sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień Składniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego(...)ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić. Ser dwukrotnie zmielić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy- masę dokładnie zmiksować i przełożyć do garnka
Krakowskie smaki Anikiedyś spontanicznie po zakupie serka ricotty. Szczególnie zasmakowało mi połączenie serka i miodu. Ponieważ są w takim miłosnym kształcie - polecam je na Walentynki! Dla kogo: dla mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg dla sernikołasuchów dla lubiących ricottę Składniki na ciasto: 150g mąki 100g cukru jajko skórka otarta z połowy cytryny 125 masła małe opakowanie cukru(...)mnie 10 foremek silikonowych). Na każdą z foremek nałożyć po kawałku papieru do pieczenia i na niego nałożyć groch lub obciążniki do ciasta. Piec sam spód ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, śmietanę, ubitą piane z białek oraz ekstrakt waniliowy. Upieczone spody wyjąć z piekarnika. Usunąć fasole/obciążniki
Mania WypiekaniaProsty, a jednocześnie pyszny i szybki sernik- z ziemniakiem. Polecam również inny przepis na sernik z ziemniakami Inne przepisy na SERNIKI Składniki: 4 jajka 25 dag cukru 1 kg sera tłustego wiejskiego 10 kaszy kukurydzianej 2 ziemniaki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 aromat waniliowy 2 cukry waniliowe ½ margaryny do pieczenia tłuszcz do formy wiórki do formy(...)aromatu waniliowego- całość utrzeć. Następnie wlać roztopioną margarynę, starannie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut
Tradycyjna KuchniaPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty (np. takiej jak ta). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków.Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany3(...)zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche - śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyPyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki- 100 g margaryny- 1 żółtko- 140 g cukru pudru Masa makowa- 0,5 kg suchego maku- 1 białko- 180 g cukru- 3 czubate łyżki kaszy manny- kilka kropel olejku migdałowy Masa(...)utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko
Świat Smakuszybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może? Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą. Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie(...)BISZKOPTU:Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao,Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.PIECZENIE: 180 stopni. około 30-40 minut, góra-dół, termoobieg./gotowy będzie gdy odejdzie od foremki/tortownicy. Można zrobić test patyczkiem, nakłuwając na środku i sprawdzając, czy wyciągany patyczek jest suchy.Biszkopt studzimy, następnie przekrajamy przez środek. Powstają
Wypisz WymalujZawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt słodki
Kuchnia ŁukaszaSernik z serków waniliowych.Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto : 190 g margaryny rozpuszczonej 2 ,5 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru 2-3 łyżki kakao 2 żółtka Masa serowa: 2 białka szczypta soli 600 g serków homogenizowanych waniliowych ¾ szkl. cukru 1 budyń waniliowy 125 g margaryny Ciasto: Margarynę rozpuścić.Mąkę wymieszać z proszkiem(...)schłodzić w lodówce. ¾ ciasta przełożyć do formy [ można zetrzeć na tarce] i ugnieść je dłonią, na to wyłożyć masę serową, a na masę resztę ciasta .Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa serowa: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Serki homogenizowane, cukier i budyń wymieszać do połączenia wszystkich składników.Następnie do masy wlać przestudzoną
Moje domowe kucharzeniemoim blogu „Słodki Listopad” zapraszam Was na kolejne jesienne ciasto, które być może zagości u kogoś z Was na świątecznym stole. Dziś jest to wymyślona przeze mnie wersja sernika o dwóch smakach przewodnich: słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym(...)części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy Masa z czarnej porzeczki: 2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki wykonanie kruchych blatów: ciasto kruche masa orzechowa pieczemy
Domowe ciastaszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego (lub gotowego do serników) 3 łyżki cukru 400-500 ml śmietanki 30% 1 opakowanie śmietan-fixu 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 2 łyżki cukru pudru Warstwa kokosowa: 50 g masła(...)pieczenia przesiać, wsypać do masy jajecznej i delikatnie za pomocą łopatki mieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Delikatnie ostudzić. Obie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. Twaróg zmielić, a następnie utrzeć go z cukrem
Simply Foodnadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▸3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki cukru(...)Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone
Zdrowie i pysznie na talerzuZapraszam na pyszny sernik z kaszy jaglanej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.o smaku kokosowym z bananem i galaretką. Jagielnik jest słodki a jednocześnie zdrowy. Polecam kaszę jaglaną z PZZ S.A. Składniki: 200 g kaszy jaglanej od PZZ S.A. 2 szkl mleka 1 szkl wody 3 czubate łyżki ksylitolu (cukru) 3 czubate łyżki wiórków kokosowych 20 g agaru (roślinnej(...)dzień przelewamy surową kaszę jaglaną gorącą wodą. Następnie wlewamy do garnka mleko i wodę oraz zagotowujemy. Potem wsypujemy kaszę jaglaną i na małym ogniu gotujemy kaszę przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wsypujemy ksylitol, wkładamy białą (stałą) część z puszki z mleczka kokosowego oraz wsypujemy agar. Mieszamy razem i gotujemy jeszcze przez 1 minutę cały czas mieszając
słodkie i nie tylko historie kulinarnePierwszy w tym roku przepis ze świeżymi truskawkami, które jak wiecie są moimi ulubionymi owocami!!! Postanowiłam, że udoskonalę swoje umiejętności w pieczeniu serników i stąd pomysł na połączenie sera z truskawkami. Nie sposób zepsuć tego ciasta. 20×30 1,5 h spód: 125 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g zimnego masła 1 jajko(...)stopni. Składniki na masę serową zmiksować. Blaszkę wyłożyć ciastem, następnie wylać masę serową. Umyć truskawki, pokroić w ćwiartki i wymieszać z mąką. Powtykać w masę serową. Piec około 45 minut. Posypać cukrem pudrem. Truskawki
Ania i Marcin gotująoknem majowy śnieżek sobie prószy...Przeplatany z deszczykiem. Wymarzona pogoda do tego, by milo spędzać czas w domu. Odpalmy piekarniki, upieczmy sobie coś pysznego na poprawę humoru. Ja proponuję sernik na fajnym łaciatym spodzie. Kto piecze razem ze mną ? Składniki: 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa(...)przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć raz jasne raz ciemne ciasto robiąc łatki.Na nie wylać masę serową.na wierzch tarkujemy zamrożone ciasta. Pieczemy ok 1 godz 15 minut
Z Majeczką w kuchnizjadłaby takie prawdziwe kokosanki, ale nie wie gdzie je kupić... to pomyślałam sobie: "po co kupować, skoro można samemu zrobić" :) Często przepis wymaga dodania samych żółtek (np. sernik, kruche ciasto) a białka zostają i nie wiadomo co z nimi zrobić, więc się wyrzuca. Od dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a mięciutkie(...)łyżką (pomagamy sobie drugą łyżką). Można również użyć szprycy dla ładniejszych kształtów, ja jednak nakładałam łyżką :) Z podanego przepisu wyszły 2 blaszki kokosanek ok. 40 sztuk. Pieczemy 20-25 minut w 150-160 stopniach- piekłam z termoobiegiem ze względu na to, że piekłam dwie blaszki jednocześnie
Aga w kuchni