dynie wyszukuję te najsmaczniejsze, których nie można kupić poza sezonem, zapiekam w kawałkach, obieram ze skóry i mrożę. Potem wystarczy tylko rozmrozić i mamy bazę do deseru, do sernika, do zupy, do… to już zależy od naszej wyobraźni. Składniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być(...)dodatkowo w sezonie garść świeżych jeżyn Wykonanie MUS Z DYNI I POMARAŃCZY Żelatynę zalewamy w małej miseczce zimną wodą do przykrycia (około 40 ml) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pomarańcze obieramy ze skórki przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Pomarańcze razem ze startym imbirem miksujemy na mus. Do rondelka przekładamy purée z dyni, mus z pomarańczy
Tajemnice Smakudojrzałego mango 100 g twarogu półtłustego z kostki 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 1/2 dojrzałego mango Przygotowanie: Mango sernik: Mango obrać ze skórki, wraz z pozostałymi składnikami zmiksować blenderem do gładkości, by grudki twarogu nie były widoczne. Brownie: Masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką(...)zrobić wgłębienia i w te miejsca nałożyć masę serowo-mangową. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę mango (1/2 sztuki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut. Upieczone brownie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniewypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami. Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami: sernik na zimno drożdżówka bułeczki ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 200 g masła(...)użyłam kwadratową o wym. 25/25 cm) wysmarować masłem. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki,ponakłuwać widelcem,wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiec na złoty kolor ( ok. 20 minut). Wyjąć i przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Piana musi być sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mączkę ziemniaczaną. Porzeczki wymieszać z cukrem i mączką
Kolorowa kuchnia Elkiinnym razem owocowy lub czekoladowy. Jako, że mamy wiosnę przygotowałam sernik na zimno, którego wnętrze przypomina namaszczenie zebry. Różowy kolor ciasta jest truskawkowy, a biały to klasyczny sernik na zimno. Składniki: SPÓD CIASTA 1/4 kostki Palma firmy Bielmar 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA(...)solą. Na sam koniec wlać rozpuszczoną Palmę firmy Bielmar. Ciasto przelewamy do tortownnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej
Kuchnia w oparachdodatkami. Czasami kupuję większą ilość dyni i robię z niej duży słoik musu i wtedy wymyślam co z niego zrobię. Tak było i tym razem. Z części puree upiekłam sernik, natomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą zjedliśmy z wielkim apetytem. Za oknem deszcz i zimno a na stole miseczka gorącej rozgrzewającej zupy... Składniki: 300 g puree(...)kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru. Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut. Bulion zagotowałam i przełożyłam do niego zawartość patelni. Gotowałam jeszcze około 7-10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wlałam śmietanę. Zmiksowałam blenderem. Zrobiłam grzanki. Kromki
Kuchnia u Krysibędę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 6 jajek 100 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 1 h i 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijestem wtedy chyba bardziej kreatywna. Wymyślam, próbuję i jem takie ilości słodkiego, że no właśnie.... muszę później poćwiczyć. Tym razem zaczęłam od najzwyklejszego biszkopta. A, że lubię serniki no to poszło dalej i powstał całkiem dobry torcik. Powstał wczoraj, a dzisiaj już prawie go nie ma. I co znowu trzeba poćwiczyć. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych obrotach miksera dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy. Piec w temp. 170°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić. Twaróg, masło, jajka i cukier podgrzewać w rondelku. Gdy wszystkie składniki się połączą zagotować. Masę rozdzielić do dwóch rondelków
Pysznie & PięknieIdealne połączenie najbardziej lubianych ciast : szarlotki i sernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą smarujemy rozmąconym jajkiem ze z łyżką śmietany. Włożyć torcik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Tradycyjna Kuchnia, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach. Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja. Ser: 60 dag sera mielonego 20-30 dag cukru pudru 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 1 łyżeczka(...)szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę. Krem: 6 łyżek cukru pudru 1 kostka masła 1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspecjał naszej babci), to jednak chcemy przedstawić wam inna wersję tego przepysznego deseru. Specjalnie dla wszystkich miłośników sera i owoców, prezentujemy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach delikatny sernik z musem wiśniowym. Mmmmm pychota! Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka(...)Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać
Banana SmilesSernik ten piekłam już kilka razy i za każdym razem był bardzo smaczny. Połączenie sera z jabłkiem jest wyborne. Serniczek jest lekko wilgotny o winnym smaku. Przepis z bloga Dorotki . Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 125 g margaryny; 2 żółtka; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200 o C przez 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera; 250 ml kwaśnej śmietany; 120 g margaryny; 1,5 szklanki cukru pudru; 4 jajka (białka oddzielić od żółtek); 2 op. budyniu
In my kitchenŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą
Kuchnia domowa AniDziś coś zdecydowanie fit, bez cukru, bez mąki, ale za to z masłem orzechowym i bananami jednym słowem deser idealny. Pyszny, prosty i do tego całkiem
Cynamonowe szczęściezmiksować na gładką masę. Pulpę malinową podgrzać na palniku o średniej mocy. Gdy pulpa zacznie bulgotać, dodać agar i zmniejszyć moc palnika. Cały czas mieszając, gotować masę ok. 2 minut. Do ciepłej (nie gorącej) pulpy malinowej dodać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président. Wymieszać. Masę doprawić do smaku niezbyt aromatycznym i jasnym miodem (dobry jest nektarowy wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy lub lipowy(...)zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić na noc do lodówki. Do rolady zużyłam tylko część twarogu z wiaderka. Wkrótce przepis na wykorzystanie reszty 😊 Deser zgłaszam do konkursu "Tajemnice doskonałego sernika
Weekendy w domu i ogrodzieIdealnie na upalne dni, aby zaspokoić drobny głód. Doskonale nadaje się na przyjęcie dla gości. Bardzo delikatne i niskokaloryczne. Składniki: 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 250g
Truskawkowa Fiesta