Sernik jest bardzo delikatny, kremowy i obłędnie czekoladowy. Przygotowanie go zajmuje mało czasu. Cierpliwością w czekaniu na zjedzenie musimy jedynie wykazać się podczas pieczenia, ponieważ tu troszkę czekamy. Ale na taki smak warto! Spód: 300g maślanych herbatników 150 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka w proszku(...)Zmniejszamy temperaturę do 120*C. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z wodą oraz przełączamy na funkcję termoobiegu. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do niej śmietankę, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę wylewamy od razu na sernik. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Obsypujemy nimi
VioletoweKucharzenieszybko nie nadejdą... Uwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!! Sernik z trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 150 g cukru(...)mleczną, a na końcu z ciemną czekoladą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy około godziny. Gdy brzegi masy serowej będą sztywne wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia
Zapiski Młodej Żonysmaku, przełamanym wyrazistą limonką. Do tego soczyste truskawki - i już. Mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a Wam...? Inną wersję sernika z truskawkami znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki . Sernik bazyliowy z truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta(...)przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec kolejne 50 minut. Ostudzić piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Koloru, niestety, bazylia nie oddała, więc wspomogłam się barwnikiem spożywczym. Oczywiście, można go pominąć - wtedy smak sernika będzie jeszcze większym zaskoczeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczona a górna warstwa była na zimno to całość była bardzo lekka, konsystencją przypominała ptasie mleczko. *foremka 25*34 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju na piankę: 200 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego (z kartonika, takie do kawki) 1 opakowanie(...)masy serowej. Wylać na biszkopty i piec w 170*C przez około 50 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić: jedną w 400 ml wrzątku, drugą w 125 ml wrzątku. Wystudzić. Zimne mleczko ubić na pianę. Wlać 125 ml galaretki i zmiksować. Wylać na sernik. Kiedy zastygnie na wierzch wylać drugą galaretkę. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców? Szukając przepisu na ciasto na imieniny mojej córki, natrafiłam na tym blogu na ten oto przepis. Jak zwykle zresztą, bardzo lubiąc kombinować z nowymi przepisami, zabrałam się i za ten :) Przepis jest hm... jak dla mnie(...)jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Całość piec 1h w 180 stopniach C, aż środek sernika będzie twardy. Masa Serowa: Zmiksować ser z żółtkami, cukrem, likierem, budyniem i śmietaną. W osobnej misce ubić białka
Smaczne ZdroweSerowe z Galaretką – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence, taki sernik z galaretkami na biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Ładnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko pamiętajmy, aby zieloną galaretkę rozpuścić 20 minut po tym, jak rozpuścimy czerwoną galaretkę (aby zielona i czerwona galaretka nie tężały(...)mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 700g gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej 600g waniliowego serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 270g umytych truskawek bez szypułek 2 galaretki czerwone + 300ml gorącej
Mała CukierenkaKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja
Kraina Miodem Płynącasłodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser jest znakomitym źródłem białka i sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych serników. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki syropu karmelowego Walden Farms 0 kcal 2 łyżeczki kakao 1 łyżka wody Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą(...)łyżeczki miodu 1 szklanka pokrojonych truskawek Orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodać twaróg i pozostałe składniki oprócz truskawek i zmiksować na gładką masę. Delikatnie wmieszać truskawki. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Umieścić w zamrażarce na całą noc. Sernik należy przechowywać w zamrażarce lub usztywnić go żelatyną namoczoną w wodzie i roztopioną. Wierch
Chocolate Muffin Blogpełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudu 2 całe jajka kilka kropli aromatu - wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładników w porównaniu do pierwotnego przepisu. Najpierw zabieramy się za robienie spodu sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut. Teraz zabieramy się za masę orzechową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy(...)minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. No to czas na masę serową. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik
Kuchenne WariacjeJuż od jakiegoś czasu chodził mi po głowie sernik zebra. Kiedyś piekłam zebrę czekoladową , był pyszny, ale czekolady niekoniecznie są moim ulubionym dodatkiem. Jak tylko nadarzyła się okazja, zmodyfikowałam poprzednią wersję tak, by obyło się bez dodatku czekolad. Wyszedł pyszny, kremowy, bardzo delikatny i co najważniejsze na rodzinnej imprezie zrobił furorę, zarówno wizualnie jak i smakowo. Polecam bardzo gorąco(...)serom). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100*C i pieczemy 80 minut na termoobiegu, następnie temperaturę podnosimy do 120*C i pieczemy jeszcze ok.55 minut, również termoobieg (środek powinien być dopieczony, można go delikatnie dotknąć, nie sprawdzamy jednak patyczkiem). Niska temperatura i długi czas pieczenia sprawiają, że sernik nie wyrasta gwałtownie, choć w drugiej fazie pieczenia wzrost jest
Smaczne ZdroweOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet nie jest świadomych o istnieniu kaszy jaglanej! Większość moich degustatorów jest przekonana, że zajadają sernik owocowy. Po uświadomieniu im, że głównym składnikiem nie jest ser, byli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Także jeśli chcecie przemycić(...)blendujemy i mieszamy ze zmiksowanymi owocami i ponownie blendujemy na gładką masę. Śmietankę ubijamy ze słodzikiem i łączmy z ostudzoną galaretką. Obie masy łączymy dokładnie i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie krótko przemieszać i wylewamy na utwardzony spód. Ozdabiamy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Zapraszam również na mój kanał YouTube gdzie zamieszczony jest film
zdrowo i aktywnieOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet nie jest świadomych o istnieniu kaszy jaglanej! Większość moich degustatorów jest przekonana, że zajadają sernik owocowy. Po uświadomieniu im, że głównym składnikiem nie jest ser, byli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Także jeśli chcecie przemycić(...)blendujemy i mieszamy ze zmiksowanymi owocami i ponownie blendujemy na gładką masę. Śmietankę ubijamy ze słodzikiem i łączmy z ostudzoną galaretką. Obie masy łączymy dokładnie i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie krótko przemieszać i wylewamy na utwardzony spód. Ozdabiamy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Zapraszam również na mój kanał YouTube gdzie zamieszczony jest film
Zdrowie i pysznie na talerzuskórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę zachowuj e po nocy spędzonej(...)jajka nadal miksując. Dodajemy twaróg, mąkę, aromat i skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki
Szefowa kuchniSernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady(...)powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki). Na to nałożyć bitą śmietanę. Na bitą śmietanę
Moja Galeria Smaku