formy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 160 stopni
Przysmaki Karolkidarmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn w syropie, pamiętając minione lato i czekając na to, które nadejdzie. Z jednego z nich zrobiłem sernik. Jeśli macie jeżyny w swojej spiżarni, musicie go spróbować, jeśli nie – dodajcie przepis do ulubionych i poczekajcie do lata. Składniki: 1 kg serka mascarpone 1 szklanka cukru(...)całym swym jestestwie. Przelewacie ją na foremkę z ubitymi ciasteczkami i wstawiacie do piekarnika. Najpierw pieczecie w 180 stopniach przez piętnaście minut, potem w 160 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie wyłączacie piekarnik i zostawiacie sernik w środku do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach możecie uchylić lekko drzwiczki. Grzeszcie tego lata! Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKmama zawsze piekła duża blache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem,szklanka cukru,jajko,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki kakao(...)ciasta z lodówki wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu zetrzeć drugą, zamrożoną część ciasta.Sernik piec około 75 minut w temp. 180st.Przed podaniem polukrować
Z miłości do słodkościteż najlepszy jest prawdziwy tłusty ale efekt to poezja smaku. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem(...)szerokości 1 cm. Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę żółtkiem. Piec około 70 - 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce. Lukier: 150 g cukru pudru sok z 1 dużej cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem
maniapieczenia